Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Τριήμερο άγριας καταστολής

http://www.enet.gr


Μέρες οργής ταλανίζουν την Αίγυπτο 10 μήνες μετά την αποπομπή του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία, ενώ το αίμα και η φωτιά ακόμη ενός τριήμερου βίας στο Κάιρο κοστίζει απώλεια ανθρώπινων ζωών αλλά και στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.




Τουλάχιστον 10 είναι οι νεκροί και κάπου 450 οι τραυματίες διαδηλωτές, ενώ εκατοντάδες έχουν συλληφθεί, κρατηθεί και κακοποιηθεί βάναυσα από τη στρατιωτική αστυνομία και τους στρατιώτες που εκτελούν πλέον χρέη δυνάμεων καταστολής στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Ωστόσο, ό,τι προβάλλουν δεόντως τα κρατικά ΜΜΕ της χώρας είναι η καταστροφή από πυρκαγιά τού, υπαγόμενου στο υπουργείο Πολιτισμού, κτηρίου του Ινστιτούτου της Αιγύπτου στην οδό Κασρ ελ Αΐνι κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, μαζί με κρατικά αρχεία, αλλά κυρίως πολύτιμα χειρόγραφα και δυσεύρετες εκδόσεις, πολλά χρονολογούμενα από τον 18ο αιώνα. Κυβέρνηση και διαδηλωτές αλληλοκατηγορούνται ως υπεύθυνοι της καταστροφής - οι ακτιβιστές αναφέρουν ότι από κάνιστρα δακρυγόνων πήρε φωτιά η στέγη του κτηρίου, όχι από μολότοφ.

Ολα άρχισαν την Παρασκευή, όταν ισχυρές δυνάμεις στρατιωτικής αστυνομίας ξεκίνησαν να εκκενώνουν βιαίως την πλατεία Ταχρίρ από τους λίγους εναπομείναντες (κοσμικούς φιλελεύθερους και αριστερούς κυρίως) ακτιβιστές που επί μέρες κατασκήνωναν εκεί ειρηνικά. Πάγιο αίτημά τους, να φύγει η χούντα του στρατάρχη Μοχέμεντ Χουσεΐν Ταντάουι και να παραιτηθεί ο διορισμένος από εκείνον (και στο ίδιο αξίωμα και επί Μουμπάρακ) πρωθυπουργός Καμάλ Γκανζούρι.Βία άνιση: Για πρώτη φορά ίσως τόσο συστηματικά επικεντρωμένη σε βάρος γυναικών διαδηλωτριών -τις χτυπούσαν βάναυσα, έσκιζαν τα ρούχα τους ακόμα και ηλικιωμένους που έσπευδαν να διαμαρτυρηθούν χαστούκιζαν στο πρόσωπο, σύμφωνα με επιτόπιες μαρτυρίες. Ολες, ενέργειες σκανδαλωδώς απαράδεκτες για μια άκρως συντηρητικών ηθών κοινωνία, όπως της Αιγύπτου.

Το γύρο του κόσμου έκαναν εικόνες ανδρών της στρατιωτικής αστυνομίας να σέρνουν ημίγυμνη διαδηλώτρια, την οποία, καταγγέλλουσες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο αναγνώρισαν ως Χατίτζα ελ Χενάουι. «Δεν ήταν σύμπτωση, αλλά μέρος ενός γενικότερου πολιτικού σχεδιασμού τόση και τέτοιας μορφής βίαιη καταστολή», επισημαίνουν.

Αιγύπτιοι και ξένοι δημοσιογράφοι, που και εκείνοι συνελήφθησαν και κρατήθηκαν δαρόμενοι ανηλεώς επί ώρες σε πρόχειρα κέντρα κράτησης, ακόμα και σε ισόγειες αίθουσες του κτηρίου της Εθνοσυνέλευσης, μετέδιδαν για «πατώματα γεμάτα αίμα» ή για κακοποιημένους συλληφθέντες νεαρούς άνδρες και γυναίκες που δέχονταν ακόμα και πλήγματα ηλεκτροσόκ με τέιζερ!

Το γύρο του κόσμου έκαναν εικόνες ανδρών της στρατιωτικής αστυνομίας να σέρνουν ημίγυμνη διαδηλώτρια (φωτ. Reuters)

Το γύρο του κόσμου έκαναν εικόνες ανδρών της στρατιωτικής αστυνομίας να σέρνουν ημίγυμνη διαδηλώτρια (φωτ. Reuters) Σάββατο πρωί, ο προσωρινός πρωθυπουργός Καμάλ Γκανζούρι αποκήρυξε τους διαδηλωτές της Ταχρίρ ως «αντεπαναστάτες». Σε συνέντευξη Τύπου διακήρυξε πως «αυτό δεν είναι επανάσταση, είναι αντεπανάσταση» και πως «δεν ανήκουν στη νεολαία της επανάστασης». Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνησή του δεν σκόπευε να αντιμετωπίσει ειρηνικές διαδηλώσεις με βία, αλλά οι διαδηλωτές «πέταξαν πέτρες και κατέστρεψαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους». Λίγο αφ' ότου ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του η βία κλιμακώθηκε.


Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην ιστορική βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου της Αιγύπτου

Θησαυρός στις φλόγες

Μια βιβλιοθήκη 213 ετών, με χειρόγραφους κώδικες και άλλους μοναδικούς θησαυρούς, είναι το τελευταίο θύμα του καθεστώτος τής μετά τον Μουμπάρακ εποχής και των συνακόλουθων εξεγέρσεων της Αιγύπτου.
Η βιβλιοθήκη στο κέντρο του Καΐρου μετρά 213 χρόνια ζωής και στεγάζει 200.000 βιβλία

Η βιβλιοθήκη στο κέντρο του Καΐρου μετρά 213 χρόνια ζωής και στεγάζει 200.000 βιβλία Το κτήριο της ιστορικής βιβλιοθήκης του Ινστιτούτου της Αιγύπτου, στο Κάιρο, παραδόθηκε στις φλόγες τα ξημερώματα του Σαββάτου. Λίγες ώρες αργότερα και μετά την επέμβαση των πυροσβεστών η φωτιά κατασβέστηκε, αλλά οι ζημιές που προκλήθηκαν τόσο στο οικοδόμημα όσο και στο πολύτιμο περιεχόμενό του είναι ανυπολόγιστες. Τα κρατικά αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης έδιναν εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις για το ύψος των ζημιών.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ μετέδωσε ότι οι πυροσβέστες κατάφεραν να ελέγξουν τη φωτιά και να σώσουν τη βιβλιοθήκη, ενώ η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι έχει καταστραφεί όλο το κτήριο και το σύνολο των συλλογών του. Συμφωνούσαν, ωστόσο, και τα δύο μέσα ενημέρωσης ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από βόμβες μολότοφ των διαδηλωτών εναντίον στρατιωτών, γιατί εκείνη τη στιγμή ήταν εν εξελίξει δυναμική διαδήλωση.
Το κτήριο βρίσκεται στο κέντρο του Καΐρου και η φωτιά -υποστηρίζουν- ξεκίνησε από τους κάτω ορόφους της βιβλιοθήκης. Μιλούν για βόμβες μολότοφ επειδή το υλικό που εκτοξεύθηκε ήταν εξαιρετικά εύφλεκτο και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα. Τα πυροσβεστικά οχήματα άργησαν να φτάσουν, γιατί οι γύρω δρόμοι δεν ήταν προσβάσιμοι, ήταν κλειστοί λόγω της διαδήλωσης.
Το Ινστιτούτο της Αιγύπτου -και η βιβλιοθήκη του- είναι το παλαιότερο επιστημονικό ίδρυμα της χώρας. Το ίδρυσε ο Ναπολέων Βοναπάρτης τον Αύγουστο του 1798 κατά τη γαλλική εισβολή στην Αίγυπτο. Δημιουργήθηκε με σκοπό την προώθηση έρευνας υψηλού επιπέδου σε διάφορους τομείς, από τη βιολογία και τα μαθηματικά μέχρι τις καλές τέχνες και την αρχαιολογία.
Το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης είναι εξαιρετικά πλούσιο. Πάνω από 200.000 βιβλία φυλάσσονται εκεί μαζί με τα χειρόγραφα του έργου «Περιγραφή της Αιγύπτου», ενός έργου που το άρχισαν Γάλλοι επιστήμονες το 1798.
Για μια «μεγάλη απώλεια» για την Αίγυπτο έκανε λόγο σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, καθηγητής Mahmoud al-Shernoby. Ηταν βαθύτατα θλιμμένος και θυμωμένος, γι' αυτό πρόσθεσε ότι όσοι προκάλεσαν «την καταστροφή πρέπει να τιμωρηθούν».
Αν και δεν έχει καεί ολόκληρο το κτήριο, εκτιμάται ότι η καταστροφή του ευαίσθητου χαρτώου υλικού που στεγάζεται εντός αυτού θα έχει υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες. Ακόμη και τα βιβλία που ξέφυγαν από τις φλόγες θα έχουν υποστεί μεγάλες φθορές από τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν και την κάπνα. Επίσης τα χημικά και το νερό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς δεν αφήνουν κανένα παράθυρο αισιοδοξίας.
Η βιβλιοθήκη στο κέντρο του Καΐρου μετρά 213 χρόνια ζωής και στεγάζει 200.000 βιβλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου