Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Η Αίγυπτος στην κόψη του ξυραφιού

http://www.imerisia.gr

Της Ελενας Μπέλλη
Το απόλυτο χάος: Τα τεκταινόμενα στην πλατεία Ταχρίρ τα τελευταία 24ωρα επιτρέπουν όλες τις θεωρίες συνωμοσίας: Είναι πράγματι οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι κομμάτι των επαναστατικών δυνάμεων που απλώς απαιτούν την υπεσχημένη αλλαγή; Μήπως είναι κάποιες αντιλαϊκές δυνάμεις που προσπαθούν να πυροδοτήσουν την εκλογική διαδικασία; Είναι τελικά η δεύτερη φάση της επανάστασης στην Αίγυπτο υπέρ ή κατά της δημοκρατίας;



«Τελευταία ευκαιρία»
«Ο στρατός θα φύγει σε λίγους μήνες. Εχουμε εκλογές σε τρεις μέρες. Τι θέλουν επιτέλους;», αναρωτήθηκε ένας Αιγύπτιος ακούγοντας από τα μεγάφωνα την πρόσκληση για τη μεγαλειώδη συγκέντρωση χθες στην πλατεία Ταχρίρ, «την τελευταία ευκαιρία» στο στρατό, όπως την αποκάλεσαν οι διοργανωτές της. Και έτσι απλά, η Αίγυπτος χωρίζεται στα δύο?

Από τη μία πλευρά, οι στρατηγοί διόρισαν χθες νέο πρωθυπουργό τον 78χρονο Καμάλ Γκανζουρί, που διετέλεσε πρωθυπουργός και στη διάρκεια της προεδρίας του Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο στρατάρχης Τανταουί, επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου, υποχώρησε μάλιστα στα αιτήματα των διαδηλωτών, μεταφέροντας για την αρχή του καλοκαιριού τις προεδρικές εκλογές που θα δώσουν τέλος στη στρατιωτική εξουσία στη χώρα.

Από την άλλη, οι χιλιάδες διαδηλωτές που παραμένουν και θα παραμένουν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταχρίρ «έως ότου φύγουν οι στρατηγοί», ακόμη κι αν αυτό σημαίνει την αναβολή της εκλογικής διαδικασίας που ξεκινά τη Δευτέρα.

Στο πλευρό τους, ΗΠΑ και Ε.Ε. που διαμηνύουν ότι η εξουσία πρέπει να περάσει τάχιστα στα χέρια των πολιτικών: Η Αίγυπτος βρίσκεται σε αδιέξοδο και αντιμετωπίζει τον ορατό κίνδυνο να χαθούν τα όποια κέρδη από την επανάσταση του περασμένου Ιανουαρίου. Και ακόμη χειρότερα, η άρση του αδιεξόδου δεν είναι εύκολη υπόθεση διότι, ως φαίνεται, για ακόμη φορά, το καθεστώς κάνει αυτό που γνωρίζει καλύτερα: Σπείρει τη διχόνοια στην αντιπολίτευση.

Αδελφοί Μουσουλμάνοι
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν αναδειχθεί στο βασικότερο έρεισμα του στρατάρχη Τανταουί και του στρατιωτικού συμβουλίου. Από την εκστρατεία τους πέρυσι το Μάρτιο υπέρ του «ναι» στη συνταγματική μεταρρύθμιση που ουσιαστικά δεν άλλαξε το σύνταγμα της Αιγύπτου, έως και σήμερα, που υπεραμύνονται με θέρμη τη διενέργεια των εκλογών έστω και εν μέσω της σφοδρής αντιπαράθεσης στην πλατεία Ταχρίρ, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι στηρίζουν τις επιλογές των στρατηγών, με προφανή στόχο να έχουν τον πρώτο λόγο στο νέο σύνταγμα. Για τα υπόλοιπα κόμματα και την πλειοψηφία των Αιγυπτίων, αυτή η «ανίερη συμμαχία» προκαλεί ένα τραγικό δίλημμα: Στρατός ή ισλαμισμός. Ενώπιον των πολιτών σήμερα στην Αίγυπτο υπάρχουν δύο επιλογές: Η Χάρτα Σαλμί, δηλαδή οι προτάσεις του πρώην αντιπροέδρου για το νέο σύνταγμα και οι προτάσεις των Αδελφών Μουσουλμάνων, της μόνης άλλης φωνής στην επιτροπή που επεξεργάστηκε το προσωρινό σύνταγμα της χώρας, της μόνης άλλης φωνής σήμερα στην Αίγυπτο.

Η Χάρτα Σαλμί προβλέπει τη διατήρηση των εξουσιών και προνομίων του στρατού, ενώ η πρόταση των Αδελφών Μουσουλμάνων παραμένει «γνωστή - άγνωστη», επιτείνοντας το αδιέξοδο στη χώρα.

ψύχραιμες φωνές
Οι ψύχραιμες φωνές στην Αίγυπτο επιμένουν στην ικανή και αναγκαία συνθήκη, την ενότητα. Πρώτη προϋπόθεση για την εύρεση διεξόδου στην κρίση είναι η «επανασύνδεση» των κομματιών της αντιπολίτευσης που κόμισαν την αλλαγή στη χώρα.

Η δεύτερη προϋπόθεση αφορά φυσικά την πλήρη εκπροσώπηση των δυνάμεων της επανάστασης στις επιτροπές που θα χτίσουν τη νέα Αίγυπτο και θα δώσουν στη χώρα και τους πολίτες τον «τρίτο δρόμο», μία επιλογή διαφορετική και από αυτή του στρατού και από αυτή των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου