Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Το 60% των Αιγυπτίων ψήφισαν... Ισλάμ

http://www.imerisia.gr

Της Ελενας Μπέλλη
Σοβαρές αμφιβολίες για την πορεία εκδημοκρατισμού της Αιγύπτου προκαλούν τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης των βουλευτικών εκλογών, αφού οι μεταρρυθμιστές και οι φιλελεύθεροι φαίνεται ότι μένουν εκτός... νυμφώνος. Ετσι, και ενώ η Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας του Καμάλ αλ-Γκανζούρι, που ορκίστηκε χθες, αναμένεται να εκτονώσει το έντονο κλίμα δυσαρέσκειας στην... πλατεία Ταχρίρ, η συγκέντρωση του 61% των ψήφων στους Αδελφούς Μουσουλμάνους και τους Σαλαφιστές, αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.



Με 34 έδρες
Το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, των Αδελφών Μουσουλμάνων, ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε τις 34 από τις 45 έδρες που διεκδίκησε και αναδεικνύεται νικητής με το 37% των ψήφων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το κόμμα των Σαλαφιστών -των σληροπυρηνικών μουσουλμάνων- έρχεται δεύτερο με 24% και μάλιστα σε ορισμένες περιοχές δίνει τη μάχη ψήφο ψήφο με το κόμμα των Αδελφών Μουσουλμάνων.

«Θέλω να δηλώσω: Η υπηκοότητα πρέπει να περιορίζεται βάσει του νόμου Σαρία, η ελευθερία πρέπει να περιορίζεται βάσει του νόμου Σαρία, η ισότητα πρέπει να περιορίζεται βάσει του νόμου Σαρία», δήλωσε πρόσφατα ο ηγέτης των Σαλαφιστών, σεΐχης Αμπντέλ Μόνεϊμ αλ-Σαχάτ. Στην ομιλία του, ο Σαχάτ απέκρουσε το επιχείρημα των Αδελφών Μουσουλμάνων ότι ο ισλαμικός νόμος πρέπει να εφαρμόζεται στις γενικές αρχές του, διευκρινίζοντας ότι «ο Σαρία είναι υποχρεωτικός».

Αυτά τα σχόλια, σε συνδυασμό με την πολύ καλή απόδοση των Σαλαφιστών στην πρώτη φάση των βουλευτικών εκλογών, προκαλεί ανησυχία όχι μόνο στο Ισραήλ, που, όχι τυχαία, απηύθυνε έκκληση στο Κάιρο να σεβαστεί την ειρηνευτική συμφωνία του 1979 αλλά και στις ΗΠΑ, καθώς τυχόν στροφή της Αιγύπτου στο φανατικό ισλαμισμό θα έβρισκε σύντομα μιμητές και σε άλλες αραβικές χώρες, δεδομένης της θέσης της χώρας ως του πολιτικού γίγαντα του αραβικού κόσμου.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν προσπαθήσει να αγνοήσουν το ζήτημα της εφαρμογής του νόμου Σαρία και έχουν περιοριστεί σε καθησυχαστικές δηλώσεις ως προς το ρόλο τους στην κυβέρνηση, υποσχόμενοι να επιδιώξουν τον σχηματισμό ευρύτερης συμμαχίας. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση των εκλογών τουλάχιστον, οι μεταρρυθμιστές και οι φιλελεύθεροι συσπειρώθηκαν γύρω από τους υποψήφιους των Αδελφών Μουσουλμάνων, προτιμώντας να χάσουν τη μάχη, παρά να ηττηθούν στον πόλεμο με τον ακραίο ισλαμισμό.

Επιχείρημα
Ο κίνδυνος επέλασης των σκληροπυρηνικών ισλαμιστών στη Βουλή χάρισε και ένα επιχείρημα στο Στρατιωτικό Συμβούλιο, που παρότι χθες ανέθεσε τις προεδρικές εξουσίες -πλην του στρατού και της δικαιοσύνης- στο νέο πρωθυπουργό, διαμήνυσε ότι θα αναλάβει πρωταρχικό ρόλο στην κατάρτιση νέου συντάγματος. «Η Βουλή δεν αντιπροσωπεύει ολόκληρη την κοινωνία», δήλωσε ο Μουχτάρ Μουλά, μέλος του Στρατιωτικού Συμβουλίου και βεβαίωσε ότι το στράτευμα θα ορίσει ειδικό συμβούλιο για να καθοδηγήσει τη διαδικασία. Ερωτηθείς αν αυτό είναι μία προσπάθεια να περιοριστεί η επιρροή των σκληροπυρηνικών μουσουλμάνων, ο Μουλά απάντησε καταφατικά, επισημαίνοντας, όμως, ότι τελικά «θα είναι ο λαός της Αιγύπτου που δεν θα επιτρέψει αυτή την εξέλιξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου