Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

«Το Κυπριακό είναι ζήτημα κατοχής»

http://www.tanea.gr
«Η τουρκική κοινωνία έχει ωριμάσει», καταλήγει ο Ερτουγρούλ Κουρτσιού, ο τούρκος σοσιαλιστής βουλευτής ο οποίος είναι ο πρώτος που μίλησε για κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο μέσα στο τουρκικό Κοινοβούλιο την βδομάδα που μας πέρασε. Είναι μόνο δύο μήνες βουλευτής και τονίζει ότι στόχος του είναι να θέσει και άλλα ζητήματα - ταμπού στη Βουλή. Δηλώνει στα «ΝΕΑ» ότι η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο έχει αλυσοδέσει την Τουρκία και την εμποδίζει να προχωρήσει. «Πέρασαν 37 χρόνια, πόσο ακόμη θα παραμείνει εκεί;», διερωτάται. 
Τον συνάντησα στο Τζιχανγκίρ, στη συνοικία των διανοουμένων της Κωνσταντινούπολης. Αρχίσαμε τη συνέντευξη αλλά με πολλές διακοπές. Πότε περνούσε ένας συγγραφέας και τον χαιρετούσε, πότε ένας δημοσιογράφος, πότε ένας βουλευτής…
«Δεν αντιμετώπισα κανένα σοβαρό πρόβλημα έπειτα από αυτό που είπα στη Βουλή», δηλώνει με έκπληξη ο Ερτουγρούλ Κιουρτσιού. Συμπεραίνει ότι πλέον η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από τη παλαιά θέση πως «η Κύπρος είναι τουρκική και τουρκική θα παραμείνει».
Η δήλωση του Ερτουγρούλ Κουρτσιού έγινε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή την περασμένη βδομάδα. «Δημιουργήσαμε κατοχή στην Κύπρο και δεν ξέρουμε πώς να βγάλουμε τον στρατό μας, βάψαμε την κουρδική περιοχή με αίμα και δεν ξέρουμε πώς να την καθαρίσουμε», είπε ο σοσιαλιστής βουλευτής, ο οποίος έχει ενταχθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP).
Ο βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος έπειτα από την αναφορά του σε «κατοχή» εντός της τουρκικής Βουλής διαπιστώνει πως ο τουρκικός Τύπος είναι πιο εθνικιστικός και προβοκατόρικος από την Εθνοσυνέλευση. «Στη Βουλή δεν υπήρξε ένταση, ούτε και καμιά προσβολή εναντίον μου, πέρασε πολύ πιο ήρεμα από ό,τι περίμενα», λέει και υπενθυμίζει ότι αντίθετα ο Τύπος είχε τίτλους όπως «ένταση στη Βουλή» και «σκληρή αντίδραση στην κατοχή». Μάλιστα μεγαλύτερη εντύπωση του προκάλεσε, όπως τονίζει, το γεγονός ότι επίσημη αντίδραση δεν υπήρξε ούτε από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ούτε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, ούτε και από το ακροδεξιό κόμμα MHP. Μόνο το Ρεπουπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) απάντησε λέγοντας ότι το 1974 ο στρατός πήγε στην Κύπρο για να εμποδίσει τις δολοφονίες, ενώ ο υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος επί θεμάτων ΕΕ Eγκεμεν Μπαγίς είπε ότι στενοχωρήθηκε. «Εμένα αυτή η σιωπή με ενδιαφέρει περισσότερο και με κάνει να σκεφτώ κάποια πράγματα. Ακόμη και αν δεν το λένε, έχουν απομακρυνθεί από τη θέση «η Κύπρος είναι τουρκική» και γίνεται κοινά αποδεκτό ότι «στο νησί υπάρχει μη λύση».

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ. Ο Ερτουγρούλ Κουρτσιού λέει ότι αυτό που είπε στη Βουλή μπορεί άνετα να το επαναλάβει, γιατί είναι αυτό που αποδέχεται και το διεθνές δίκαιο. «Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όταν ιδρύθηκε η ΤΔΒΚ το 1984 τονίζει ότι η κατοχή είναι απαράδεκτη και ενάντια στο διεθνές δίκαιο», λέει ο Ερτουγρούλ Κουρτσιού . «Πέρασαν 37 χρόνια, πόσο ακόμη θα μείνει εκεί ο στρατός;», διερωτάται εκτιμώντας ότι «η Τουρκία έχει αλυσοδεμένα τα πόδια της και δεν μπορεί να προχωρήσει». Κάθε φορά που η Τουρκία αναφέρεται στις ελευθερίες των άλλων, έρχεται στην επιφάνεια το Κυπριακό. «Η Τουρκία πρέπει να απαλλαχθεί από αυτά τα δεσμά και για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει λύση του Κυπριακού», τονίζει ο τούρκος βουλευτής, ωστόσο εκτιμά ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει εργαστεί για τη λύση του Κυπριακού τα τελευταία χρόνια αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά. «Παρ' όλα αυτά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιστρέψουμε στις παλιές εποχές, αλλά ότι πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους για να λυθεί τελικά το πρόβλημα», λέει.
Ο Ερτουγρούλ Κουρτσιού κατάφερε να εκλεγεί ως ανεξάρτητος βουλευτής στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου και στη συνέχεια εντάχθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του BDP, οι βουλευτές του οποίου ορκίστηκαν πριν από μόλις δύο μήνες. Θεωρείται θρύλος στην Τουρκία καθώς είναι ο μόνος που είχε γλιτώσει από τη δολοφονία στο Κιζίλντερε τον Μάρτιο του 1972.
Ολοι οι επαναστάτες σύντροφοί του σκοτώθηκαν από την επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας και πέρασε 14 χρόνια στη φυλακή. «Ναι, η ζωή μου είναι περιπετειώδης», σχολίασε χαμογελώντας. «Τι θέλετε να αλλάξετε μπαίνοντας στη Βουλή;», τον ρώτησα. «Δεν μπήκα για να αλλάξω κάτι, ίσως όμως καταφέρω να αλλάξω έστω και λίγο την ίδια τη Βουλή», μου απάντησε εξηγώντας ότι έχει πρόθεση να θέσει θέματα που μέχρι σήμερα δεν συζητήθηκαν ποτέ. «Θα τα συζητήσουμε με τη σειρά, όλα τα ταμπού», είπε αποφεύγοντας να αποκαλύψει την ατζέντα του.
Για το Κουρδικό υποστηρίζει ότι για να λυθεί πρέπει να βρεθεί μια λογική φόρμουλα διαμοιρασμού της εξουσίας μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του PKK στις κουρδικές περιοχές. «Ας μιλήσουμε καθαρά, αυτή είναι η λύση, αν δεν μοιραστείτε την εξουσία δεν υπάρχει λύση, ο πόλεμος θα συνεχιστεί», λέει και εκτιμά ότι «το AKP δεν είναι έτοιμο να μοιραστεί την εξουσία με το PKK».

Η ΚΡΙΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ... Για το κυβερνών κόμμα AKP λέει ότι έχει πετύχει να ικανοποιήσει και το κεφάλαιο και τον χαμηλά αμειβόμενο λαό εφαρμόζοντας πολιτική κοινωνικής πρόνοιας. Εκτιμά ωστόσο ότι το AKP το βοήθησε και η τύχη, καθώς την περίοδο που ανέλαβε την εξουσία άρχισαν να εισρέουν κεφάλαια από το εξωτερικό. Τώρα με τη νέα οικονομική κρίση παγκοσμίως πιστεύει ότι θα αρχίσουν να μειώνονται τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος.
Επικρίνει όμως έντονα το κυβερνών κόμμα για την πολιτική του εναντίον της εργατικής τάξης. Οσο για το CHP, θεωρεί ότι δύσκολα μπορεί να αλλάξει και να γίνει πραγματικό αριστερό κόμμα, επειδή από τη γέννησή του είναι κόμμα διαφύλαξης του κράτους. Υποστηρίζει επίσης ότι η Τουρκία χρειάζεται περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, ελευθερία, ευτυχία. «Εχει χυθεί πολύ αίμα στην Τουρκία, υπήρξε πολλή δυστυχία και πρέπει να απαλλαγεί από όλα αυτά», μου λέει ο Ερτουγρούλ Κουρτσιού, ο οποίος πιστεύει ότι οι γυναίκες θα παίξουν έναν ρόλο που δεν τον περιμένουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου