Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Αρχίζουν νέες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ

http://www2.rizospastis.gr

Μετά το φερόμενο τερματισμό στρατιωτικών δράσεων ξεκινάει η νέα φάση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης


Οι πανηγυρισμοί μπορεί να συνεχίζονται αλλά για το λαό έρχονται νέες περιπέτειες με τη νέα ηγεσία
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--
Τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη αποφάσισε, χτες, ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας αίροντας την ισχύ της απόφασης 1973, που είχε ληφθεί, κατά πλειοψηφία, στα μέσα Μάρτη και προέβλεπε τη «χρήση όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία (δήθεν) των αμάχων στη Λιβύη», ανοίγοντας το δρόμο στην ιμπεριαλιστική επέμβαση. Αυτό, φυσικά, δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ακόμη και στρατιωτικά, αποχωρούν από τη χώρα.


Με τη χτεσινή απόφαση αίρεται η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, αλλά και όλες οι αεροπορικές ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στη βορειοαφρικανική χώρα, οι οποίες, σύμφωνα με στοιχεία της Συμμαχίας, καταμετρούσαν 10.000 πλήγματα και 26.000 εξόδους. Ηδη, αρκετά αεροσκάφη από χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επιστρέψει στις χώρες τους. Τυπικά, οι επιχειρήσεις θα ολοκληρωθούν τα μεσάνυχτα της 31ης Οκτωβρίου. Για το θέμα θα συνεδριάσει, για να λάβει τελικές αποφάσεις σήμερα, και το ΝΑΤΟ.
Τόσο ο Βρετανός όσο και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών έσπευσαν να μιλήσουν για μια «νέα εποχή για τη Λιβύη», δηλώνοντας ότι «θα βρεθούν νέοι τρόποι για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου». Υπενθυμίζεται ότι ώρες νωρίτερα, ο επικεφαλής του Συμβουλίου, Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ, είχε δημοσίως ζητήσει την παράταση της «επιχείρησης του ΝΑΤΟ στη Λιβύη μέχρι το τέλος χρόνου» μέχρι να σταθεροποιηθεί το επίπεδο ασφάλειας και να εξουδετερωθούν όλοι οι υποστηρικτές του Καντάφι.
Η συγκεκριμένη έκκλησή του αποτελεί, ήδη, τη βάση μιας νέας στρατιωτικής επιχείρησης, στην οποία, προφανώς, δε θα συμμετάσχει επισήμως το ΝΑΤΟ, αλλά χώρες - μέλη του που έχουν άμεσα οικονομικά συμφέροντα στη χώρα ή επιδιώκουν να αποκτήσουν, μαζί με άλλες χώρες της περιοχής, που έχουν, ήδη, εμπλακεί ενεργά. Στόχος της επιχείρησης θα είναι η εκπαίδευση συγκροτημένου στρατού υπό τις εντολές του Συμβουλίου (κάτι που σημαίνει βέβαια ότι θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των συνιστωσών του για την άσκηση εξουσίας) και ο εντοπισμός μεγάλων ποσοτήτων σημαντικού οπλισμού από το οπλοστάσιο Καντάφι, που ακόμη αγνοείται.
Αλλωστε, εντός Λιβύης, βρίσκονται ακόμη, κατά επίσημη παραδοχή του Λονδίνου, της Ουάσιγκτον και του Παρισιού, «ειδικοί στρατιωτικοί σύμβουλοι», αλλά και «πολλοί στρατιώτες και αξιωματικοί του Κατάρ», όπως παραδέχτηκε, προχτές, ο αρχηγός ΓΕΣ του εμιράτου, προαναγγέλλοντας ότι η χώρα του θα ηγηθεί της «νέας στρατιωτικής αποστολής στη Λιβύη».
Σίριαλ με τον Σαΐφ αλ Ισλάμ
Ο επιζών, εντός Λιβύης, γιος του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, διαπραγματεύεται τους όρους παράδοσής του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), επέμειναν, χτες, εκπρόσωποι του Μεταβατικού Συμβουλίου, υποστηρίζοντας ότι ζητά αεροσκάφος που θα μεταφέρει στη Χάγη τον ίδιο και τον πρώην αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών, αλ Σανούσι, που βρίσκεται μαζί του. Τα σενάρια για το πού ακριβώς βρίσκεται ο Σαΐφ πληθαίνουν τόσο στον αραβικό όσο και στον αφρικανικό Τύπο με τα επικρατέστερα να τον φέρουν είτε να βρίσκεται στη νότια Λιβύη, προστατευόμενος ενός ισχυρότατου αρχηγού της φυλής Τουαρέγκ της ερήμου, είτε έτοιμος να περάσει τα σύνορα του Νίγηρα είτε να έχει, ήδη, περάσει στο Μάλι.
Σύμφωνα, πάντα, με νοτιοαφρικανικές εφημερίδες, αεροσκάφη είναι έτοιμα και στο Γιοχάνεσμπουργκ και στο Σαρτζάκ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Κατά τις ίδιες πηγές, δε, ομάδες Νοτιοαφρικανών μισθοφόρων βρίσκονταν και βρίσκονται γύρω από τα μέλη της οικογένειας Καντάφι που κατάφεραν να διαφύγουν, στο πλευρό του Σαΐφ.
Παρ' όλα αυτά, το ενδεχόμενο παράδοσης του Σαΐφ στο ΔΠΔ (εκκρεμεί εναντίον του ένταλμα σύλληψης) δεν είναι βέβαιο ότι το θέλουν ακόμη και όσοι φαίνονται να τον καταδιώκουν. Ο γιος Καντάφι υπήρξε ο σύνδεσμος του καθεστώτος του πατέρα του με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και γνωρίζει πολλά για το πώς και ποιος συνεργάστηκε, υπήρξε σύμβουλος, διαμεσολάβησε για συμφωνίες με το αζημίωτο και πολλές άλλες πληροφορίες που πολλοί δεν θα ήθελαν να δημοσιοποιηθούν. Η όλη ιστορία μοιάζει να λαμβάνει διαστάσεις «σκληρού παζαριού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου