Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Ενταλμα σύλληψης για τον Καντάφι από την Ιντερπόλ

http://www.tanea.gr

Η Ιντερπόλ εξέδωσε χθες εντάλματα σύλληψης του Μουαμάρ Καντάφι, του γιου του Σαΐφ αλ Ισλάμ και του επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών του κανταφικού καθεστώτος Αμπντάλα αλ Σενούσι.
Παράλληλα μια νέα ομάδα από 14 αξιωματούχους του Καντάφι έκανε χθες την εμφάνισή της στη βόρεια πόλη Αγκαντέζ του Νίγηρα. Η ομάδα φέρεται ότι περιλαμβάνει τέσσερις κορυφαίους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων δύο στρατηγοί, ο ένας από τους οποίους είναι ο Αλι Κάνα, ένας Τουαρέγκ έμπιστος του Καντάφι και επικεφαλής των νότιων στρατευμάτων του. Η ομάδα έφτασε το βράδυ της Πέμπτης με τέσσερα οχήματα 4x4 και οι τέσσερις κορυφαίοι αξιωματούχοι διαμένουν σε ξενοδοχείο του Αγκαντέζ που ανήκει στον Καντάφι. Η άφιξη της ομάδας των πρώην αξιωματούχων της Λιβύης ακολουθεί εκείνη του επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας του Καντάφι, του Μανσούρ Ντάο, ο οποίος πέρασε τη Δευτέρα στον Νίγηρα με αυτοκινητοπομπή πολλών οχημάτων.
Εν τω μεταξύ, από την Ιντερπόλ ανακοινώθηκε χθες πως η διεθνής αστυνομία, κατόπιν αιτήματος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, εξέδωσε εντάλματα σύλληψης κατά του Καντάφι, του Σαΐφ αλ Ισλάμ και του Σενούσι. «Ο Μουαμάρ Καντάφι είναι ένας φυγάδας, η χώρα του οποίου και το ΔΠΔ θέλουν να συλληφθεί και να λογοδοτήσει για τις σοβαρές ποινικές κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εις βάρος του», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ Ρόναλντ Νομπλ. Το ΔΠΔ εξέδωσε εντάλματα σύλληψης τον Ιούνιο εναντίον των τριών, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο Νομπλ διευκρίνισε ότι τα διεθνή εντάλματα σύλληψης είναι ένα «ισχυρό εργαλείο» για τη σύλληψη των υπόπτων, καθώς «θα περιορίσουν σημαντικά την ικανότητα των τριών ανδρών να περνούν διεθνή σύνορα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου