Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Αποστρατεύονται τα κέντρα νεοσυλλέκτων

http://www.tanea.gr
Ρεπορτάζ: Λουκάς Δημάκας - Εύη Σαλτού - Δάμων Δαμιανός - Ζωή Λιάκα

Η «παλιοσειρά» των Κέντρων Νεοσυλλέκτων του Στρατού Ξηράς, το ΚΕΝ Κορίνθου, έκλεισε και δεν θα δέχεται πλέον... στραβάδια για εκπαίδευση. Το ίδιο ισχύει και για άλλα «ιστορικά» ή νεώτερα κέντρα νεοσυλλέκτων που βάζουν λουκέτο από την εκπαιδευτική «σειρά» Αυγούστου - Σεπτεμβρίου.
Συνολικά μόνο 12 κέντρα κατάταξης θα λειτουργούν πλέον, δηλαδή 22 λιγότερα από την περίοδο 2006-2009, που είχαν φτάσει αισίως τα 34 βάσει του «γαλάζιου» σχεδίου που προέβλεπε κάθε χωριό και... στρατόπεδο εκπαίδευσης. Μεταξύ αυτών που αναμένεται να κλείσουν είναι της Τρίπολης, της Καλαμάτας, της Πάτρας, της Λαμίας και της Σταυρούπολης Ξάνθης. Ετσι, περίπου 12.000-13.000 νεοσύλλεκτοι που περιμένει το Γενικό Επιτελείο Στρατού να παρουσιαστούν την τρέχουσα σειρά (ΕΣΣΟ) θα καταταγούν στα υπόλοιπα κέντρα.
Στη δραστική αυτή μείωση των κέντρων εκπαίδευσης προχώρησε το υπουργείο Αμυνας και το ΓΕΣ λόγω των ευρύτερων περικοπών στις αμυντικές δαπάνες αλλά κυρίως λόγω της αλλαγής της δομής του Στρατεύματος. Να σημειωθεί ότι όσον αφορά την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό παραμένουν με ένα κέντρο κατάταξης - στην Τρίπολη η πρώτη και στο Παλάσκα το δεύτερο. Βέβαια, με βάση τον σχεδιασμό, τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων του Στρατού Ξηράς αναμένεται να περιοριστούν κι άλλο και να μείνουν στο τέλος 8 με 10. Οπως λένε πηγές του ΓΕΣ, η ολοκλήρωση του σχεδιασμού θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση περίπου 40 εκατ. ευρώ ετησίως από τα λειτουργικά έξοδα.


Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ. Οι χώροι του Κέντρου Νεοσυλλέκτων στην Κόρινθο, το οποίο λειτουργεί ως τέτοιο από το 1927, καταλαμβάνουν έκταση 320 στρεμμάτων. «Εκεί βρίσκεται η ανάπτυξη της Κορίνθου. Το αναπτυξιακό, οικιστικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό μέλλον της πόλης μας βρίσκεται στην απόδοση στην τοπική κοινωνία του στρατοπέδου», λέει συχνά ο υπουργός Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος πήρε την ευθύνη να κλείσει το ΚΕΝ αν και είναι βουλευτής του νομού. Ο ίδιος, μάλιστα, ως νεοσύλλεκτος κατατάχθηκε στο συγκεκριμένο Κέντρο το 1980.


«ΠΕΡΑΣΑ ΖΑΧΑΡΗ». «Οταν περνούν τα χρόνια, πάντα οι αναμνήσεις της νιότης είναι καλές. Το στρατόπεδο της Κορίνθου είναι συνδεδεμένο με συγκεκριμένη ηλικία και εποχή - τα χρόνια της αποστασίας που πήγαν πίσω έναν φιλελευθερισμό που είχε προκύψει από τις εκλογές του 1964», θυμάται σήμερα, 45 χρόνια μετά την κατάταξή του στο 6ο Σύνταγμα Πεζικού στην Κόρινθο, ο μαέστρος Βύρων Φιδετζής. «Προσωπικά, όπως και οι άλλοι νεοσύλλεκτοι μουσικοί, πέρασα ζάχαρη στην Κόρινθο. Μας κάλεσαν να ετοιμάσουμε γιορτή για τις Απόκριες κι όλο πρόβες κάναμε στη Λέσχη. Οι άλλοι έκαναν πορείες στα Εξαμίλια και μας κοιτούσαν, όπως καταλαβαίνετε, με ζήλεια», προσθέτει.
Το 2009 ο κ. Φιδετζής, έπειτα από μία εμφάνισή του στο Μέγαρο Μουσικής, συναντήθηκε για πρώτη φορά από τότε με έναν από την παρέα της Κορίνθου: τον συγγραφέα Λευτέρη Τσίλογλου.


ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ «ΒΡΩΜΙΚΑ». Τα σουβλατζίδικα ήταν πάντα ένας επαγγελματικός κλάδος που ανθεί δίπλα στα κέντρα νεοσυλλέκτων, όπως και σε όλα τα στρατόπεδα. Ενα από αυτά, θυμάται ο 59χρονος φιλόλογος Βασίλης Πλάκας, το 1977 «έκανε απίθανα "'βρώμικα" σαντουιτσάκια» μπροστά στην πύλη του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Κορίνθου. Ομως για το μεγαλύτερο διάστημα της βασικής εκπαίδευσης, η πύλη και τα γύρω από αυτήν μαγαζιά ήταν «απαγορευμένη ζώνη» για τα στραβάδια.
«Ενα βράδυ ένας καλόκαρδος επιλοχίας κάλεσε εμένα κι αυτόν που κοιμόταν στο επάνω κρεβάτι της κουκέτας, τον Χρήστο Φώλια, και μας κέρασε μερικά "βρώμικα" στο γραφείο του», λέει ο κ. Πλάκας.
Ο δε Χρήστος Φώλιας, που δεν είναι άλλος από τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης της ΝΔ, αστειευόμενος συμπληρώνει στα «ΝΕΑ» ότι από... τότε είχε δει το επαγγελματικό μέλλον της οικογένειάς του στο «γρήγορο φαγητό», καθώς ήταν συνιδιοκτήτρια της πρώτης ελληνικής αλυσίδας καταστημάτων γρήγορου φαγητού με εκατοντάδες καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου