Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Πονοκέφαλος οι συνεχείς απώλειες στο Αφγανιστάν

http://news.kathimerini.gr

Ομάδα Αμερικανών επιλέκτων σκοτώθηκε σε νατοϊκή επιχείρηση κατά των Ταλιμπάν
AFP, ΑΠΕ, The Guardian

«Μαύρο» ήταν το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου για τα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν, με περισσότερους από 35 στρατιώτες, μεταξύ των οποίων και μέλη της ομάδας επιλέκτων του πολεμικού ναυτικού, να σκοτώνονται σε διάστημα μόλις πέντε ημερών. Στη φονικότερη επίθεση των Ταλιμπάν από το 2001, μεταγωγικό ελικόπτερο τύπου «Σινούκ» στο οποίο επέβαιναν μέλη της περιβόητης ομάδας των «Seal’s» -παγκοσμίως γνωστής από την επιδρομή στο Πακιστάν που κατέληξε με την «εξουδετέρωση» του Οσάμα Μπιν Λάντεν- κατερρίφθη τις πρώτες πρωινές ώρες του περασμένου Σαββάτου στην επαρχία Βαρντάκ.


Ενδεικτικό της βαρύτητας του πλήγματος που δέχτηκε ο αμερικανικός στρατός είναι το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μετέβη εσπευσμένα το απόγευμα της Τρίτης στην αεροπορική βάση της Ντόβερ για να ηγηθεί της τελετής παραλαβής των σορών των ανδρών της «Seal’s». Οι απώλειες για τους Αμερικανούς, ωστόσο, δεν περιορίστηκαν στους επιλέκτους που επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο, καθώς το πρωί της Πέμπτης άλλοι πέντε πεζοναύτες σκοτώνονταν σε δρόμο του νότιου Αφγανιστάν όταν εξερράγη αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός.

«Αποφασίσαμε να στείλουμε τους επιλέκτους του πολεμικού ναυτικού στην κοιλάδα του Τανγκί προκειμένου να διασφαλίσουμε τη σύλληψη ηγετικού στελέχους των Ταλιμπάν, το οποίο ευθύνεται για δεκάδες επιθέσεις, αλλά το Σινούκ επλήγη από αντιαρματική ρουκέτα πριν προσγειωθεί», δήλωσε περίλυπος ο στρατηγός του Σώματος Πεζοναυτών του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν, στρατηγός Τζον Αλεν. «Εχουμε διεξαγάγει περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις αυτού του τύπου μόνο φέτος και αυτή ήταν η μοναδική που κατέληξε έτσι», εξήγησε ο ίδιος, καθιστώντας όμως σαφές ότι «επειδή κατερρίφθη ένα ελικόπτερο δεν σημαίνει ότι θα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο επιχειρούμε». Ο στρατηγός Αλεν παραδέχτηκε, επίσης, ότι ο αρχικός στόχος της επίθεσης, τον οποίο δεν κατονόμασε, εξακολουθεί να διαφεύγει της σύλληψης. Τα ονόματα των 17 επιλέκτων της «Seal’s» που σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου δόθηκαν στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Πέμπτης. Στους νεκρούς συγκαταλέγονται ακόμα 5 μέλη των ειδικών δυνάμεων του Σώματος Πεζοναυτών, τρεις από την Πολεμική Αεροπορία και οκτώ στρατιώτες του αφγανικού στρατού.

Ερευνα

Την ίδια στιγμή και ενώ το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την πραγματοποίηση έρευνας για τις συνθήκες υπό τις οποίες κατερρίφθη το ελικόπτερο που μετέφερε τους «Seal’s», η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στο Αφγανιστάν ανακοίνωνε πως η ομάδα των Ταλιμπάν που εκτόξευσε την αντιαρματική ρουκέτα «εξουδετερώθηκε» το πρωί της Τρίτης. «Ενα αεροσκάφος τύπου F-16 βομβάρδισε τη θέση στην οποία βρισκόταν ο τοπικός ηγέτης των Ταλιμπάν στη Βαρντάκ, Μουλά Μοχιμπουλά, και ο ένοπλος που εξαπέλυσε την αντιαρματική ρουκέτα σε βάρος του ελικοπτέρου», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Τον συγκεκριμένο ισχυρισμό, ωστόσο, έσπευσαν αμέσως να διαψεύσουν οι Ταλιμπάν, οι οποίοι κάνουν λόγο για απεγνωσμένη προσπάθεια της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης να εξιλεωθεί για την απώλεια των «Seal’s».

Ο εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν πάντως, Ζαμπιχουλά Μουτζαχίντ, παραδέχτηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως τέσσερις αντάρτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια νατοϊκής επιδρομής στη Βαρντάκ, πλην όμως, ο μουτζαχεντίν που κατέρριψε το ελικόπτερο δεν περιλαμβάνεται σ’ αυτούς.

Τριακόσιοι ενενήντα στρατιώτες του ΝΑΤΟ, στη συντριπτική τους πλειονότητα Αμερικανοί, έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν από την αρχή του έτους, τη στιγμή που ο συνολικός αριθμός των νεκρών της βορειοατλαντικής συμμαχίας το 2010 ήταν 771. Ακόμα μεγαλύτερες είναι οι απώλειες των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, με 1.292 αστυνομικούς και 821 στρατιώτες να έχουν πέσει νεκροί από τα πυρά των Ταλιμπάν από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα. Η έξαρση της επιθετικότητας των Ταλιμπάν και η αύξηση των απωλειών μεταξύ των συμμάχων έχει συμπέσει με την έναρξη της πρώτης φάσης της διαδικασίας αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα.

Δεν ξαναβάζει για πρόεδρος ο Καρζάι

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, έσπευσε στα τέλη της εβδομάδας να ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθεται να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία στις εκλογές του 2014, οι οποίες θα συμπέσουν με τον τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη χώρα. Με την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση, ο κ. Καρζάι διέψευσε όσους υποστήριζαν ότι θα προωθήσει μια ακόμα μεταρρύθμιση του Συντάγματος προκειμένου να παρακάμψει τον περιορισμό των δύο θητειών στο ανώτατο αξίωμα της χώρας.

Λίγες ώρες νωρίτερα, μάλιστα, ο κ. Καρζάι είχε κάνει ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της διευθέτησης του ζητήματος της νοθείας στις κοινοβουλευτικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, αναθέτοντας και πάλι την υπόθεση στην Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή. «Πιστεύω ότι πριν από ένα χρόνο ο κ. Καρζάι είχε πράγματι την πρόθεση να διατηρηθεί στην εξουσία», σχολίασε ο Αφγανός αναλυτής, Ουαχίντ Μουτζά. «Η δολοφονία του αδελφού του, ωστόσο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχει αντιληφθεί πλέον πως δεν χαίρει της εκτίμησης της Δύσης τον υποχρέωσαν να αλλάξει γνώμη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου