Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Εντονο ενδιαφέρον πλήθους εταιρειών

http://news.kathimerini.gr

Παναγιωτης Tσαγγαρης

Με επιβεβαιωμένη πλέον την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, το ενδιαφέρον από εταιρείες–κολοσσούς για τα άλλα θαλάσσια οικόπεδα αναμένεται να αυξηθεί, κάτι που ούτως ή άλλως θα διαφανεί λίαν συντόμως με την προκήρυξη του β΄ γύρου αδειοδοτήσεων. Οπως είναι γνωστό ήδη, εταιρείες–κολοσσοί εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους με την Κυπριακή Δημοκρατία να προσανατολίζεται στην παραχώρηση οικοπέδων σε εκείνες τις εταιρείες, με την παρουσία και την εμπλοκή των οποίων μπορεί να δημιουργηθεί ένα πλέγμα συμφερόντων και ασφάλειας για το ίδιο το νησί. Ως εκ τούτου, η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε εταιρείες ρωσικών, βρετανικών και γαλλικών συμφερόντων, ενώ στο παιχνίδι εμπλέκεται και η Κίνα όπως και η Γερμανία, είτε μέσω πετρελαϊκών εταιρειών είτε μέσω εταιρειών που κατέχουν την τεχνογνωσία σε υποθαλάσσιους αγωγούς και τερματικούς σταθμούς.


Τα τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα για τα υπόλοιπα οικόπεδα αγόρασαν πάνω από 30 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο τομέα των πετρελαίων και φυσικού αερίου, μεταξύ των οποίων οι γαλλικών συμφερόντων Total και Gaz de France, η αμερικανικών συμφερόντων Chevron, καθώς και η νορβηγικών συμφερόντων Norway’s Statoil. Εντονο ενδιαφέρον επέδειξε ακόμη ο ρωσικός γίγαντας Gazprom, ενώ κινητικότητα παρατηρείται και από πλευράς Βρετανών μέσω των BP και Shell, όπως και από την εταιρεία Petrobras της Βραζιλίας και την Petronas της Μαλαισίας.

Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει για την προώθηση του φυσικού αερίου, μετά την έναρξη εργασιών άντλησης, προς τις διεθνείς αγορές. Η ευρύτερη περιοχή, με το σύνολο των κοιτασμάτων που έχουν εντοπιστεί να είναι πολύ μεγάλο, αναβαθμίζεται στον διεθνή ενεργειακό χάρτη και, πλέον, θεωρείται μια εναλλακτική πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας, τη στιγμή που από όλες τις πλευρές επισημαίνεται η ανάγκη διασφάλισης όσο το δυνατόν περισσότερων διαφορετικών πηγών ενέργειας. Για την εκπόνηση κοινών σχεδίων εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων έχουν ήδη γίνει συζητήσεις με το Ισραήλ και έχουν εξεταστεί διάφορες εναλλακτικές. Οπως όλα δείχνουν, η Λευκωσία προσανατολίζεται στην κατασκευή σταθμού υγροποίησης του φυσικού αερίου, το οποίο θα μεταφέρεται με αγωγό από το σημείο της γεώτρησης στο νησί. Από εκεί το υγροποιημένο αέριο μπορεί να μεταφέρεται με πλοία προς την Ελλάδα και την ευρωπαϊκή αγορά. Εχει εξεταστεί η δυνατότητα στον ίδιο σταθμό υγροποίησης να μεταφέρεται και το ισραηλινό φυσικό αέριο. Μάλιστα, οι δύο πλευρές είχαν από καιρό σχετικές συζητήσεις και είχαν καταλήξει σε μια κατ’ αρχήν συνεννόηση. Η ισραηλινή πλευρά, ωστόσο, εξετάζει ακόμη και την εναλλακτική της υγροποίησης στην πηγή, καθώς, πλέον, είναι εφικτή τεχνολογικά αυτή η λύση. Το φυσικό αέριο θα υγροποιείται σε ειδική εξέδρα, που θα τοποθετηθεί στο σημείο άντλησης και εκεί θα γίνεται απευθείας η φόρτωση σε πλοία μεταφοράς του προς τον αρχικό προορισμό μέσω του οποίου θα διοχετεύεται στον τελικό αγοραστή.

Προώθηση μέσω Ελλάδας;

Για το Ισραήλ, ο προορισμός αυτός θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα. Διαμέσου της χώρας μας, πιθανότητα μετά την κατασκευή αγωγού, το φυσικό αέριο θα προωθείται στην ευρωπαϊκή αγορά. Σημαντικός παράγοντας για το ποια λύση θα επιλεγεί τελικά είναι το κόστος καθεμιάς από αυτές, το οποίο θα έχει επίπτωση στη διαμόρφωση της τιμής του τελικού προϊόντος. Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι η ισραηλινή πλευρά θα επιθυμούσε ταχύτερους ρυθμούς στην κατασκευή σταθμού υγροποίησης στην Κύπρο και ότι άρχισε να εξετάζει εναλλακτικές λύσεις, όταν είδε πως οι σχεδιασμοί της Λευκωσίας επιβάλλουν διαφορετικό χρονοδιάγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου