Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Τα «δωρεάν» Abrams κολλάνε στη «λάσπη» του κόστους

http://www.tovima.gr

Οι ΗΠΑ τα χαρίζουν ελπίζοντας σε μπίζνες μέσω συντηρήσεων και αναβαθμίσεων
Τα  «δωρεάν» Abrams  κολλάνε  στη «λάσπη» του κόστους
Σοβαρότατες επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα της προμήθειας των αμερικανικών αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams, ακόμη και υπό τη μορφή παραχώρησης, εκφράζουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Παρά το όψιμο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν συγκεκριμένοι κύκλοι, εντός και εκτός Πενταγώνου, προκειμένου να προχωρήσει το «πακέτο Abrams», απόρρητες εισηγήσεις που βρίσκονται στη διάθεση του «Βήματος» καταδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι για οικονομικούς, επιχειρησιακούς και διπλωματικούς-πολιτικούς λόγους τα αμερικανικά άρματα δεν αποτελούν τη στιγμή αυτή βασική προτεραιότητα για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Hδη υπάρχει τεράστιος αριθμός αρμάτων και κάποια θα έπρεπε να αποσυρθούν. Αντιθέτως, άλλοι είναι οι τομείς που χρήζουν άμεσων αποφάσεων, με πρώτον απ’ όλους την Πολεμική Αεροπορία και τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών.

Το κρίσιμο θέατρο επιχειρήσεων, σύμφωνα με όλες τις απόρρητες αναλύσεις των επιτελείων, είναι ο εναέριος και θαλάσσιος χώρος του Αιγαίου, όχι ο Εβρος. Η υπόθεση της «δωρεάν» παραχώρησης περίπου 400 αρμάτων μάχης Abrams από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα ξεκίνησε όταν υπουργός Εθνικής Αμυνας ήταν ο κ. Π. Μπεγλίτης. Ο σημερινός εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ μόνο οπαδός των συνεχών αγορών οπλικών συστημάτων δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Ωστόσο η πρώην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ο ίδιος προσωπικά έκριναν ότι η παραχώρηση των Abrams θα μπορούσε να αξιοποιηθεί διαπραγματευτικά ώστε η Ελλάδα να επιτύχει καλύτερες προσφορές στην πολύπαθη υπόθεση της αγοράς πυρομαχικών για τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2 που, ως γνωστόν, αγοράστηκαν άσφαιρα!
Από τον Μπεγλίτη στον Αβραμόπουλο
Το θέμα είχε ατονήσει, αλλά μετά την ανάληψη της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας από τον κ. Δ. Αβραμόπουλο επανήλθε στο προσκήνιο. Δεν το είχαν ξεχάσει άλλωστε οι Αμερικανοί, κάτι που φάνηκε και στην πρώτη, εθιμοτυπική, επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Πεντάγωνο ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ που επανέφερε την υπόθεση. Διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι είναι σαφής η πρόθεση των ΗΠΑ να αξιοποιήσουν εμπορικά τα αποθέματά τους σε αμυντικό υλικό. Αυτό θα έφερνε δουλειές στις αμερικανικές βιομηχανίες μέσω συντηρήσεων, πυρομαχικών κ.λπ.
Στρατιωτικές πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Αβραμόπουλος υποχρεώθηκε να συζητήσει έναν φάκελο που παρέλαβε και δεν κίνησε ο ίδιος κάποια ειδική διαδικασία. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το ζήτημα θα εξεταστεί, αλλά δεν πρόκειται να ληφθεί καμία βιαστική απόφαση, καθώς «η μελέτη και οι όποιες κινήσεις απαιτούν χρόνο».
Μάλιστα, ομάδα αξιωματικών του Στρατού Ξηράς μετέβη στη Νεβάδα για να επιθεωρήσει κάποια από τα συνολικά περίπου 1.000 άρματα μάχης M1A1 Abrams που είναι αποθηκευμένα εκεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είδε ότι περίπου 250 εξ αυτών είναι σε αρκετά καλή κατάσταση. Ωστόσο, επιμένουν οι ίδιες πηγές, η επιθεώρηση υπήρξε κυρίως οπτική και δεν προχώρησε εις βάθος.
Η αρμόδια επιτροπή του ΓΕΣ αναμένεται να συντάξει οικονομοτεχνική μελέτη που θα τεθεί υπόψη της πολιτικής ηγεσίας. Σύμφωνα με ανώτατες πηγές του Στρατού Ξηράς, τα Μ1Α1 Abrams θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε σε βάθος πενταετίας να αρχίσουν να αποσύρονται άρματα παλαιότερης τεχνολογίας. Το κρίσιμο θέμα όμως είναι οι πιστώσεις, καθώς φαίνεται ότι μόνο η μεταφορά τους θα κοστίσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ (ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 50 εκατ. ευρώ).
Ωστόσο τα ερωτηματικά είναι πολλά και δύσκολα. Και το πρώτο εξ αυτών αφορά το πού θα βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια, όχι μόνο για τη μεταφορά των αρμάτων στην Ελλάδα αλλά και για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό τους.
Ενημερωμένοι κύκλοι του Πενταγώνου σημειώνουν σε εισηγήσεις τους ότι μόνο για να επανέλθουν τα αμερικανικά άρματα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα θα απαιτηθεί ένα ποσό που ξεπερνά, κατά μέσον όρο, τις 75.000 ευρώ ανά άρμα. Αν μάλιστα επιλεγεί η πλήρης αναβάθμιση, τότε το κόστος εκτοξεύεται σε περίπου 385.000 ευρώ ανά άρμα. Σε περίπτωση που η Ελλάδα επιλέξει την αγορά 250 αρμάτων Abrams (σύμφωνα με τον αριθμό που κυκλοφορεί στους διαδρόμους του ΓΕΣ), το ελάχιστο κόστος απλώς και μόνο για να βρεθούν τα άρματα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα πλησιάζει τα 19 εκατ. ευρώ. Και το κόστος αυτό δεν περιλαμβάνει τα κονδύλια για καύσιμα, πυρομαχικά κ.λπ. Σε περίπτωση μάλιστα που κριθεί ότι τα άρματα χρειάζονται πλήρη αναβάθμιση, το κόστος θα προσεγγίσει τα 100 εκατ. ευρώ.
Η συζήτηση για τα κόστη προκύπτει από το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα άρματα είναι ήδη καταπονημένα από τη χρησιμοποίησή τους σε παλαιότερες επιχειρήσεις του αμερικανικού Στρατού. Η αξιοποίησή τους στους πολέμους στο Ιράκ και ιδιαίτερα στον δεύτερο, του 2003, σημαίνει ότι οι κινητήρες τους υπέστησαν τις κακουχίες της ιρακινής ερήμου. Επιπλέον, ιδιαίτερης εξέτασης χρήζει η πληροφορία ότι όλα τα άρματα Μ1Α1 Abrams έχουν περάσει από ειδική αναβάθμιση της θωράκισής τους με απεμπλουτισμένο ουράνιο (depleted uranium), κάτι το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα υγείας.
Ακριβά καύσιμα
Οι επιφυλάξεις δεν περιορίζονται εδώ. Τα Abrams θα χρειαστούν και πυρομαχικά των 120 χιλιοστών, ενώ η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε πρόσφατα, μετά χιλίων κόπων και βασάνων, να διασφαλίσει την ομαλή τροφοδοσία των Leopard με ανάλογα πυρομαχικά. Επιπλέον, τα αμερικανικά άρματα καταναλώνουν πολύ μεγάλες ποσότητες καυσίμου, στοιχείο που προκύπτει από αναφορές του ίδιου του αμερικανικού Στρατού. Σε μια περίοδο όπου έχουν παρατηρηθεί προβλήματα με την τροφοδοσία καυσίμων τόσο στο Πολεμικό Ναυτικό όσο και στην Πολεμική Αεροπορία, ενώ τουλάχιστον δύο φορές χρειάστηκε να υπάρξει πολιτική παρέμβαση για να διευθετηθεί το θέμα των πληρωμών προς τα ΕΛΛΠΕ, κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε περαιτέρω τον αμυντικό προϋπολογισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου