Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Εμφύλιος στο χακί

http://www.enet.gr


Σειρά άκρως θεαματικών ένοπλων επιχειρήσεων δολιοφθοράς από τους λιποτάκτες στρατιωτικούς του Ελεύθερου Συριακού Στρατού σε άκρως ευαίσθητους στόχους περιμετρικά της Δαμασκού συνέπεσαν χρονικά με την επισημοποίηση της -προσφάτως αποφασισθείσας- αποπομπής της Συρίας από τις τάξεις του Αραβικού Συνδέσμου στη χθεσινή σύνοδο στο Ραμπάτ του Μαρόκου των υπουργών Εξωτερικών των αραβικών χωρών και της Τουρκίας.


Το κτήριο-οχυρό της Μουχαμπαράτ ελ Τζαουία, της υπηρεσίας πληροφοριών της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας, στο προάστιο της Χαράστα, βόρεια της Δαμασκού, στην εθνική οδό προς το Χαλέπι, ήταν ο σημαντικότερος στόχος των αντικαθεστωτικών στρατιωτικών. Οπως και η πλέον ατράνταχτη απόδειξη ότι το ένοπλο αντάρτικό τους κλιμακώνεται: Μέσα στις πρώτες πρωινές ώρες χθες, ισχυρές επαναλαμβανόμενες εκρήξεις, ριπές πολυβόλων μέσα και έξω από το κτηριακό συγκρότημα και υπερπτήσεις ελικοπτέρων έδειχναν καθαρά ότι η επιχείρηση των Σύρων λιποτακτών που έγιναν αντάρτες είχε πετύχει. Εστω και σε επίπεδο εντυπώσεων.

Η δολιοφθορά τους -από την οποία δεν ξεκαθαρίστηκε ακόμα εάν και πόσες ανθρώπινες απώλειες υπήρξαν εκατέρωθεν- στράφηκε εναντίον του κατεξοχήν συμβόλου των, ευρύτατα μισητών, υπηρεσιών πληροφοριών του καθεστώτος. Η Μουχαμπαράτ ελ Τζαουία, σαρξ εκ της πολιτικής σαρκός του πατέρα Ασαντ (αξιωματικός της αεροπορίας υπήρξε), πλέον αποτελεσματική και κακόφημη από τις, ελεγχόμενες από δοκιμασμένους για την καθεστωτική τους αφοσίωση Αλαουίτες, συριακές υπηρεσίες ασφαλείας, τελεί σήμερα υπό τον έλεγχο του αδελφού του προέδρου Μάχερ αλ Ασαντ. Κατ' εξοχήν επιφορτισμένη με την πρόληψη της διάδοσης της εξέγερσης στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων, έπαιξε και παίζει σημαντικό ρόλο στην πολύνεκρη καταστολή της. Οι Τζαμίλ αλ Χάσαν και Φουάντ αλ Ταουίλ, διοικητής και υποδιοικητής της υπηρεσίας αντιστοίχως, περιλαμβάνονται στη λίστα των ονομάτων ανωτάτων Σύρων αξιωματούχων, κατά των οποίων η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει επιβάλει απαγόρευση εισόδου και πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

Οι αντάρτες στρατιωτικοί έπληξαν και σημεία ελέγχου στις συνοικίες Ντούμα, Καμπούν, Αραμπίν και Σάκμπα. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οκτώ στρατιώτες σκότωσαν επίσης σε άλλη επίθεσή τους στο χωριό Κφαρ Ζέιτα, στην επαρχία τής Χάμα. Τουλάχιστον 31 Σύροι, πολίτες και ένστολοι, έχασαν τη ζωή τους χθες.

Η έδρα της Συρίας στη διάρκεια της συνεδρίασης των Αράβων υπουργών Εξωτερικών στο Ραμπάτ ήταν κενή. Σε κοινή τους ανακοίνωση Αραβικός Σύνδεσμος και Τουρκία ζήτησαν μεν «έκτακτα μέτρα για την προστασία των αμάχων» από την καθεστωτική καταστολή, όμως τάχθηκαν «εναντίον οποιασδήποτε ξένης επέμβασης στη Συρία». Ο Οργανισμός έδωσε επίσης στη Δαμασκό νέα διορία τριών ημερών, για να σταματήσει την καταστολή, απειλώντας, στην αντίθετη περίπτωση, με οικονομικές κυρώσεις.

Μόλις δε έφτασαν στη Δαμασκό τα νέα ότι ισχύει και επισήμως η απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου για αναστολή της συμμετοχής της Συρίας στον οργανισμό, οπαδοί του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ επιτέθηκαν με πέτρες στα κτήρια των πρεσβειών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μαρόκου και (άλλη μία φορά) του Κατάρ. Και, πρωτάκουστο για τα συριακά δημόσια δεδομένα, έκαψαν αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές σημαίες της Χεζμπολάχ, έχοντας και εκείνοι πληροφορηθεί ότι ο Λίβανος είχε ψηφίσει εναντίον. Χθες, επίσης, η Γαλλία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου