http://www.tanea.gr
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ηταν το τέλος μιας ιστορίας που διήρκεσε περισσότερο από πέντε χρόνια. Ο ισραηλινός στρατιώτης Γκιλάντ Σαλίτ, 25 ετών σήμερα, αφέθηκε ελεύθερος την Τρίτη αφού κρατήθηκε επί 1.940 ημέρες από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Ταυτόχρονα το Ισραήλ απελευθέρωσε μια πρώτη ομάδα 477 παλαιστίνιων κρατουμένων, βάσει μιας χωρίς προηγούμενο ανταλλαγής ανάμεσα στο εβραϊκό κράτος και στο ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα.
«Εννοείται πως μου έλειψε η οικογένειά μου. Μου έλειψαν οι φίλοι μου, μου έλειψε να βλέπω ανθρώπους, να τους μιλάω και να μη μένω όλη μέρα καθισμένος», δήλωσε ο νεαρός δεκανέας σε μια σύντομη συνέντευξή του στην αιγυπτιακή τηλεόραση, πριν από τη μεταφορά του στο Ισραήλ. Εμφανίστηκε χλωμός και αδυνατισμένος, είχε κάποιες δυσκολίες στην αναπνοή και την άρθρωση. Πάντως η κατάσταση της υγείας του κρίθηκε ικανοποιητική από τους στρατιωτικούς γιατρούς, που τον εξέτασαν μόλις έφτασε στο Ισραήλ.
Ο Γκιλάντ Σαλίτ μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο από τη Λωρίδα της Γάζας. Στη συνέχεια οδηγήθηκε στο Ισραήλ και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε μια στρατιωτική βάση στο κέντρο της χώρας, όπου τον περίμεναν, μεταξύ των άλλων, ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καθώς και οι γονείς του, ο Νόαμ και η Αβίβα Σαλίτ. Το βράδυ επέστρεψε στο σπίτι του στο Μιτζπέ Χιλά, στο Βόρειο Ισραήλ, όπου έγινε δεκτός με επευφημίες και τραγούδια. Χιλιάδες άνθρωποι που κρατούσαν ισραηλινές σημαίες τον χειροκρότησαν και τον έραναν με γαρίφαλα και τριαντάφυλλα. Οι Ισραηλινοί είχαν ταχθεί με διαφορά στις δημοσκοπήσεις υπέρ της ανταλλαγής των αιχμαλώτων. Επιγραφές όπως «Καλωσόρισες στο σπίτι, Γκιλάντ» είχαν αναρτηθεί σε όλες τις πόλεις της χώρας.
Ο Σαλίτ απήχθη στις 25 Ιουνίου 2006 στις παρυφές της Γάζας, ενώ συμμετείχε στην πρώτη επιχείρησή του αφότου είχε καταταγεί στον στρατό. Την απαγωγή έκαναν παλαιστίνιοι κομάντο και στη διάρκειά της σκοτώθηκαν δύο συνάδελφοι του Σαλίτ, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά ένας άλλος. Ολο αυτό το διάστημα η Χαμάς αρνούνταν τα αιτήματα του Ερυθρού Σταυρού να επισκεφθεί τον ισραηλινό στρατιώτη. Αφού αρχικά είχε υπογραμμίσει επανειλημμένως ότι αρνείται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με μια «τρομοκρατική οργάνωση», ο τότε Πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ άρχισε στις αρχές του 2007 έμμεσες διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς, με αιγυπτιακή μεσολάβηση. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις προχωρούσαν με βήμα σημειωτόν. Τον Ιούλιο του 2010, ο πατέρας και η μητέρα του Γκιλάντ εγκαταστάθηκαν σε μια σκηνή μπροστά από την κατοικία του Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για να πιέσουν ώστε η κυβέρνηση να δεχθεί ανταλλαγή κρατουμένων. Ακόμη και ο παππούς του Γκιλάντ, ο Ζβι, πέρασε στην επίθεση: «Κύριε Νετανιάχου, μπορείτε να φανταστείτε ότι αρνείστε να πληρώσετε το αντίτιμο για τη ζωή του γιου σας, που κρατείται μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από εσάς και απειλείται με βέβαιο θάνατο;», του είχε γράψει τον Απρίλιο.
ΠΙΚΡΗ ΓΕΥΣΗ. Παρά τη γιορταστική ατμόσφαιρα, η επιστροφή του Γκιλάντ Σαλίτ έχει πικρή γεύση για το Ισραήλ. Οι δυσανάλογοι όροι της ανταλλαγής 1.027 παλαιστίνιων κρατουμένων αποτελούν ομολογία αποτυχίας για τους υπευθύνους των ενόπλων δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας, που δεν κατάφεραν να οργανώσουν μια επιχείρηση για τη διάσωση του στρατιώτη. Αποτελεί επίσης προσωπική ήττα για τον ισραηλινό Πρωθυπουργό, ο οποίος έως τώρα υποστήριζε μια αδιάλλακτη γραμμή κατά της τρομοκρατίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου