Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Καλώς ήλθατε στην πόλη της ραδιενέργειας

http://www.tanea.gr
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Πάνω από 30 δημοσιογράφοι που επέβαιναν σε δύο λεωφορεία επισκέφθηκαν το Σάββατο, για πρώτη φορά, τον ακόμη επικίνδυνο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα που επλήγη από τον σεισμό και το τσουνάμι του Μαρτίου. Φορούσαν όλοι προστατευτικές στολές και μάσκες που δεν άφηναν εκτεθειμένο ούτε εκατοστό του δέρματός τους. Οι ιαπωνικές Αρχές οργάνωσαν την περιοδεία οκτώ μήνες μετά την καταστροφή της 11ης Μαρτίου για να δείξουν ότι η κατάσταση σταδιακά σταθεροποιείται.
Μέσα στη ζώνη αποκλεισμού των 20 χλμ. γύρω από τον σταθμό, οι δημοσιογράφοι είδαν εγκαταλειμμένα σπίτια, καταστήματα και γραφεία, ένα πρατήριο βενζίνης γεμάτο κοράκια. Μέσα στον πυρηνικό σταθμό δέσποζαν έξι μεγάλοι γερανοί. Οι τρεις εξακολουθούν να καθαρίζουν τα συντρίμμια των αντιδραστήρων, οκτώ μήνες μετά την καταστροφή. Εκείνη τη μέρα δούλευαν στον σταθμό 1.600 εργάτες - επειδή ήταν Σάββατο, τις καθημερινές ο αριθμός τους είναι διπλάσιος. Πλέον τα μόνα άλλα ίχνη ζωής στην περιοχή ήταν κοράκια και λιβελούλες.
Τα επίπεδα της ραδιενέργειας ανέβαιναν σταθερά στη διάρκεια της επίσκεψης όσο οι δημοσιογράφοι πλησίαζαν τους αντιδραστήρες. Κυμάνθηκαν από τα 0,7 μικροσίβερτ ανά ώρα στις παρυφές της ζώνης αποκλεισμού ώς τα 300 μικροσίβερτ ανά ώρα, όταν βρίσκονταν ανάμεσα στους αντιδραστήρες και τη θάλασσα - όπου έχει δημιουργηθεί ένας κυματοθραύστης ύψους 4μ. - και ώς τα 1.000 μικροσίβερτ ανά ώρα στο πευκοδάσος δίπλα στον σταθμό. Πέρασαν επίσης από μια έκταση γεμάτη με μπλε δεξαμενές με μολυσμένο νερό και στη συνέχεια από τετραώροφες ασημένιες δεξαμενές με 90.000 τόνους μολυσμένο θαλασσινό νερό. Η Tepco ρίχνει νερό στους κατεστραμμένους αντιδραστήρες 1, 2, 3 και 4 για να τους ψυχράνει και να τους κλείσει με ασφάλεια. Η στρατηγική της αυτή όμως έχει δημιουργήσει χιλιάδες τόνους μολυσμένου νερού...
Το επιτελείο των επιχειρήσεων στον σταθμό είναι το λεγόμενο «Κτίριο Σεισμικής Ασφάλειας». «Στο πρώτο δωμάτιο, μας ζήτησαν να βγάλουμε τις μπότες μας», περιγράφει ο Μάρτιν Φάκλερ, απεσταλμένος των «Νιου Γιορκ Τάιμς». «Μετά μας κατηύθυναν σ' ένα δεύτερο δωμάτιο όπου ομάδες εργατών έκοψαν τις προστατευτικές στολές μας με ψαλίδια. Βγάλαμε τα γάντια και τις μάσκες. Ακουγόταν ο βόμβος των φίλτρων αέρα. Η ραδιενέργεια ήταν περίπου 1,5 μικροσίβερτ.
Στους τοίχους υπήρχαν αφίσες, ακόμη και χαρτομάντιλα με μηνύματα υποστήριξης προς τους εργάτες του σταθμού απ' όλη την Ιαπωνία και λίγα από τις ΗΠΑ».
Στην ομιλία του προς τους εργάτες, ο υπουργός αρμόδιος για τη διαχείριση της κρίσης Γκόσι Χοσόνο είπε πως κάθε φορά που πηγαίνει στη Φουκουσίμα η κατάσταση είναι καλύτερη χάρη στη σκληρή δουλειά τους. Πρόσθεσε πως ο στόχος είναι οι αντιδραστήρες να κλείσουν με ασφάλεια ώς το τέλος του χρόνου. Διευκρίνισε όμως ότι στη συνέχεια θα χρειαστούν άλλα 30 χρόνια για να διαλυθούν οι αντιδραστήρες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου