Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ΤΟ ΠΙΡΙ ΡΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
http://www.tanea.gr/

Tο τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις» θα πραγματοποιήσει νέες έρευνες, σε συντεταγμένες που του έχουν δοθεί ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, διαψεύδοντας πληροφορίες ότι το σκάφος θα επιστρέψει σήμερα στη βάση του.

Όπως είπε, το σκάφος θα επιστρέψει όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες. Σημείωσε ακόμη ότι τα αποτελέσματα των ερευνών θα αξιολογηθούν από την Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας.

Επισήμανε πάντως ότι «από τις σεισμικές έρευνες μπορεί και να μην προκύψουν αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Κάθε σεισμική έρευνα δεν είναι απαραίτητο να καταλήγει στην εξεύρεση πετρελαίου ή φυσικού αερίου».

Νωρίτερα, ο Χουσεΐν Αβνί Μπανλί, διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου της Σμύρνης, είχε δηλώσει ότι το «Πίρι Ρέις» ολοκληρώνει σήμερα τις έρευνές του σε μια έκταση 1.000 χιλιομέτρων, ότι αναμένονται οδηγίες για έρευνες σε άλλη περιοχή και ότι το σκάφος, ανεξάρτητα από το αν θα δοθούν οδηγίες, θα παραμείνει στην περιοχή για έρευνες.

Σήμερα πάντως, τηλεγράφημα του πρακτορείου Ανατολή ανέφερε ότι τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Αίγυπτο το 2003 παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.

«Η στάση της Τουρκίας θα είναι διαφορετική αν η ελληνοκυπριακή πλευρά παραβιάσει τα δικαιώματα της Τουρκίας επί της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής της οικονομικής ζώνης και επιχειρήσει να κάνει έρευνες».

Το πρακτορείο σημειώνει ότι οι «αξιωματούχοι» ανέφεραν πως «η Τουρκία έχει κάνει ένσταση εναντίον της συμφωνίας» που υπέγραψε το 2003 η Κυπριακή Δημοκρατία με την Αίγυπτο και ότι «η Τουρκία έχει δηλώσει ενώπιον του ΟΗΕ ότι η εν λόγω συμφωνία συνιστά παραβίαση της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας».

Οι ίδιοι «αξιωματούχοι» ανέφεραν επίσης ότι «προτού βρεθεί λύση στο Κυπριακό, οι Ελληνοκύπριοι δεν πρέπει να υπογράφουν συμφωνίες».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι «η Τουρκία δεν έχει αξιώσεις υφαλοκρηπίδας νότια της Κύπρου» και ότι «οι δραστηριότητες του ερευνητικού σκάφους Πιρί Ρεΐς αποσκοπούν στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων».

Οι «αξιωματούχοι» αναφέρουν επίσης ότι «τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών έχουν επιλυθεί κατά 98% στη Μαύρη Θάλασσα», ότι «τα προβλήματα αυτά θα μπορούσαν να λυθούν και στη Μεσόγειο με συνεργασία και

συλλογικό πνεύμα» αλλά ότι «δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την επίλυση του προβλήματος στη Μεσόγειο, αφού θα ήταν μάταιη τέτοια προσπάθεια προτού επιλυθούν το Κυπριακό πρόβλημα και η Αραβοϊσραηλινή διένεξη».

Τέλος οι «αξιωματούχοι» αναφέρουν ότι «η αντίδραση της Τουρκίας» προς τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας «δεν σχετίζονται με τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ».

Πιο συγκεκριμένα οι αξιωματούχοι ανέφεραν το εξής: «Προβαίνουμε σε κάποια βήματα στην περιοχή, επειδή η πλατφόρμα ξεκίνησε μία δραστηριότητα που παραβιάζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το Ισραήλ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου