Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας για την κρίση στο Κόσοβο

http://www.enet.gr

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει σήμερα, κεκλεισμένων των θυρών, με θέμα την κλιμάκωση της κατάστασης στο Κόσοβο, έπειτα από αίτημα της Σερβίας και της Ρωσίας, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

(φωτογραφία αρχείου)
(φωτογραφία αρχείου)


Η διεξαγωγή της συνεδρίασης αποφασίστηκε χθες το βράδυ, έπειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και με επιμονή δυτικών χωρών.

Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς, ο οποίος δήλωσε ότι η Σερβία απέστειλε επιστολή στον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ζητώντας τη λήψη μέτρων, ώστε να αποφευχθεί εκ νέου η χρήση βίας από την Πρίστινα στο βόρειο Κόσοβο.

Ο Γέρεμιτς τόνισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας και οι διεθνείς αποστολές στο Κόσοβο, που δρουν σύμφωνα με το Ψήφισμα 1244, η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ (KFOR), η πολιτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eulex) έχουν την ευθύνη για την κατάσταση στην περιοχή. «Σε περίπτωση που απειληθεί η σταθερότητα και υπάρξουν ανθρώπινα θύματα ως αποτέλεσμα της αναγγελίας των αρχών της Πρίστινας ότι θα χρησιμοποιηθεί βία στο τέλος αυτής της εβδομάδας, η ευθύνη θα είναι στο προαύλιο εκείνων που έχουν εντολή να εμποδίσουν τέτοια βήματα κι αυτοί είναι πρώτα απ’ όλα η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», σημείωσε ο Γέρεμιτς.

Ο Σέρβος ΥΠΕΞ, στην επιστολή του προς το γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, κάλεσε τον οργανισμό «να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδιστούν μονομερείς δράσεις, με τις οποίες απειλούνται οι αρχές της Πρίστινας και πρόσθεσε ότι σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να υπάρξει κίνδυνος για τον εν εξελίξει διάλογο».

Ο Γέρεμιτς ανέφερε ότι οι αρχές της Πρίστινας ανήγγειλαν επανειλημμένως ότι την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου σκοπεύουν να επιβάλουν τελωνειακό και αστυνομικό έλεγχο στις διαβάσεις στα διοικητικά σύνορα μεταξύ βορείου Κοσόβου και Σερβίας.

Η Σερβία έχει λάβει πληροφόρηση ότι η KFOR και η Eulex πρόκειται να διευκολύνουν την επιχείρηση αυτή, κάτι που θα αποτελούσε παραβίαση της εντολής τους, η οποία, βάσει του ψηφίσματος 1244 Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προβλέπει ουδετερότητα στο ζήτημα του καθεστώτος του Κοσόβου, επισήμανε.

«Η Σερβία καταδικάζει την πρόθεση των αρχών της Πρίστινας να αλλάξουν μονομερώς την κατάσταση στην περιοχή», τόνισε Γέρεμις και προειδοποίησε ότι η συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας θα είναι αδύνατη, όπως επίσης και η εφαρμογή των ήδη συμφωνημένων, αν επιτραπεί στις αρχές της Πρίστινας να υλοποιήσουν την επιχείρηση.


Διάλογο και συμβιβασμό θέλει ο Τάντιτς για το Κόσοβο

Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς δήλωσε σήμερα ότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης η νομιμοποίηση της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου θα αποσταθεροποιούσε ολόκληρο τον κόσμο και γι' αυτό πρέπει με αποφασιστικότητα να εμποδιστούν όλες οι μονομερείς προσπάθειες επιβολής λύσης για το Κόσοβο χωρίς διάλογο και συμβιβασμό.

Ο Μπ. Τάντιτς, κατά την έναρξη του 1ου Φόρουμ για την Ασφάλεια, που διοργανώνεται στο Βελιγράδι, τόνισε ότι το Κόσοβο μπορεί να γίνει θετικό προηγούμενο, μόνον αν η διεθνής κοινότητα επέμενε στο διάλογο και στο συμβιβασμό μεταξύ Βελιγραδίου-Πρίστινας.

«Ανησυχώ ιδιαίτερα για τις μονομερείς δράσεις που αναγγέλθηκαν για αύριο, επειδή θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής. Η λύση αυτή δεν έχει συμφωνηθεί μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας και γι' αυτό πρέπει να αποφευχθεί», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι «το διεθνές σύστημα βασίζεται σε κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται για όλους, χωρίς εξαιρέσεις, ότι αυτοί, μεταξύ άλλων, συνεπάγονται σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών και απαραβίαστο των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων και ότι οι αρχές αυτές παραβιάζονται στο Κόσοβο».

«Αν η μη μονομερής απόσχιση του Κοσόβου γίνει αποδεκτή, πολλές συγκρούσεις θα ξεσπάσουν σε όλο τον κόσμο», είπε ο πρόεδρος της Σερβίας.

«Η Σερβία από την πλευρά της θα συνεχίσει να εργάζεται για το γενικό συμφέρον, ώστε η περιοχή στο μέλλον να βρεθεί σε καλύτερη θέση, απ' αυτή στην οποία περιήλθε στο ταραχώδες παρελθόν, αλλά γι' αυτό απαιτείται και διεθνής στήριξη. Πρέπει να παραμείνουμε στην τωρινή πορεία και προσηλωμένοι στο στρατηγικό στόχο της οικοδόμησης ευρωπαϊκού μέλλοντος», ανέφερε ο Τάντιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου