Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Δι’ ευχών της Χίλαρι οι έρευνες

http://www.tanea.gr
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Αριστοτελία Πελώνη

Με τις ευλογίες της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών - όπως φάνηκε από την προχθεσινή τοποθέτηση της Χίλαρι Κλίντον στη συνάντησή της με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά και από την ανακοίνωση της Κομισιόν - συνεχίζει να τρυπάει ο «Ομηρος» στο κυπριακό Οικόπεδο 12. Την ίδια ώρα, παρά τους υψηλούς τόνους που εξακολουθούν να τηρούν οι Τούρκοι αξιωματούχοι απειλώντας με «αντίποινα», διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι οι επιλογές της Τουρκίας για ουσιαστική αντίδραση στις εξορύξεις έχουν περιοριστεί.
Και χθες οι έρευνες εξόρυξης συνεχίστηκαν ομαλά και το γεωτρύπανο έφτασε στον πυθμένα της θάλασσας, σύμφωνα με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας του κυπριακού υπουργείου Εμπορίου Σόλωνα Κασίνη, ο οποίος μάλιστα εκτίμησε ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί σε δύο ώς τρεις μήνες, ανάλογα με τις δυσκολίες που θα παρουσιαστούν. «Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη. Θα συνεχίσουμε», διεμήνυσε από τη Νέα Υόρκη, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας, επαναλαμβάνοντας ότι οι έρευνες είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας .


ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Ο κύπριος Πρόεδρος έθεσε υπόψη του Μπαν Κι Μουν τις απειλές της Τουρκίας και, σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΓΓ του ΟΗΕ υποσχέθηκε ότι θα θέσει το θέμα στη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν. Οπως ανέφερε ο Δ. Χριστόφιας, κατά τη συνάντηση δεν έγινε καμία αναφορά από τον Μπαν Κι Μουν στην περίπτωση να διακοπούν ή να αναβληθούν οι εξορύξεις. Η ένταση προς το παρόν φαίνεται να έχει εκτονωθεί, αν και είναι σαφής η προσπάθεια των Τούρκων να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην περιοχή. Ενδεικτικό είναι ότι χθες το μεσημέρι η τουρκική πλευρά εξέδωσε NOTAM για άσκηση που πραγματοποίησε εντός του FIR Λευκωσίας, η οποία απορρίφθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία. Πάντως τα τουρκικά μαχητικά δεν προχώρησαν σε παρενοχλήσεις.
Δύο τουρκικά πολεμικά πλοία εξακολουθούν να βρίσκονται στην περιοχή, αλλά δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι μετά και τη νέα τοποθέτηση των Αμερικανών υπέρ του δικαιώματος εξόρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας περιορίζονται οι επιλογές της Τουρκίας για «αντίποινα».
Οπως μάλιστα έγινε γνωστό, στη συνάντησή της με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στη Νέα Υόρκη η Χίλαρι Κλίντον διεμήνυσε στον τούρκο ΥΠΕΞ ότι είναι δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας οι γεωτρήσεις, καθώς και ότι η Ουάσιγκτον δεν πιστεύει ότι οι έρευνες υπονομεύουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό.
Ανάλογη ήταν και η νέα τοποθέτηση της Κομισιόν, στην οποία καλείται η Τουρκία να αποφεύγει τις απειλές, ενώ η Ανγκελα Μέρκελ στη συνάντησή της στο Βερολίνο με τον τούρκο πρόεδρο Αμπτνουλάχ Γκιουλ εξέφρασε την ανησυχία της για την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή και για την κρίση στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις.


«ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ». Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τη δήλωση Κλίντον «πολύ σημαντική», ενώ στην αμερικανική τοποθέτηση φαίνεται να απάντησε χθες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέν Αρίντς. Προειδοποίησε εκ νέου ότι «αν η ελληνοκυπριακή πλευρά - μαζί με διάφορες συμμαχίες - προβεί σε γεωτρήσεις, τότε η Τουρκία θα απαντήσει προβαίνοντας σε ανάλογες γεωτρήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου