Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Σταθερή η θέση της Ε.Ε. παρά την απόφαση της Χάγης

http://news.kathimerini.gr

Της Δωρας Aντωνιου

Η πρώτη «μάχη» της ελληνικής διπλωματίας σε σχέση με την ΠΓΔΜ στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνει η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, δόθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας και είχε θετικά αποτελέσματα. Στο Συμβούλιο Γενικών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκε και το θέμα της διεύρυνσης, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλτ, ζήτησε, με αφορμή την απόφαση της Χάγης, να αλλάξει η διατύπωση που είχε υιοθετηθεί στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων για την ΠΓΔΜ. Το κείμενο επαναλάμβανε τη διατύπωση των προηγούμενων δύο ετών, ότι η απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα συζητηθεί από την επόμενη προεδρία, χαρακτηρίζοντας «ουσιαστικής σημασίας» την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας». Ο κ. Μπιλτ επέμεινε σε αλλαγή διατύπωσης, προκειμένου, όπως είπε, να σταλεί ένα πιο θετικό μήνυμα στην ΠΓΔΜ. Ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Σταύρος Δήμας, επέμεινε σθεναρά στην ελληνική θέση και, τελικά, το κείμενο υιοθετήθηκε ομόφωνα χωρίς καμιά μεταβολή.


Χθες, ο κ. Δήμας στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης των ΥΠ.ΕΞ. του ΟΑΣΕ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, συναντήθηκε με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νίκολα Πόποσκι. Η συνάντηση, που ήταν η πρώτη των δύο υπουργών, εξελίχθηκε σε τυπικό κλίμα, με τις δύο πλευρές να εκφράζουν τη διάθεση να αξιοποιηθεί η διαπραγματευτική διαδικασία για λύση στο θέμα της ονομασίας. Δεν έγινε καμιά αναφορά στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ, πάντως, άρχισε ήδη να προωθεί συστηματικά τη δική της ερμηνεία της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου, η οποία είναι ότι το ζήτημα της ονομασίας είναι απολύτως διακριτό από την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ και ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα δικαίωμα να ενίσταται στην ένταξη της γείτονος σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος συναντήθηκε χθες στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ε.Ε., Χέρμαν βαν Ρομπέι, με τον οποίο συζήτησε και για την απόφαση της Χάγης, σε δηλώσεις του επισήμανε ότι η χώρα του «αναμένει από τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ να σεβαστούν την απόφαση του Δικαστηρίου, ως ιδρυτικά του μέλη».

Παράλληλα, η Τουρκία έσπευσε, όπως ήταν αναμενόμενο, να εκφράσει την υποστήριξή της προς τα Σκόπια, προβαίνοντας, ταυτόχρονα σε «δήλωση προθέσεων» για το πώς σκοπεύει να κινηθεί, πιθανότατα αρχής γενομένης σήμερα, στη σύνοδο ΥΠ.ΕΞ. του ΝΑΤΟ, που συνέρχεται στις Βρυξέλλες, όπου, δεν αποκλείεται να θέσει ζήτημα αλλαγής της ομόφωνης απόφασης της Συμμαχίας για την ΠΓΔΜ στο Βουκουρέστι. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του εκφράζει ικανοποίηση για την απόφαση της Χάγης και διατυπώνει «την ελπίδα ότι θα επιταχύνει την προσπάθεια της Μακεδονίας για την ενοποίησή της με την Ευρώπη και τους ευρωατλαντικούς θεσμούς», στην οποία η Τουρκία θα προσφέρει την απαιτούμενη υποστήριξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου