Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Η Ρωσία αναγνώρισε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο

http://www.enet.gr

Η Ρωσία αναγνώρισε σήμερα το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως νόμιμη αρχή εξουσίας της Λιβύης, σε μία προσπάθεια να αυξήσει την επιρροή της εν όψει της ανοικοδόμησης και να προστατεύσει τα οικονομικά της συμφέροντα στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα της βόρειας Αφρικής.




"Η Ρωσική Ομοσπονδία αναγνωρίζει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως νόμιμη αρχή και λαμβάνει υπό όψιν της το εκπεφρασμένο μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει τη θέσπιση νέου Συντάγματος, τη διεξαγωγή εκλογών και στον σχηματισμό κυβέρνησης", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.


Διεθνής διάσκεψη

Έξι μήνες μετά τη διεθνή διάσκεψη της 19ης Μαρτίου κατά την οποία αποφασίσθηκε η στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, εκπρόσωποι από 60 χώρες συναντώνται σήμερα στο Παρίσι με πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον για να συζητήσουν τη δημοκρατική μετάβαση και την ανοικοδόμηση της Λιβύης, καθώς το στρατιωτικό μέρος της επιχείρησης οδεύει προς το τέλος του.

"Σε στρατιωτικό επίπεδο, το παιγνίδι τελείωσε. Είναι πλέον σημαντικό να επιτύχει η μετάβαση...αλλά εάν περιμένουμε, κινδυνεύουμε να την οδηγήσουμε σε αποτυχία", δήλωσε πηγή της γαλλικής προεδρίας.

Ο Νικολά Σαρκοζί διεύρυνε τον κύκλο των συμμετεχόντων στη σημερινή διεθνή διάσκεψη προσκαλώντας, εκτός από τα τριάντα μέλη της "ομάδας επαφής" που υποστήριξαν τις αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη, εκπροσώπους χωρών που μέχρι σήμερα τήρησαν αρντηική στάση απέναντι στην νατοϊκή επιχείρηση ή θεώρησαν ότι υπερέβη τα όρια που έθεσε η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παρόντες από την πλευρά του συνασπισμού θα είναι ο Καναδός Στίβεν Χάρπερ, η Αμερικανίδα Χίλαρι Κλίντον, ο Ιταλός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οι γενικοί γραμματείς του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ-Αράμπι καθώς και η Άνγκελα Μέρκελ, υπουργοί από τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και ο πρεσβευτής της Βραζιλίας στο Κάιρο Σεζάριο Μελαντόνιο.

Παρόντες θα είναι επίσης ως εκπρόσωποι του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, ο Μούσταφα Αμπντελτζαλίλ και ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, οι οποίοι θα κληθούν να παρουσιάσουν έναν "οδικό χάρτη" προς τη δημοκρατία στη Λιβύη και, κυρίως, τις ανάγκες της χώρας σε οικονομική βοήθεια για την ανοικοδόμηση.

Θα ζητήσουν επίσης την αποδέσμευση δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν κατατεθεί από το καθεστώς Καντάφι σε διεθνείς τράπεζες.

Η Νότια Αφρική δε θα συμμετάσχει στη διάσκεψη, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα καθώς δήλωσε ότι είναι δυσαρεστημένη από τη στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.

"Είμαστε δυσαρεστημένοι" για τον τρόπο που ερμηνεύθηκε η απόφαση 1973 του ΟΗΕ για να πραγματοποιηθούν αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη, δήλωσε ο Ζούμα στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Νορβηγία.

Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. δήλωσε σήμερα πως η Ένωση είναι έτοιμη να βοηθήσει τις νέες λιβυκές αρχές να σχηματίσουν δημοκρατικές αστυνομικές δυνάμεις, να ανακτήσουν τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στη σύγκρουση ή ακόμη να εξασφαλίσουν την επιτήρηση των συνόρων.

Η διεθνής διάσκεψη για τη Λιβύη "αποτελεί μια ευκαιρία για να σκεφτούμε τη δουλειά που θα έχουμε μακροπρόθεσμα για να βοηθήσουμε το λιβυκό λαό στη φιλοδοξία του να έχει μια δημοκρατική χώρα", δήλωσε η Κάθριν Άστον στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Η Άστον αναφέρθηκε σε πρώτη φάση στην ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια, αλλά επίσης στη "μεταρρύθμιση του τομέα της ασφάλειας" ώστε να εξασφαλιστεί πως θα υπάρξουν αποτελεσματικές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες θα λειτουργούν σε μια δημοκρατική χώρα".

Η Ε.Ε. μπορεί επίσης να προσφέρει την υποστήριξή της για να απαλλαγεί η χώρα από τα πολλά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στη σύγκρουση, στη διαχείριση της επιτήρησης των συνόρων καθώς και στη διοργάνωση εκλογών και την αρωγή για το σχηματισμό μιας αληθινής "κοινωνίας των πολιτών", δήλωσε η Άστον.

Αναφορικά με το σχηματισμό της αστυνομίας, η ΕΕ, η οποία έχει ήδη φέρει σε πέρας τέτοιες αποστολές στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, κινδυνεύει πάντως να βρεθεί σε ανταγωνισμό με το ΝΑΤΟ. Η συμμαχία θέλει επίσης να προσφέρει τη βοήθειά της στον τομέα αυτό.

Η Ιταλία και η Γαλλία άνοιξαν και πάλι τις πρεσβείες τους στην Τρίπολη, τις οποίες είχαν κλείσει νωρίτερα φέτος.

Η Κίνα επέμεινε σήμερα ότι το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο πρέπει να διαδραματίσει "σημαντικό ρόλο" στην ανοικοδόμηση της Λιβύης, χωρίς πάντως να φτάσει μέχρι να αναγνωρίσει επισήμως το πολιτικό όργανο της εξέγερσης.

Η Κίνα "δίνει σημασία στη σημαντική θέση και το σημαντικό ρόλο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου για την επίλυση του λιβυκού ζητήματος", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. "Επιθυμούμε να παραμείνουμε σε στενή επαφή με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο και να εργασθούμε υπέρ της προόδου στις σινο-λιβυκές σχέσεις", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Μα Ζαουσού.

"Η Κίνα υποστηρίζει σταθερά τις διεθνείς προσπάθειες για να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη Λιβύη και να επιτραπεί μια μεταβίβαση της εξουσίας χωρίς συγκρούσεις και είναι έτοιμη να εργαστεί μαζί με τη διεθνή κοινότητα για να διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο στη μελλοντική ανοικοδόμηση της Λιβύης", συνέχισε.

Σε ένα σχόλιο που μετέδωσε σήμερα, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα κάλεσε τις δυτικές δυνάμεις "να μην επωφεληθούν με άνισο τρόπο από τις εμπορικές ευκαιρίες που προσφέρει η ανοικοδόμηση" της Λιβύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου