Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Ο πικρός καφές του Δ. Χριστόφια

http://www.enet.gr


Σε τρομερά δύσκολη θέση βρίσκεται ο πρόεδρος της Κύπρου Δ. Χριστόφιας. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, η αποδοχή του από την κοινωνία έχει πέσει κάτω από το 30%, -η χαμηλότερη που είχε ποτέ πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από την Πέμπτη, οπότε παραιτήθηκε ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο, η χώρα ουσιαστικά παραμένει χωρίς κυβέρνηση.

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η οικονομία και η ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. αποτελούν τα μεγάλα στοιχήματα του Δημήτρη Χριστόφια.


Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η οικονομία και η ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. αποτελούν τα μεγάλα στοιχήματα του Δημήτρη Χριστόφια. Ο πρόεδρος και το ΑΚΕΛ βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με το ΔΗΚΟ, το οποίο απέσυρε τους υπουργούς του και είναι με το ένα πόδι εκτός του κυβερνητικού συνασπισμού. Το ΑΚΕΛ προσπαθεί με νύχια και με δόντια να διασώσει τη συνεργασία με το ΔΗΚΟ, η οποία ποτέ δεν υπήρξε ομαλή στα τριάμισι χρόνια της προεδρίας Χριστόφια.

Τις τελευταίες μέρες ο πρόεδρος αναζητεί προσωπικότητες ευρύτερης αποδοχής για να αναλάβουν υπουργικά χαρτοφυλάκια. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι περιορισμένο, καθώς δεν υπάρχουν πολλοί που θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση με χαμηλή αποδοχή από την κοινωνία, η θητεία της οποίας θα εξαντληθεί το Φεβρουάριο του 2013.

Ο Δ. Χριστόφιας πιέζεται να παραιτηθεί, όμως το ΑΚΕΛ ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Κύπρου, εάν παραιτηθεί ο πρόεδρος διεξάγονται εκλογές σε 40 μέρες και ο νέος πρόεδρος εκπληρώνει τη θητεία του προηγούμενου.

Το ΑΚΕΛ και ο πρόεδρος Χριστόφιας με τίποτα δεν θέλουν να γραφτούν στην Ιστορία ως η πρώτη κυβέρνηση που δεν εξάντλησε τη θητεία της. Από την άλλη, οι επόμενοι δεκαοκτώ μήνες είναι οι δυσκολότεροι:

*Η οικονομία έχει τεράστια προβλήματα, κυρίως σε ό,τι αφορά το κόστος λειτουργίας του κράτους. Για να μπορέσει η Κύπρος να μειώσει τα ελλείμματά της πρέπει να κάνει σοβαρές περικοπές στο κρατικό μισθολόγιο και στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων. Το παράδοξο είναι ότι όλα τα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ, πιέζουν για περικοπές, αλλά η κυβέρνηση αντιστέκεται. Προς το παρόν η κυβέρνηση δανείζεται από το εσωτερικό και αποφεύγει τις αγορές. Ο φόβος είναι πως όταν θα υποχρεωθεί να καταφύγει στις αγορές τα επιτόκια θα είναι ψηλά και θα βρεθεί στη θέση της Ελλάδας.

*Στο Κυπριακό οι εξελίξεις στους επόμενους μήνες θα είναι καταλυτικές. Ο Χριστόφιας συμφώνησε να μπει σε εντατικές συνομιλίες με τον Ερογλου, οι οποίες θα κρατήσουν μέχρι τον Οκτώβριο. Τότε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα αποφασίσει εάν το Κυπριακό μπορεί να λυθεί με συνομιλίες ή θα καταθέσει την εντολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ηδη, στην τελευταία συνάντηση που είχαν στη Γενεύη ο πρόεδρος Χριστόφιας και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων με τον Μπαν Κι Μουν συμφώνησαν ότι τον Οκτώβριο θα βρεθούν σε τριμερή διάσκεψη υπό τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ με στόχο την ολοκλήρωση των συνομιλιών. Και το ερώτημα είναι: Θα μπορέσει ο Χριστόφιας να διαπραγματευτεί, όταν είναι υπό αμφισβήτηση στην Κύπρο; Και θα μπορέσει να περάσει μια λύση από το λαό, αν την υπογράψει;

*Σε ένα χρόνο η Κύπρος θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. Υπάρχουν αμφιβολίες αν θα μπορέσει στη σημερινή της κατάσταση να διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματα που θα προκύψουν, περιλαμβανομένου και του παγώματος των σχέσεων Ε.Ε. - Τουρκίας.

Με αυτά τα μεγάλα ζητήματα ανοιχτά, χωρίς πολιτικές συμμαχίες και με τον πρόεδρο εξασθενημένο, με τον ηλεκτρισμό να διακόπτεται δύο φορές την ημέρα, τον κόσμο να διαμαρτύρεται και να αμφισβητεί τις ικανότητές του να κυβερνήσει, ο Χριστόφιας καλείται, τους επόμενους δεκαοκτώ μήνες, να αποδείξει το αντίθετο. Το στοίχημα δεν είναι μόνο προσωπικό αλλά αφορά και τη δυνατότητα της αριστεράς να κυβερνήσει, καθώς το ΑΚΕΛ εκλέγει δικό του πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου