Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Μια προαναγγελθείσα ρήξη

http://www.enet.gr


Η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις προς τη Γαλλία, προκειμένου να αποτρέψει την αναμενόμενη για σήμερα υιοθέτηση από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση νόμου που ποινικοποιεί την άρνηση της αρμένικης γενοκτονίας. Η γαλλική κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να τηρήσει απρόσκοπτα την κοινοβουλευτική διαδικασία. Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν Λεονετί κάλεσε την Αγκυρα να αναγνωρίσει τη γενοκτονία ως «ιστορικό γεγονός», αρνούμενος ότι η υιοθέτηση του νόμου έχει εκλογικές σκοπιμότητες. Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο νόμος στοχεύει σε ψηφοθηρία στην αρμένικη κοινότητα της Γαλλίας.


Η γαλλική κυβέρνηση προσπαθεί να εκτονώσει την ένταση, αλλά προετοιμάζεται συγχρόνως για πάγωμα των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων με την Τουρκία, για διακοπή της διαδικασίας «ομαλοποίησης» των διμερών σχέσεων.

Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ κάλεσε επίσημα τη Γαλλία να μην υιοθετήσει την «απαράδεκτη» πρόταση νόμου που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων. «Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε αυτή την πρόταση νόμου που μας αφαιρεί το δικαίωμα να απορρίψουμε τις αβάσιμες και άδικες κατηγορίες εναντίον της χώρας μας και του έθνους μας», δήλωσε. Η Αγκυρα απείλησε το Παρίσι για «ανεπανόρθωτες» συνέπειες σε περίπτωση που υιοθετηθεί ο νόμος.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε δριμύτατα τη Γαλλία, τονίζοντας ότι εφόσον ψηφιστεί ο νόμος για την ποινικοποίηση της άρνησης της αρμένικης γενοκτονίας, η Τουρκία θα απαντήσει «με όλα τα διπλωματικά μέσα».

Τα γαλλικά ΜΜΕ έδωσαν μεγάλη έκταση στις τουρκικές απειλές, δημοσιεύοντας συνεντεύξεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος δηλώνει: «Βλέπουμε αυτή τη νέα πρωτοβουλία ως μία επίθεση κατά της ιστορίας της Τουρκίας, ως επίθεση κατά της εθνικής μας αξιοπρέπειας».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Monde» απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την κρίση στο Κυπριακό ο κ. Νταβούτογλου απάντησε: «Το πρόβλημα δεν εξαρτάται από την τουρκική πλευρά. Η Τουρκία υποστηρίζει το νέο χρονοδιάγραμμα του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών με την έντονη προσμονή ότι θα φέρει αποτέλεσμα. Εάν υπήρχε σύντομα συμφωνία, τότε αυτή θα μπορούσε να τεθεί σε δημοψήφισμα και από τις δύο πλευρές πριν από το καλοκαίρι του 2012». Σε ερώτηση «Και αν όχι;» ο κ. Νταβούτογλου απάντησε: «Είναι εκτός συζήτησης για την Τουρκία να έχει σχέσεις με την ελληνοκυπριακή προεδρία της Ε.Ε. στο δεύτερο εξάμηνο του 2012. Αυτό δεν σημαίνει, από μία άλλη σκοπιά, το τέλος της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., την οποία είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε». *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου