Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Βαθαίνει το ρήγμα ΗΠΑ - Πακιστάν

http://news.kathimerini.gr

Στα πρόθυρα κατάρρευσης οι διμερείς σχέσεις, στον απόηχο της νατοϊκής επιδρομής του Σαββάτου
AFP, A.P., Reuters

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Στα πρόθυρα της κατάρρευσης βρίσκονται πλέον οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Ισλαμαμπάντ, στον απόηχο της νατοϊκής επιδρομής του περασμένου Σαββάτου στην ημιαυτόνομη περιφέρεια του Μοχμάντ, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 24 Πακιστανοί στρατιώτες. Ο Λευκός Οίκος διατηρούσε μέχρι αργά χθες το βράδυ χαμηλούς τόνους, αρκούμενος να εκφράσει την απόλυτή του υποστήριξη στην απόφαση του ΝΑΤΟ να διεξαγάγει έρευνα γύρω από το συμβάν, την ώρα που η πακιστανική κυβέρνηση έθετε ζήτημα αναθεώρησης της συμμαχίας με τις ΗΠΑ και διέταζε την απαγόρευση της διέλευσης των φορτηγών που μεταφέρουν προμήθειες στα νατοϊκά στρατόπεδα επί αφγανικού εδάφους. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Φογκ Ράσμουσεν εξέφρασε μεν τη βαθιά του λύπη για τις απώλειες του πακιστανικού στρατού, αλλά απέφυγε να ζητήσει συγγνώμη για την πολύνεκρη επιδρομή.


Τα αναπάντητα ερωτήματα, πάντως, όσον αφορά τα αίτια του θερμότερου επεισοδίου μεταξύ της νατοϊκής δύναμης στο Αφγανιστάν και του πακιστανικού στρατού από το 2001 είναι πολλά. Τόσο η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal όσο και η βρετανική The Guardian υποστηρίζουν ότι μονάδες του ΝΑΤΟ και του αφγανικού στρατού που επιχειρούσαν κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν ζήτησαν μέσω ασυρμάτου αεροπορική επιδρομή κατά θέσης από την οποία δέχονταν πυρά. «Αποδείχθηκε ότι οι δυνάμεις μας δέχονταν επίθεση από βάση του πακιστανικού στρατού», δήλωσε ανώτατος Δυτικός αξιωματούχος στη Wall Street Journal υπό τον όρο της ανωνυμίας του. Την ίδια άποψη εξέφρασε και αξιωματούχος της αφγανικής κυβέρνησης, ο οποίος δήλωσε βέβαιος ότι τα πυρά δεν προήλθαν από κάποια ομάδα των Ταλιμπάν, αλλά από πακιστανική βάση στην άλλη πλευρά των συνόρων. Ανώτατος αξιωματικός της αφγανικής συνοριοφυλακής δήλωσε στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία όσον αφορά το ποιος προκάλεσε το επεισόδιο. «Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν θα είχαν εξαπολύσει την επιδρομή αν δεν δέχονταν πρώτες επίθεση», σχολίασε υπό τον όρο της ανωνυμίας του. Ο ίδιος εξήγησε, ακόμα, ότι η παραμεθόριος μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν στο συγκεκριμένο σημείο είναι ορεινή και δασώδης: «Είναι τέτοια η μορφολογία του εδάφους που το ΝΑΤΟ, οι Ταλιμπάν και ο πακιστανικός στρατός βρίσκονται κυριολεκτικά ο ένας δίπλα στον άλλο».

Τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, ωστόσο, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Πακιστάν, το οποίο επιμένει ότι η επιδρομή ήταν απρόκλητη. «Προσπαθούν να βρουν δικαιολογίες», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος Τύπου του πακιστανικού στρατού, αντιστράτηγος Αθάρ Αμπάς. «Μήπως θέλουν να μας πουν και πόσες απώλειες είχαν;», διερωτήθηκε ο ίδιος.

Τέλος, και ενώ αρκετοί Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές υπενθύμιζαν ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν συνελήφθη στο Πακιστάν και εξέφραζαν δημόσια έντονη δυσφορία για την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένη Εθνη, Τζον Μπόλτον, συνέστησε σύνεση. «Είναι εύκολο να λέει κάνεις ότι πρέπει να ξεφορτωθούμε τους Πακιστανούς», σχολίασε. «Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι πρόκειται για μια χώρα με πυρηνικά όπλα, τα οποία θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια εξτρεμιστών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου