Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Στριμωγμένος ο Χριστόφιας από τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας με τον Ασαντ

http://www.enet.gr

Νέες διαστάσεις προσλαμβάνει το ζήτημα της έκρηξης στη ναυτική βάση στο Μαρί που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 13 ανθρώπων και την καταστροφή του βασικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού της Κύπρου, μετά την αποκάλυψη χθες των πρακτικών της συνάντησης που είχαν στις 31 Αυγούστου 2009 στη Δαμασκό ο πρόεδρος Χριστόφιας με τον πρόεδρο της Συρίας Ασαντ.

Σύμφωνα με τα πρακτικά που αποκάλυψε η εφημερίδα «Σημερινή», ο πρόεδρος Χριστόφιας ήταν πλήρως ενήμερος για όλες τις πτυχές που αφορούσαν τη διαχείριση του κατασχεθέντος φορτίου και είχε υποσχεθεί στον Ασαντ ότι θα του επέστρεφε το φορτίο όταν οι συνθήκες του το επέτρεπαν.


Σύμφωνα με το έγγραφο, η εγκυρότητα του οποίου δεν αμφισβητείται από την κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Κύπρου είπε στον Ασαντ ότι «δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από συριακής ή ιρανικής πλευράς για τη φόρτωση του εν λόγω πλοίου (υπό κυπριακή σημαία) και την κατεύθυνσή του από το Ιράν προς τη Συρία», υπονοώντας πως αν ενημερωνόταν έγκαιρα, θα άφηνε το πλοίο να περάσει.

Επιβεβαιώνοντας σχετικά τηλεγραφήματα του WikiLeaks, ο Χριστόφιας είπε στον Ασαντ ότι «με την άφιξη του πλοίου και παρά τις έντονες πιέσεις από αρκετές χώρες για να επιτραπεί η επιβίβαση μελών των υπηρεσιών τους πάνω στο πλοίο για έλεγχο, η κυβέρνηση αρνήθηκε. Εστειλε ομάδα δικών της εμπειρογνωμόνων για έλεγχο του φορτίου».

Επίσης, ενώ η κυβέρνηση διέψευδε κατηγορηματικά ότι είχε προσφορές από άλλα κράτη που ενδιαφέρονταν να πάρουν το φορτίο, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησής του με τον Ασαντ, ο Χριστόφιας του είπε ότι «...μετά την απάντηση της σχετικής Επιτροπής του Συμβουλίου Ασφαλείας και παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί ζήτησαν να τους παραδοθεί το φορτίο του πλοίου, η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας αρνήθηκε να το πράξει. Πέραν τούτου, ξόδεψε 200.000 ευρώ για την κατασκευή χώρων φύλαξης του φορτίου, με στόχο την τελική επιστροφή του στη Συρία, μόλις αυτό καταστεί εφικτό. Ο ΠτΔ (πρόεδρος της Δημοκρατίας) διαβεβαίωσε ότι σε καμία περίπτωση η Κ.Δ. δεν θα παραδώσει το φορτίο σε οποιαδήποτε χώρα ή Οργανισμό εκτός από τη Συρία ή το Ιράν...».

Η πιο πάνω αναφορά επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του Τύπου και της αντιπολίτευσης ότι το φορτίο δεν καταστράφηκε και δεν παραδόθηκε σε τρίτη χώρα επειδή ο πρόεδρος Χριστόφιας είχε πρόθεση να το στείλει πίσω στη Συρία ή στο Ιράν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου επιβεβαίωσε την εγκυρότητα του πρακτικού και είπε πως ο πρόεδρος Χριστόφιας στη συνάντησή του με τον Ασαντ «έκανε ένα διπλωματικό ελιγμό σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία για την Κυπριακή Δημοκρατία» και ότι «προσπαθούσε να περάσει κάποια μηνύματα στον πρόεδρο της Συρίας και να κατευνάσει τη στάση της Συρίας και των προβλημάτων που διαφαίνονταν στο ορίζοντα».

Οι εξηγήσεις αυτές δεν φαίνεται να πείθουν την αντιπολίτευση, που ζητεί από τον πρόεδρο Χριστόφια να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες και να παραιτηθεί. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι από το περιεχόμενο του πρακτικού εξάγεται το συμπέρασμα πως «υπάρχει ηθικός αυτουργός για το έγκλημα στο Μαρί» και είπε ότι «η μόνη διέξοδος που έχει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είναι να αναλάβει άμεσα τις πολιτικές του ευθύνες για την έκρηξη στη ναυτική βάση και να δώσει διέξοδο στον τόπο και ελπίδες στον κυπριακό λαό».

Επίσης, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Γιώργος Κολοκασίδης δήλωσε ότι μέχρι στιγμής ο πρόεδρος Χριστόφιας «εκαλείτο σε παραίτηση λόγω του δραματικού αποτελέσματος της έκρηξης στο Μαρί και της εγκληματικής αμέλειας των υφισταμένων του. Τώρα καταδεικνύεται ότι δεν ήταν απλός συνεργός αλλά πρωταγωνιστής. Με αυτά τα δεδομένα η παραίτηση του προέδρου της Δημοκρατίας καθίσταται μονόδρομος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου