Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

«Εισβολή» στον πυρηνικό σταθμό

http://www.tanea.gr
Επιμέλεια: Κίττυ Ξενάκη

«Ασφαλής πυρηνική ενέργεια δεν υπάρχει». Αυτό το μήνυμα θέλησε να περάσει χθες η Greenpeace στη Γαλλία, μια χώρα που εξαρτάται από την πυρηνική ενέργεια περισσότερο από κάθε άλλη. Και, επικοινωνιακά τουλάχιστον, η επιχείρησή της στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία – φέρνοντας σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την κυβέρνηση Σαρκοζί, έξι μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές.
Εννέα ακτιβιστές της Greenpeace κατάφεραν να εισβάλουν, στις 6 το πρωί, στον πυρηνικό σταθμό του Νοζάν-σιρ-Σεν, 95 χλμ. από το Παρίσι, να σκαρφαλώσουν στον θόλο ενός πυρηνικού αντιδραστήρα, να ξεδιπλώσουν εκεί ένα πανό και να ζωγραφίσουν ένα θαυμαστικό. Χρειάστηκαν περίπου πεντέμισι ώρες μέχρι να εντοπιστεί και να συλληφθεί και ο τελευταίος της ομάδας – στο μεταξύ, είχαν κυκλοφορήσει βίντεο που τους έδειχναν να κινούνται, φορώντας κράνη, μέσα στα σκοτάδια και να έρπουν μέσα σε κάτι που έμοιαζε με σήραγγα κρατώντας πανό που έγραφαν «Κούκου» και «Εύκολο»...


Σύμφωνα με τις Αρχές, ακτιβιστές της οικολογικής οργάνωσης επεχείρησαν ανεπιτυχώς τα χαράματα να εισβάλουν σε δύο ακόμα πυρηνικούς σταθμούς της Γαλλίας, και ανήρτησαν πρόσκαιρα πανό έξω από δύο άλλους. Η ίδια η Greenpeace, εντούτοις, διεκήρυττε πως μέλη της είχαν καταφέρει να μπουν «από το πρωί» και κρύβονταν «και σε άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις». Ολη μέρα λοιπόν παιζόταν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (EDF) να ψάχνει και να επιμένει πως δεν υπάρχουν άλλοι εισβολείς και την Greenpeace να αναρτά στην ιστοσελίδα της βίντεο ενός ακτιβιστή ονόματι Ζουλιάν ο οποίος κρυβόταν, κατά τα λεγόμενά του, σε κάποιον άλλον από τους 20 πυρηνικούς σταθμούς της Γαλλίας. Τα γεγονότα διέψευσαν την EDF. Αργά το βράδυ, συνελήφθησαν άλλοι δύο ακτιβιστές στον σταθμό του Κρουάς.
Η Γαλλία καλύπτει ένα 75% των αναγκών της σε ηλεκτρικό ρεύμα από την πυρηνική ενέργεια και πρόσφατα ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε πως θα ήταν τρέλα να αλλάξει αυτό το δεδομένο. Σοσιαλιστές και Πράσινοι, από την άλλη πλευρά, έχουν συμφωνήσει να κλείσουν έως το 2025 – εφόσον αναλάβουν την εξουσία – τους 24 παλαιότερους από τους συνολικά 58 πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας και να μην κατασκευάσουν άλλους. Σε κάθε περίπτωση, η Γαλλία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αποφάσισε μετά το δυστύχημα - σοκ στη Φουκουσίμα να υποβάλει σε τεστ αντοχής όλους τους αντιδραστήρες της. Ομως η ένσταση της Greenpeace – την οποία η οργάνωση κατάφερε χθες να κάνει πρώτο θέμα σε όλα τα γαλλικά ΜΜΕ – είναι πως οι πραγματικοί κίνδυνοι για την πυρηνική βιομηχανία δεν είναι «ούτε οι σεισμοί ούτε οι πλημμύρες» αλλά «ανθρώπινοι και τεχνολογικοί», «ο κίνδυνος μιας εξωτερικής, μη φυσικής επίθεσης, μια τρομοκρατική ενέργεια για παράδειγμα» – και αυτούς τους αγνοούν και οι Αρχές και τα τεστ αντοχής.
Η EDF επεχείρησε να υποβαθμίσει το όλο θέμα, υποστηρίζοντας πως οι εισβολείς στο Νοζάν-σιρ-Σεν έγιναν αντιληπτοί από την πρώτη στιγμή, απλώς οι υπεύθυνοι κατάλαβαν ότι επρόκειτο για ακτιβιστές και αντέδρασαν «ψύχραιμα». Ο Σαρκοζί κατηγόρησε την Greenpeace για «ανευθυνότητα» – αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησής του, εντούτοις, ομολόγησαν πως η οργάνωση έδωσε με αυτήν την επιχείρηση - κομάντο ένα μάθημα που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου