Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Παζάρι με τους Αραβες

http://www.enet.gr


Δεκάδες χιλιάδες Σύροι διαδήλωναν ξανά χθες σε πολλές πόλεις πληρώνοντας πάλι το αιματηρό τίμημα της καταστολής των τανκς, ενώ το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ ανακοίνωνε ότι «επί της αρχής» αποδέχεται την αποστολή παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου στη χώρα.

«Είναι θέμα της Τουρκίας να αποφασίσει τη δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης στα σύνορά της με τη Συρία για τους πρόσφυγες», δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Αλέν Ζιπέ κατά τη συνάντησή του, στην Αγκυρα, με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου (Ass. Press)


«Είναι θέμα της Τουρκίας να αποφασίσει τη δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης στα σύνορά της με τη Συρία για τους πρόσφυγες», δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Αλέν Ζιπέ κατά τη συνάντησή του, στην Αγκυρα, με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου (Ass. Press) Σήμερα λήγει το τελεσίγραφο του Αραβικού Συνδέσμου που απειλεί τη Δαμασκό με επιβολή κυρώσεων εάν δεν υπάρξει αμέσως τερματισμός της βίας. Το συριακό καθεστώς, πιεζόμενο επιπλέον από τον εσωτερικό και διεθνή αντίκτυπο των (καθημερινών πλέον) επιχειρήσεων δολιοφθοράς των λιποτακτών ανταρτών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, σαφώς επιδιώκει να κερδίσει χρόνο, αποδεχόμενο την επίσκεψη των Αράβων παρατηρητών. Ομως, μέχρι το βράδυ χθες δεν είχε ξεκαθαριστεί πού είχε «κλείσει» το παζάρι με τον Αραβικό Σύνδεσμο: η Δαμασκός επέμενε να αποτελούν την ομάδα των παρατηρητών μόνο κρατικοί αξιωματούχοι και όχι μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που προσέκρουσε στις αντιρρήσεις του Συνδέσμου.

Και μέσα στη μέρα, πάνω από 15 πολίτες -τρία παιδιά ανάμεσά τους- είχαν σκοτωθεί στη διάρκεια των διαδηλώσεων, σύμφωνα με τους Σύρους αντικαθεστωτικούς.

Προκήρυξη ανταρτών

Στο μεταξύ, σε βιντεοσκοπημένη προκήρυξή τους που ανέγνωσαν και διέδωσαν στο Διαδίκτυο στελέχη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (http:// www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=mCJ9jJN1swY), αναλαμβάνοντας επισήμως την ευθύνη για την επίθεση την Τετάρτη στη Μουχαμπαράτ αλ Τζαουία, το κτήριο της υπηρεσίας πληροφοριών της Αεροπορίας στη Χαράστα της Δαμασκού, κατήγγειλαν ότι βρήκαν επί τόπου Ιρανούς «συμβούλους παροχής επιμελητειακής υποστήριξης» στους καθεστωτικούς πράκτορες. «Πρόκειται για εγκληματική ενέργεια του καθεστώτος και μιας χώρας που το υποστηρίζει», διακήρυξαν. «Είναι καταφανής επέμβαση στη χώρα μας για την οποία δεν πρόκειται να σιωπήσουμε».

Στην Αγκυρα, ύστερα από συνάντησή τους με σκοπό το συντονισμό των κυβερνήσεών τους ως προς την εξελισσόμενη συριακή κρίση, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ και ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου εμφανίστηκαν έχοντες απόψεις ταυτόσημες και πρόθυμοι για συνεργασία. Ερωτηθείς ο Ζιπέ εάν το Παρίσι συμφωνεί με τη δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης για την προστασία του συριακού πληθυσμού από την όμορη της Συρίας, Τουρκία, υποστήριξε: «Είναι θέμα της Τουρκίας να το αποφασίσει. Πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να γίνει ως μέρος μιας διεθνούς επιχείρησης».

Ο Νταβούτογλου, επιμένοντας να αποφύγει να χαρακτηρίσει «εμφύλιο πόλεμο» τις ένοπλες πλέον συγκρούσεις της συριακής εξέγερσης, επισήμανε πως η Τουρκία αναγνωρίζει «ως πολιτικό κόμμα» το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (στο οποίο έχει παράσχει άσυλο στην επικράτειά της) και ως συνομιλητή στη συριακή κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου