Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Διπλωματικό παρασκήνιο για την τραγωδία στην Κύπρο επιβεβαιώνουν έγγραφα του WikiLeaks

http://www.enet.gr

Τις διπλωματικές πιέσεις στην Κύπρο προκειμένου να κατάσχει το «επικίνδυνο» φορτίο από το Ιράν που προκάλεσε τελικά την τραγωδία στη ναυτική βάση, τον περασμένο Ιούλιο, επιβεβαιώνουν έγγραφα του WikiLeaks, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ).



Όπως αναφέρει το ΡΙΚ, επικαλούμενο έγγραφα του Wikileaks, η Κυπριακή κυβέρνηση αντιμετώπισε ισχυρές πιέσεις (με επίκεντρο το ψήφισμα 1747 του Συμβουλίου Ασφαλείας) προτού κατάσχει το φορτίο, που κατευθυνόταν προς τη Συρία, το Φεβρουάριο του 2009. Αν δεν δεχόταν να το κατασχέσει θα παραβίαζε το ψήφισμα.


Μια τέτοια κίνηση έβρισκε αντίθετους τους Αμερικανούς, τους Γάλλους και τους Βρετανούς, σύμφωνα με τηλεγράφημα της αμερικανικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη, με ημερομηνία την 3η Φεβρουαρίου 2009.

Ο Αμερικανός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Αλ. Γουλφ παρουσιάζεται να διαμήνυσε στον μόνιμο αντιπρόσωπο της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Μηνά Χατζημιχαήλ ότι η Κύπρος ίσως να έπληττε τα ίδια της τα συμφέροντά. Όπως αναφέρεται σε έγγραφο, η Κύπρος διακυβεύει πολλά επιζητώντας ερμηνεία από το Συμβούλιο Ασφαλείας "αυτό-εφαρμοζόμενων" ψηφισμάτων. "Φανταστείτε εάν χώρες άφηναν στο Συμβούλιο Ασφαλείας να αποφασίσει τι μπορεί να επιτρέπεται σε επίπεδο σχέσεων με τη Βόρεια Κύπρο", ανέφερε στον Κύπριο αντιπρόσωπο.

Ένα άλλο απόρρητο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, στις 2 Φεβρουαρίου 2009, αναφέρεται σε σύσκεψη των πρέσβεων στη Λευκωσία, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας για το Ρωσικής ιδιοκτησίας πλοίο Μόντσεγκορσκ που μετέφερε το φορτίο. Σύμφωνα με αναφορά του τότε Αμερικανού πρέσβη στη Λευκωσία Φρανκ Ούρπαντσικ στην Ουάσιγκτον, στη σύσκεψη της 2ας Φεβρουαρίου, ο Γερμανός πρέσβης Γκότφριτ Τσάιτζ "επανέλαβε μια προσφορά που έκανε νωρίτερα στην Κυπριακή Δημοκρατία για εν λευκώ βοήθεια στο θέμα του Μόντσεγκορσκ". "Τέτοια βοήθεια μπορεί να συνδύαζε αποστολή εμπειρογνωμόνων από το Βερολίνο ή ακόμη αποστολή πλοίου που θα μπορούσε να απομακρύνει το φορτίο από την κυπριακή επικράτεια. Οι πρέσβεις συμφώνησαν ότι αυτή η προσφορά έδιδε στην Κυπριακή Δημοκρατία μια διέξοδο από την παρούσα δύσκολη κατάσταση, την οποία έπρεπε να επιλέξει να αποδεχθεί", ανέφερε το έγγραφο.

Ενδιαφέρον έχει επίσης μια απόρρητη αναφορά του Αμερικανού πρέσβη Ούρπαντσικ, ημερομηνίας 3ης Φεβρουαρίου 2009, η οποία περιλαμβάνει το διάλογο που είχε με τον τότε Βρετανό ύπατο Αρμοστή Πήτερ Μίλετ. Ο Μίλετ του μετέφερε συζήτησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού. Σε αυτή τη συνομιλία ο Μίλετ καταγράφεται να μεταφέρει ότι "ο Κυπριανού υποστήριξε ότι αυτοί οι άνθρωποι - εννοώντας τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και το συντροφικό του κόμμα ΑΚΕΛ - επέτρεψαν στο Μόντσεγκορσκ να γίνει ιδεολογικό, θέμα Δαυίδ εναντίον Γολιάθ, με την μικρή Κύπρο φυσικά να τάσσεται με το Δαυίδ της Συρίας. Μια τέτοια αντίληψη μάλλον δεν θα ήταν ευνοϊκή για αποδεκτή λύση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Βρετανία και άλλους, κατέληξε ο υπουργός".

Τέλος, ένα τηλεγράφημα ημερομηνίας της Αμερικανικής πρεσβείας στο Κάιρο, με ημερομηνία την 21η Ιανουαριου 2009, κάνει λόγο για αίτημα προς την Αιγυπτιακή κυβέρνηση να περιορίσει το πλοίο Monchegorsk στα χωρικά της ύδατα, κάτι το οποίο δεν ικανοποιήθηκε από την αιγυπτιακή πλευρά.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου