Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Δεν είναι μόνο στη Ρουμανία ζοφερή η κατάσταση

http://news.kathimerini.gr

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Διογκώνεται το κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας στη Ρουμανία με αφορμή τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης, ως συνέπεια της δανειακής σύμβασης που έχει υπογράψει με το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και τη Παγκόσμια Τράπεζα το 2009. Χιλιάδες Ρουμάνοι από όλη τη χώρα έλαβαν μέρος στη διαδήλωση, στο κέντρο του Βουκουρεστίου, μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών στη χώρα. Σύμφωνα με την αστυνομία, στη διαδήλωση συμμετείχαν 7.000 άνθρωποι, ενώ κατά τους διοργανωτές, το πλήθος ήταν πολύ μεγαλύτερο.


Επειτα από μία εβδομάδα διαδηλώσεων, συχνά βίαιων, τη χθεσινή συγκέντρωση στήριζαν τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ βασικό αίτημα των διαδηλωτών ήταν η παραίτηση της κυβέρνησης και του προέδρου Τραϊάν Μπασέσκου. Εν τω μεταξύ, ο Μπασέσκου εμφανίστηκε χθες για πρώτη φορά δημόσια από τότε που άρχισαν οι διαδηλώσεις, στο πλαίσιο συνάντησης με ξένους πρεσβευτές στο Βουκουρέστι. Αναφέρθηκε στο Ιράν, τη Μέση Ανατολή, την Αραβική Ανοιξη και τις μεταρρυθμίσεις στη Ρουμανία, χωρίς ωστόσο να θίξει το καυτό ζήτημα των διαδηλώσεων. Αντιθέτως ο Μπασέσκου έβαλε κατά της Ε.Ε. εξαιτίας του νέου βέτο για την προσχώρηση της Ρουμανίας στη ζώνη των χωρών του Σένγκεν. «Εκφράζουμε την κατάπληξή μας γιατί η προσχώρηση της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν εξακολουθεί να εμποδίζεται, παρότι έχουν πληρωθεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις», τόνισε ο Μπασέσκου. Υπενθυμίζεται ότι η Ρουμανία και η Βουλγαρία διατύπωσαν αίτημα για την προσχώρησή τους στη Συνθήκη του Σένγκεν το 2007 και ήλπιζαν ότι θα έχουν ενταχθεί σε αυτή μέχρι το 2011. Αντίθετες ωστόσο στη ένταξή τους ήταν η Γαλλία, η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία. Οι τρεις πρώτες ήραν τελικώς το βέτο τους, το οποίο όμως διατηρεί η Ολλανδία.
Οι διαδηλώσεις στη Ρουμανία ωστόσο είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί σε πρώην κομμουνιστικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, μέλη πλέον της Ε.Ε. Η Σλοβακία ετοιμάζεται να επανεκλέξει ως πρωθυπουργό τον Ρόμπερτ Φίκο, επικίνδυνο λαϊκιστή με συμπάθεια στα απολυταρχικά καθεστώτα. Στην Ουγγαρία, οι διαδηλώσεις αποτελούν επίσης συχνό φαινόμενο με αφορμή το νέο Σύνταγμα της δεξιάς κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπαν, το οποίο περικόπτει, σύμφωνα με τους επικριτές του, βασικά πολιτικά δικαιώματα.
Ωστόσο στη Ρουμανία αποτυπώνεται πιο εύγλωττα η ζοφερή κατάσταση των πρώην κομμουνιστικών χωρών της ανατολικής Ευρώπης και νυν μελών της Ε.Ε. Στις διαδηλώσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου, τις οποίες πυροδότησε η παραίτηση του Ραέντ Αραφάτ, γιατρού που δημιούργησε το επιτυχημένο σύστημα αντιμετώπισης περιστατικών εκτάκτου ανάγκης και το οποίο η κυβέρνηση θέλει να ιδιωτικοποιήσει, τραυματίστηκαν 59 άνθρωποι. Σύμφωνα με αναλυτές στη Ρουμανία, αναμένονται και άλλες κινητοποιήσεις, δεδομένου ότι το 2012 είναι εκλογική χρονιά. Ωστόσο η σημερινή κατάσταση στη χώρα έχει τις ρίζες της και στο κομμουνιστικό παρελθόν της και στη γρήγορη μετάβαση στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από τον κομμουνισμό στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς. Πρώην κομμουνιστές, όπως ο πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου, εξακολουθούν να κατέχουν σημαντικά αξιώματα ενώ ο ρόλος τους δεν είναι πάντα διαφανής, καθώς πολλοί εξ αυτών κατηγορούνται για διαφθορά, που στη Ρουμανία έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου