http://www.tanea.gr
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
Μορφή χιονοστιβάδας παίρνει στην Ινδία το κίνημα κατά της διαφθοράς, αυτόκλητος ηγέτης του οποίου έχει αναδειχθεί ο 74χρονος κοινωνικός ακτιβιστής Ανα Χαζάρε. Το κυβερνών Κόμμα του Κογκρέσου αμφισβητείται έντονα και, αν η αμφισβήτηση αυτή δεν περιοριστεί, ενδέχεται να πυροδοτηθεί μια ινδική εκδοχή των εξεγέρσεων της Αραβικής Ανοιξης.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες σε όλη την Ινδία σε υποστήριξη του Χαζάρε, η σύλληψη του οποίου την Τρίτη πυροδότησε την κρίση. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μανμόαν Σινγκ μοιάζει ανίκανη να δώσει τέλος στην αντιπαράθεση. Ενώ ουδείς περιμένει μια αιγυπτιακού τύπου ανατροπή της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου (οι Ινδοί αλλάζουν τακτικά τις κυβερνήσεις τους και υπ' αυτή την έννοια το κίνημα κατά της διαφθοράς είναι διαφορετικό από εκείνα που σάρωσαν τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή), η απογοητευμένη μεσαία τάξη και ο πολλαπλασιασμός των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, σε συνδυασμό με τα επιθετικά ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, είναι πιθανό να μεταμορφώσουν το πολιτικό τοπίο της Ινδίας. Η κρίση είναι από τις σοβαρότερες που έχουν πλήξει ως τώρα την κυβέρνηση συνασπισμού. «Αποτελεί έκκληση για την αφύπνιση όλων μας, για να βάλουμε το σπίτι μας σε τάξη. Ο λαός αυτής της χώρας αρχίζει να γίνεται νευρικός», δήλωσε στο Κοινοβούλιο ο Αρούν Τζαϊτλέι, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου ινδουιστικού εθνικιστικού κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα. Στο Χαϊντεραμπάντ, δικηγόροι μποϊκοτάρισαν δικαστήρια, φοιτητές δεν πήγαν στα μαθήματά τους και χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους. Σε όλο το νότιο κρατίδιο Αντρα Πραντές, προπύργιο του Κόμματος του Κογκρέσου, χιλιάδες πολίτες άρχισαν απεργίες πείνας, πραγματοποίησαν καταλήψεις, απέκλεισαν δρόμους και σχημάτισαν ανθρώπινες αλυσίδες.
Σαν άλλος Μαχάτμα Γκάντι, ο Ανα Χαζάρε φαίνεται να εμπνέει εκατομμύρια Ινδούς, που έχουν απαυδήσει με τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία και τις ανεπαρκείς υπηρεσίες που παρέχει το κράτος, παρ' όλο που εδώ και σχεδόν μια δεκαετία η Ινδία καταγράφει διψήφιους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Πρόκειται ωστόσο για μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν για σχέσεις με περιθωριακές ινδουιστικές εθνικιστικές οργανώσεις. Χθες πραγματοποίησε απεργία πείνας ενώ χιλιάδες υποστηρικτές του είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη φυλακή όπου κρατείται. Συνελήφθη την Τρίτη επειδή ήθελε να πραγματοποιήσει απεργία πείνας σε δημόσιο χώρο (σε πάρκο στο Νέο Δελχί) και μετά αρνήθηκε να φύγει από τη φυλακή όταν η κυβέρνηση διέταξε την αποφυλάκισή του. Για να βγει από τη φυλακή, επιμένει να του επιτραπεί να επιστρέψει στο πάρκο και να πραγματοποιήσει την απεργία πείνας του.
Η σύλληψή του και η αιφνίδια απόφαση να απελευθερωθεί μοιάζει να επιβεβαιώνουν το ευρέως διαδεδομένο αίσθημα ότι η κυβέρνηση του 78χρονου Σινγκ, ο οποίος δέχθηκε χθες αποδοκιμασίες στο Κοινοβούλιο, είναι στριμωγμένη, αδέξια και υπερβολικά αποδιοργανωμένη από τα σκάνδαλα διαφθοράς για να μπορέσει να κυβερνήσει αποτελεσματικά την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας. «Διεφθαρμένη, καταπιεστική και ανόητη» ήταν γι' αυτήν η ετυμηγορία της εφημερίδας «The Hindu». «Η κυβέρνηση τα έκανε θάλασσα με τον Ανα», ήταν ο τίτλος της «Mail Today».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου