Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Ταφή στη σιωπή της ερήμου

http://www.enet.gr


Οι επίσημοι μέχρι τώρα χειρισμοί σχετικά με την άταφη σορό του Μουαμάρ Καντάφι από τη νέα ηγεσία στη Λιβύη αναδίδουν περισσότερη δυσωδία από το ίδιο το, υπό αποσύνθεση πια, πτώμα, μέσα στο ψυγείο του κρεοπωλείου της Μισράτα. «Δυσωδία», που υποχρέωσε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο να ανακοινώσει ότι η ταφή του συνταγματάρχη θα γίνει σήμερα το πρωί.

Η διεθνής κατακραυγή υποχρέωσε τη νέα ηγεσία της Λιβύης και τις στρατιωτικές επιτροπές της πόλης Μισράτα να κλείσουν τις πόρτες του χασάπικου στις ουρές των Λίβυων που ήθελαν να δουν και να φωτογραφήσουν τις σορούς του Καντάφι, του γιου του Μουτάσιμ και του πρώην υπ. Αμυνας Τζαμπρ, ρίχνοντας αυλαία στη μακάβρια ατραξιόν και ανακοινώνοντας την ταφή τους, σήμερα (φωτ. Reuters)


Η διεθνής κατακραυγή υποχρέωσε τη νέα ηγεσία της Λιβύης και τις στρατιωτικές επιτροπές της πόλης Μισράτα να κλείσουν τις πόρτες του χασάπικου στις ουρές των Λίβυων που ήθελαν να δουν και να φωτογραφήσουν τις σορούς του Καντάφι, του γιου του Μουτάσιμ και του πρώην υπ. Αμυνας Τζαμπρ, ρίχνοντας αυλαία στη μακάβρια ατραξιόν και ανακοινώνοντας την ταφή τους, σήμερα (φωτ. Reuters) Οι στρατιωτικές επιτροπές της πόλης έκλεισαν (επιτέλους) χθες το απόγευμα την πόρτα του κρεοπωλείου στις ουρές των Λίβυων, που ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τη βαριά αποφορά για να δουν και να φωτογραφήσουν με τη σειρά τους τις σορούς του Μουαμάρ Καντάφι, του γιου του Μουτάσιμ και του πρώην υπουργού Αμυνας, Αμπουμπάκρ Γιούνους Τζαμπρ.

Ετσι, αργά χθες το βράδυ, με δήλωση στελέχους του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, που κράτησε την ανωνυμία του, η σορός του Λίβυου συνταγματάρχη, μαζί με εκείνη του γιου του Μουτάσιμ θα ταφούν σήμερα στην έρημο με απλή τελετή, στην οποία θα παρίστανται μόνο ιμάμηδες. Η τοποθεσία, πρόσθεσε, δεν έχει επιλεγεί, ενώ δεν υπήρξε συμφωνία με τη φυλή του Καντάφι, ώστε να παραλάβουν τη σορό και να γίνει η ταφή της στη γενέτειρά του Σύρτη.

Και όλα αυτά, ενώ η επίσημη «γραμμή» παραμένει ότι «ο Καντάφι πέθανε στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών μεταξύ ανταρτών και δικών του ανθρώπων». Πάντως, χθες, (ενώπιον των πιέσεων και από τις ΗΠΑ, όπως και άλλων διεθνών δυνάμεων και του ΟΗΕ) ο προεδρεύων του Συμβουλίου Μούσταφα Αμπντελτζαλίλ διέταξε το σχηματισμό επιτροπής που θα ερευνήσει τις συνθήκες θανάτου του Καντάφι. Διατύπωσε όμως τον υπαινιγμό ότι κανταφικοί μπορεί να τον σκότωσαν, γιατί ήθελαν κάτι να κρύψουν: «Εκείνοι που ενδιαφέρονταν να τον σκοτώσουν πριν δικαστεί είναι όσοι είχαν ενεργό ρόλο μαζί του», είπε(!).

Σχηματισμός κυβέρνησης

Ο ίδιος ανακοίνωσε σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης «σε δύο εβδομάδες». Επιχείρησε επίσης να καθησυχάσει τη διεθνή κοινότητα για τις προχθεσινές του διακηρύξεις ότι το νέο νομικό σύστημα της χώρας θα βασίζεται στη σαρία (τον ισλαμικό νόμο). Δεν αναφέρθηκε, ωστόσο, στο όργιο δολοφονιών αντεκδίκησης και λεηλασιών που ακολούθησαν την κατάληψη της Σύρτης από τους αντάρτες, που «συμπεριφέρονται ως υπεράνω του νόμου», σύμφωνα με την οργάνωση Human Rights Watch: κατήγγειλε χθες την ανακάλυψη 53 πτωμάτων σε αποσύνθεση υποστηρικτών του Καντάφι, εγκαταλειμμένων σε ξενοδοχείο της Σύρτης, αφότου εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο Φιντέλ Κάστρο χαρακτήρισε το θάνατο του Καντάφι «δολοφονία», καταδικάζοντας και «τη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ, που παραπέμπει σε γενοκτονία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου