Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Οι Δυτικοί «πυροβολούν» το Ιράν με νέες κυρώσεις

http://www.ethnos.gr

Με απέλαση των Ιρανών διπλωματών απάντησε ο Ντ. Κάμερον στη λεηλασία της βρετανικής πρεσβείας. Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους. «Αντίποινα» αποφάσισαν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ. Ετοιμοι για κυρώσεις και οι Αμερικανοί. Αντιδρούν Ρωσία - Κίνα


Εκατοντάδες διαδηλωτές λεηλάτησαν την Τρίτη τη βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη, διαμαρτυρόμενοι για τις κυρώσεις που είχε νωρίτερα ανακοινώσει το Λονδίνο σε βάρος της χώρας τους
Εκατοντάδες διαδηλωτές λεηλάτησαν την Τρίτη τη βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη, διαμαρτυρόμενοι για τις κυρώσεις που είχε νωρίτερα ανακοινώσει το Λονδίνο σε βάρος της χώρας τους

Ενα βήμα πριν από την εμπόλεμη σύρραξη μοιάζουν να βρίσκονται το Ιράν και η Δύση (ΕΕ, ΗΠΑ), καθώς τα δύο στρατόπεδα πλέον «χάνουν το μέτρο» και οδηγούνται σε μια σχεδόν ολική διπλωματική και οικονομική ρήξη.

Η κατάσταση άρχισε επισήμως να «ξεφεύγει» την Τρίτη, όταν εκατοντάδες διαδηλωτές λεηλάτησαν τη βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη, διαμαρτυρόμενοι για τις κυρώσεις που είχε νωρίτερα ανακοινώσει το Λονδίνο σε βάρος της χώρας τους. Εξοργισμένη από την ιρανική πρόκληση, η κυβέρνηση Κάμερον (η οποία θεωρεί πως η επίθεση στην πρεσβεία της έγινε με τη «συναίνεση» του καθεστώτος Αχμαντινετζάντ) ανταπέδωσε άμεσα τα πυρά προχωρώντας στην απέλαση όλων των Ιρανών διπλωματών και βάζοντας λουκέτο στην ιρανική πρεσβεία στο Λονδίνο. Μπαίνοντας στο «χορό», η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία ανακάλεσαν και αυτές τους πρεσβευτές τους.

Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών ήρθαν χθες από τις Βρυξέλλες να επιβάλουν κυρώσεις («πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση μετακινήσεων στο εξωτερικό) σε άλλους 39 Ιρανούς αξιωματούχους κι άλλες 141 ιρανικές εταιρείες ως αντίποινα στις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης.

Επιπλέον, οι 27 συμφώνησαν να μελετήσουν σε επόμενη συνεδρίαση (έως τον Ιανουάριο) τρόπους επέκτασης των οικονομικών κυρώσεων και σε άλλους τομείς όπως ο χρηματοπιστωτικός, ο ενεργειακός καθώς και αυτός των μεταφορών. Ενδεικτικά, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο άφησαν ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο στις ευρωπαϊκές εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου (οι οποίες ανέρχονται σε 450.000 βαρέλια ημερησίως).

Ωστόσο, πολλές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου θα προτιμούσαν να αποφύγουν ένα τέτοιο εμπάργκο, καθώς είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες ενεργειακά από το Ιράν. «Οι οικονομίες της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας εισάγουν σημαντικές ποσότητες ιρανικού αργού... επειδή είναι φτηνότερο από το αντίστοιχο ρωσικό», σημειώνει χαρακτηριστικά το πρακτορείο «Dow Jones Newswires».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος ΥΠΕΞ Αλέν Ζιπέ, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις παραπάνω «ελληνικές ανησυχίες», υποστήριξε πως είναι απολύτως εφικτό να αντισταθμιστεί η διακοπή των παραδόσεων πετρελαίου από το Ιράν με αύξηση των εισαγωγών από άλλες χώρες (τη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία κ.ά.).

Πετρέλαιο
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως το Ιράν είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως και πως μια ενδεχόμενη εμπόλεμη σύρραξη θα έστελνε τις τιμές του μαύρου χρυσού σε δυσθεώρητα ύψη υπονομεύοντας την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Μέσα σε όλα αυτά, οι Αμερικανοί «δήλωσαν έτοιμοι να συμπαρασταθούν στους συμμάχους τους» και έσπευσαν να προτείνουν την επιβολή καλά σχεδιασμένων κυρώσεων ενάντια στην κεντρική τράπεζα του Ιράν, κυρώσεων υπέρ των οποίων έχει ταχθεί και το Λονδίνο.

Σε αντίθετη κατεύθυνση από τους Δυτικούς αναφορικά με το ζήτημα της Τεχεράνης κινήθηκαν για ακόμη μία φορά η Ρωσία και η Κίνα (η οποία να σημειωθεί πως είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ιρανικού πετρελαίου).

«Το Πεκίνο ελπίζει πως τα εμπλεκόμενα μέρη θα μπορέσουν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους αποφεύγοντας συναισθηματικά φορτισμένες κινήσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ σε ανάλογο τόνο η Μόσχα προειδοποίησε πως οι δυτικές πιέσεις υπονομεύουν τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Τεχεράνη και την «Ομάδα των Εξι» (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (το οποίο, εάν πιστέψουμε την τελευταία έκθεση της ΙΑΕΑ, είναι κοντά στην κατασκευή πυρηνικών όπλων).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
gskafidas@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου