Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Ερευνες επί τρία

http://www.enet.gr


Ερευνες με τρία πλοία, νότια, βόρεια και δυτικά της Κύπρου πραγματοποιεί η Τουρκία, ανακοίνωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ. Σήμερα ξεκινά έρευνες για λογαριασμό της Τουρκίας το πλοίο «Oceanic Challenger» της νορβηγικής εταιρείας Veritas.

Πιρί Ρεΐς


Πιρί Ρεΐς Οι έρευνες του «Oceanic Challenger» θα γίνουν δυτικά της Κύπρου και στα ανοιχτά της Αλάνιας (παράλια Τουρκίας στη Μεσόγειο), σε μια γραμμή 1.100 χιλιομέτρων, επί σαράντα ημέρες. Πέρα από τις δηλώσεις του Γιλντίζ, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε χθες ότι εκτός από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πιρί Ρεΐς», τις τελευταίες σαράντα μέρες πραγματοποίησε έρευνες και δεύτερο σκάφος της εταιρείας Veritas, το πλοίο «Bergen», σε μια γραμμή 4.400 χιλιομέτρων, δυτικά της Κύπρου.

Το πρακτορείο σημείωσε επίσης ότι οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν όχι μόνο στα τουρκικά ύδατα, αλλά και σε περιοχές όπου τα κατεχόμενα της Κύπρου έχουν εκδώσει άδειες έρευνας στην Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας.

Ο Γιλντίζ ανέφερε ότι οι έρευνες του πλοίου «Bergen» δεν ανακοινώθηκαν από τουρκικής πλευράς, επειδή -όπως είπε- θα υπήρχαν πολλοί που θα επικοινωνούσαν με την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Σύμφωνα με τον Γιλντίζ, «τρία πλοία θα έχουν πραγματοποιήσει έρευνες», ενώ θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα. Ο Τούρκος υπουργός έκανε λόγο για «έναρξη νέας περιόδου» στο θέμα των ερευνών.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το πρακτορείο «Αναντολού», από τουρκικής πλευράς έχουν γίνει έρευνες σε μια γραμμή συνολικά 38.000 χιλιομέτρων. Ως προς το «Πιρί Ρεΐς», ο Γιλντίζ είπε πως το πλοίο μέχρι σήμερα έχει ολοκληρώσει τις έρευνες σε μια γραμμή 2.100 χιλιομέτρων, ενώ όταν θα ολοκληρώσει, θα έχει ερευνήσει μια γραμμή 4.000 χιλιομέτρων.


Φυσικό αέριο

Το θέμα της προκλητικής στάσης της Τουρκίας στο θέμα των ερευνών για φυσικό αέριο έθεσε στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ενώ ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, υποστήριξε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγει έρευνες στα χωρικά της ύδατα.
Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά τόνισε ότι απειλές από γειτονικές χώρες δεν μπορούν να γίνονται δεκτές και πως τα δικαιώματα των κρατών-μελών πρέπει να είναι σεβαστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου