Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Πέφτει αυλαία για τον Nabucco

http://www.enet.gr


Νέα αρχιτεκτονική που ανατρέπει τα μέχρι στιγμής δεδομένα στη «μάχη» των αγωγών για την «κατάκτηση» του Νότιου Διαδρόμου διαμορφώνεται μετά τη διαφαινόμενη καθυστέρηση στην υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco και την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προωθήσει τον αγωγό Trans-Caspian Pipeline με την ένταξη στο όλο σύστημα και του Τουρκμενιστάν.


Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ευρωπαϊκός αγωγός Nabucco, όπως έκανε χθες γνωστό η διαχειρίστρια αυστριακή εταιρεία OMV Gas GmbH, δεν θα είναι έτοιμος νωρίτερα από το 2018, αντί του 2017, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, για να τροφοδοτήσει με αζέρικο φυσικό αέριο την ευρωπαϊκή αγορά.

Διπλασιάστηκε το κόστος

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν, ανοίγει το δρόμο στους άλλους τρεις αγωγούς, τον ITGI (Interconnector Turkey - Greece - Italy), τον ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline) και τον South-East Europe Pipeline, τον οποίο προωθεί η ΒΡ, ενώ οι χθεσινές δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου για την Ενέργεια, Γκίντερ Ετινγκερ, περί υψηλότερου κόστους κατασκευής του Nabucco (από τα 7,9 δισ. ευρώ εκτιμάται σήμερα στα 10-14 δισ. ευρώ) ερμηνεύονται ως έμμεσος τρόπος για να ανακοινωθεί η απόσυρσή του από την κούρσα για την «κατάκτηση» του Νότιου Διαδρόμου.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «το πιο πολυδιαφημισμένο έργο, ο αγωγός που θα μετέφερε το φυσικό αέριο, μέσω Τουρκίας, από την Ασία στην Ευρώπη, αποσύρεται από τον αγώνα για το κοίτασμα Shah Deniz του Αζερμπαϊτζάν».

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι λόγω της εξέλιξης αυτής ο Nabucco έχασε και το συγκριτικό πλεονέκτημα που θα μπορούσε να έχει έναντι του ανταγωνιστικού ρωσικού αγωγού South Stream.

Από την πλευρά της όμως η Ευρωπαϊκή Ενωση φαίνεται να προωθεί τον υποθαλάσσιο αγωγό Trans-Caspian Pipeline, ο οποίος, εφ' όσον επιλυθούν μια σειρά ζητημάτων -κυρίως πολιτικής φύσεως εκκρεμότητες- θα επιτρέψει τη μεταφορά έως και 30 δισ. κυβικών μέτρων τουρκμένικου αερίου στην Ευρώπη μέσω του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας και των υφιστάμενων ευρωπαϊκών δικτύων. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου