Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Τέλος... κατοχής

http://www.enet.gr


Η υποστολή της αστερόεσσας, στη διάρκεια μίας «σεμνής» στρατιωτικής τελετής στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης χθες, σήμανε και το επίσημο τέλος της παρουσίας των τακτικών αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ μαζί και τον τερματισμό ενός σχεδόν εννιάχρονου πολέμου - του πλέον πολυδάπανου και πλέον αμφιλεγόμενου της σύγχρονης εποχής.

Ο Ιρακινός στρατιωτικός είναι χαρούμενος και «στην τρίχα» για την τελετή. Οι Αμερικανοί φεύγουν κι αφήνουν πίσω τους... εκτός από συντρίμμια, περίπου 200 στρατιωτικούς συμβούλους και 16.000 διπλωματικό, πολιτικό και ένστολο προσωπικό στην πρεσβεία τους στη Βαγδάτη (φωτ. Reuters)
Ο Ιρακινός στρατιωτικός είναι χαρούμενος και «στην τρίχα» για την τελετή. Οι Αμερικανοί φεύγουν κι αφήνουν πίσω τους... εκτός από συντρίμμια, περίπου 200 στρατιωτικούς συμβούλους και 16.000 διπλωματικό, πολιτικό και ένστολο προσωπικό στην πρεσβεία τους στη Βαγδάτη (φωτ. Reuters) Φεύγουν λοιπόν πριν από τα Χριστούγεννα και οι τελευταίοι 4.500 Αμερικανοί στρατιώτες από το Ιράκ, λίγες μέρες πριν από την τυπική ολοκλήρωση του χρονοδιαγράμματος (31 Δεκεμβρίου 2011) που είχε θέσει τελεσίδικα τον Οκτώβριο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Και τι αφήνουν πίσω; Καμιά 200αριά στρατιωτικούς συμβούλους στη διάθεση των Ιρακινών και 15 με 16 χιλιάδες άτομα διπλωματικού, πολιτικού και ένστολου προσωπικού στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, τη μεγαλύτερη σε όλον τον πλανήτη.


Αλλά, αφήνουν πίσω μία χώρα καθημαγμένη, με αμφίβολη πολιτική σταθερότητα, με έναν εμφύλιο (σεχταριστικό, σύμφωνα με άλλη ανάγνωση) πόλεμο που ακόμα στην πράξη δεν έχει λήξει. Από το Μάρτιο του 2003, οπότε ξεκίνησε η εισβολή επί Τζορτζ Μπους του νεότερου, λένε επίσημα στοιχεία, πάνω από 110.000 Ιρακινοί έχασαν βίαια τη ζωή τους. Από το περίπου 1,5 εκατομμύριο Αμερικανών στρατιωτικών, μονίμων και εφέδρων, που στάλθηκαν συνολικά να υπηρετήσουν στο Ιράκ, περίπου 4.500 γύρισαν στην πατρίδα μέσα σε μολυβένιο φέρετρο, ενώ κάπου 30.000 τραυματίστηκαν. Οσο για το κόστος -μόνο για τις ΗΠΑ- της όλης επιχείρησης φτάνει για να προκαλέσει από μόνο του «Σοκ και Δέος» όπως εκείνη είχε αρχικά ονομαστεί -περί το 1 τρισ. δολάρια! Ή, 0,77 τρισ. ευρώ...

Παρών χθες στη Βαγδάτη ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λέον Πανέτα, υποστήριξε ότι η όλη επιχείρηση «άξιζε το κόστος σε αίμα και δολάρια», ότι υπάρχει «αξιοσημείωτη πρόοδος» στο Ιράκ, παρά τον κίνδυνο, όπως αναγνώρισε, η χώρα να δοκιμαστεί επιπλέον από τρομοκρατία, οικονομικές προκλήσεις και τις απαιτήσεις της δημοκρατίας. Θα έχουν όμως «σημαντική διπλωματική παρουσία» οι ΗΠΑ, είπε.

Στο στρατόπεδο Φορτ Μπραγκ στη Βόρεια Καρολίνα, ο Μπαράκ Ομπάμα υποδεχόταν χθες στρατιωτικές μονάδες που γύριζαν σπίτι. «Αποδείξατε το γιατί ο στρατός των ΗΠΑ αποτελεί την εξαιρετικότερη μάχιμη δύναμη στην παγκόσμια ιστορία», τους είπε.

Ο Ιρακινός στρατιωτικός είναι χαρούμενος και «στην τρίχα» για την τελετή. Οι Αμερικανοί φεύγουν κι αφήνουν πίσω τους... εκτός από συντρίμμια, περίπου 200 στρατιωτικούς συμβούλους και 16.000 διπλωματικό, πολιτικό και ένστολο προσωπικό στην πρεσβεία τους στη Βαγδάτη (φωτ. Reuters)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου