Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Αντιτρομοκρατική συνεργασία Κίνας και Πακιστάν

http://www.kathimerini.gr

Κοινή αντιτρομοκρατική άσκηση των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.


Πακιστανικά και κινεζικά επιθετικά ελικόπτερα πετούν χαμηλά πάνω από την κοιλάδα και επιτίθενται εναντίον ενός «στρατοπέδου τρομοκρατών» και ενός «εργοστασίου βομβών». Στη συνέχεια, ακολουθεί καταδρομική επιχείρηση μικτής δύναμης, η οποία και θέτει το χώρο υπό έλεγχο- προκαλώντας θετικά σχόλια από τους αξιωματούχους της Κίνας και του Πακιστάν που παρακολουθούν την άσκηση στην επαρχία Πουντζάμπ.


Πρόκειται για μία άσκηση στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας μεταξύ Πακιστάν και Κίνας, που αντικατοπτρίζει τους κινεζικούς προβληματισμούς σχετικά με την ύπαρξη ανταρτών στα αφγανικά σύνορα, οι οποίοι βοηθούν αυτονομιστικά κινήματα στην Κίνα, σχεδιάζοντας τρομοκρατικές επιθέσεις. Στην άσκηση συμμετείχαν 500 στρατιώτες και από τις δύο χώρες.
Οι εν λόγω προβληματισμοί δεν είναι μόνο της Κίνας: οι ΗΠΑ ασχολούνται επίσης πολύ με το θέμα, ωστόσο το Πεκίνο επιδεικνύει μία πρωτοφανή προθυμία να βοηθήσει το Πακιστάν στην αντιμετώπιση των εξτρεμιστών, στο πλαίσιο της «φιλίας υπό κάθε συνθήκες» της χώρας με το Πακιστάν.
Η αντιτρομοκρατική συνεργασία είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα της ιδιαίτερης σχέσης μεταξύ των δύο χωρών. Τα κινεζικά αγαθά είναι πολύ σημαντικά για το Πακιστάν, καθώς η Κίνα είναι η νούμερο 1 χώρα- προμηθευτής στρατιωτικών εξοπλισμών, ενώ έχει βοηθήσει και στην κατασκευή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων. Ακόμη, οι κινεζικές επενδύσεις είναι πολύ σημαντικές για την πακιστανική οικονομία, ενώ τα κινεζικά συμφέροντα απειλούνται από την ισχυρή παρουσία εξτρεμιστών σε κάποιες περιοχές. Κινεζικές εταιρείες επενδύουν σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα για την τροφοδοσία της οικονομίας της χώρας, ενώ εκατοντάδες Κινέζοι πολίτες ζουν και εργάζονται στο Πακιστάν, κάποιοι εκ των οποίων έχουν στοχοποιηθεί.
Από γεωπολιτικής πλευράς επίσης, η Κίνα βλέπει το Πακιστάν ως ένα «αντίβαρο» στην ανερχόμενη ινδική ισχύ στην περιοχή- στόχο που συμμερίζεται το Ισλαμαμπάντ, που θεωρεί την Ινδία ως «παραδοσιακό αντίπαλο».
Η επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ- Πακιστάν έχει οδηγήσει στην αύξηση των φωνών στο εσωτερικό της χώρας που ζητούν στροφή προς την Κίνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι φήμες περί παροχής πρόσβασης σε Κινέζους αξιωματούχους στο υψηλής τεχνολογίας stealth ελικόπτερο που συνετρίβη κατά την επιδρομή των Αμερικανών καταδρομέων που οδήγησε στο θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν (κάτι που η Κίνα αρνείται).
Παρά τη συνέχιση της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Πακιστάν, η κοινή άσκηση μεταξύ των δυνάμεων Κίνας και Πακιστάν στην επαρχία Πουντζάμπ είναι ενδεικτική της ολοένα και μεγαλύτερης προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών. «Η τρομοκρατία είναι κάτι που αποτελεί απειλή για την Κίνα, καθώς και για άλλες χώρες του κόσμου» είπε ο στρατηγός Ασφάκ Περβέζ Καγιανί, των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπαρχηγό του κινεζικού γενικού επιτελείου, στρατηγό Χου Σουσέν. «Είναι ανάγκη να μοιραστούμε την εμπειρία μας με τους Κινέζους φίλους μας» συμπλήρωσε σχετικά.
Η Κίνα θεωρεί ως απειλή κυρίως τους Ουϊγούρους από την επαρχία Ξινγιάνγκ οι οποίοι βρίσκονται σε περιοχές του βορειοδυτικού Πακιστάν που ελέγχονται από τους Ταλιμπάν και εκπαιδεύονται μαζί με τρομοκράτες από όλο τον κόσμο. Στο βόρειο Ουαζιριστάν είναι γνωστοί σαν «Κινέζοι Ταλιμπάν». Η Κίνα δεν έχει σταθερή στρατιωτική παρουσία στο Πακιστάν, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, που είχαν 100 εκπαιδευτές στις πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις που μάχονται τους εξτρεμιστές στα βορειοδυτικά. Οι εκπαιδευτές αυτοί διετάχθησαν να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την αμερικανική επιδρομή που οδήγησε στο θάνατο του μπιν Λάντεν, η οποία διεξήχθη χωρίς να ενημερωθεί η πακιστανική κυβέρνηση.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου