http://www.tanea.gr
Επιμέλεια: Κίττυ Ξενάκη
Επιμέλεια: Κίττυ Ξενάκη
Εχει περάσει ακριβώς μία εβδομάδα αφότου μια ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας στο Τότεναμ για τον θάνατο ενός 29χρονου μαύρου, του Μαρκ Ντάγκαν, από πυρά αστυνομικού, κατέληξε σε βίαια επεισόδια που σύντομα εξαπλώθηκαν σαν φωτιά σχεδόν σε ολόκληρο το Λονδίνο και σε τέσσερις ακόμα πόλεις της Βρετανίας. Η χώρα είναι σήμερα - επιφανειακά - ήρεμη. Κάπου 16.000 αστυνομικοί όμως παραμένουν στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας. Στον κατάλογο των νεκρών προστέθηκε τη νύχτα της Πέμπτης και πέμπτο όνομα, ο 68χρονος Ρίτσαρντ Μάνινγκτον Μπόους, που είχε τραυματιστεί στο κεφάλι από ταραξίες τη Δευτέρα.
Πολλά δικαστήρια εξακολουθούν να εργάζονται νυχθημερόν καθώς περισσότερα από 1.700 άτομα, περίπου οι μισοί ανήλικοι, έχουν συλληφθεί. Η βρετανική κοινωνία τελεί ακόμα υπό κατάσταση σοκ για την εικόνα που είδε στον καθρέφτη της. Προσπαθεί να καταλάβει τι συνέβη και γιατί.
«Απλή και καθαρή εγκληματικότητα»: από την Τρίτη, οπότε γύρισε εσπευσμένα στο Λονδίνο από την Τοσκάνη, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επιμένει στο ίδιο ρεφρέν. Για τις ταραχές ευθύνεται «μία εγκληματική μειονότητα» που θα αντιμετωπιστεί καταλλήλως. Ούτε οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες ούτε οι περικοπές δισεκατομμυρίων ευρώ που εφαρμόζει σταδιακά στις κρατικές δαπάνες (συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών επιδομάτων) ώστε να μειωθεί το ογκώδες δημοσιονομικό έλλειμμα. Και για τον εκτροχιασμό της κατάστασης ευθύνεται η αστυνομία, το γεγονός ότι αρχικά υπήρχαν λίγοι αστυνομικοί στους δρόμους και χειρίστηκαν την κατάσταση «σαν να ήταν θέμα δημόσιας τάξης», πολιτικό δηλαδή.
Η αστυνομία αντεπιτέθηκε χθες, αναγνωρίζοντας ότι αντιμετώπισε μια «πρωτόγνωρη κατάσταση» αλλά σημειώνοντας πως ήταν η ίδια, «και όχι οι πολιτικές παρεμβάσεις», που έθεσε την κατάσταση υπό έλεγχο. Ο Κάμερον δέχεται πιέσεις να εγκαταλείψει τα σχέδια περικοπών στον προϋπολογισμό της αστυνομίας. Παράλληλα, δέχεται και κριτική για την επιμονή του να βλέπει αποκλειστικά «χούλιγκαν» πίσω από τις λεηλασίες, τους εμπρησμούς και τις καταστροφές.
«Τα θεμελιώδη αίτια των ταραχών στη Βρετανία είναι ίδια με εκείνα των ταραχών στα παριζιάνικα μπανλιέ το 2005», σχολίασε η γαλλική εφημερίδα «Le Monde». «Είναι η εξέγερση των ξεχασμένων μιας κοινωνίας που δεν μπορεί πια να τους προσφέρει μια θέση και ένα μέλλον. Ιδιαίτερα των νέων, σε ρήξη με το σχολείο, με την οικογένεια, με τις αξίες… Οπως η κυβέρνηση Ντε Βιλπέν - Σαρκοζί το 2005 έτσι και η κυβέρνηση Κάμερον το 2011 τείνει να ανάγει τις ταραχές σε προβλήματα εγκληματικότητας… Το αντανακλαστικό αυτό όμως οδηγεί με υπερβολική ευκολία στην άρνηση των βαθύτερων ριζών του κακού». Η συζήτηση ακόμα συνεχίζεται. Μεταξύ των συλληφθέντων ταραξιών είναι και παιδιά πλουσίων, χωρίς οικονομικά προβλήματα, νέοι με εξασφαλισμένο μέλλον. Εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως πολλές προσωπικές ιστορίες, άλλες θυμάτων, άλλες ηρώων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου