Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

«Παρών» από Ουάσιγκτον

 
Η αµερικανική εταιρεία επιδιώκει συµµετοχή στις έρευνες στη Δ. Ελλάδα και νοτίως της Κρήτης
«Παρών» από Ουάσιγκτον
Το γεωτρύπανο της Noble Energy στο κυπριακό Οικόπεδο 12. Οι Αμερικανοί σκέπτονται να συνδυάσουν την παρουσία τους εκεί με τις έρευνες της Ελλάδας και γι’ αυτό συζητούν με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη
Οι Αµερικανοί είναι έτοιµοι να συµµετάσχουν στις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ελλάδα και ιδιαίτερα νοτίως της Κρήτης. Αυτό αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήµατος», σύµφωνα µε τις οποίες εντός του Ιανουαρίου θα επισκεφθεί τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτη αντιπροσωπεία της εταιρείας Noble Energy. Ο κ. Μανιάτης είχε επίσης συνάντηση περίπου µισής ώρας µε τον αντιπρόεδρο της Noble Energy Τζον Τόµιτς.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν προκαταρκτικά τη συµµετοχή της αµερικανικής εταιρείας στις σεισµικές έρευνες που ξεκινά η ελληνική πλευρά τόσο στη ∆υτική Ελλάδα όσο και νοτίως της Κρήτης. Για τις έρευνες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον τουλάχιστον δύο νορβηγικές εταιρείες (οι TGS και PGS) και µία αµερικανοβρετανική (Spectrum).


|||||||| Τι ψάχνουν οι Αμερικανοί

Το ίδιο ενδιαφέρον εξέφρασε η Noble Energy και στον έλληνα πρόξενο στο Χιούστον. Οπως αποκλειστικά πληροφορείται «Το Βήµα», υψηλόβαθµα στελέχη της εταιρείας όπως η Σούζαν Κάνιγχαµ , πρώτη αντιπρόεδρος του τµήµατος ερευνών και καινοτοµίας της Noble Energy, συζήτησαν εκτενώς στις αρχές της προηγούµενης εβδοµάδας µε τον έλληνα πρόξενο την πρόθεση της εταιρείας να συνεχίσει µελλοντικά εξορυκτική δραστηριότητα ανάλογη µε αυτή που έχει ξεκινήσει στο «Οικόπεδο 12» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης (ΑΟΖ) και στην ΑΟΖ του Ισραήλ σε θαλάσσιες ζώνες της ∆υτικής και της Νότιας Ελλάδας.

∆ιπλωµατικοί κύκλοι εξηγούν ότι αυτή τη στιγµή «το ενεργειακό παιχνίδι τώρα ανοίγει». Το παζλ είναι δύσκολο και περιλαµβάνει τόσο την ανακάλυψη σηµαντικών αποθεµάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου σε Ισραήλ και Κύπρο όσο επίσης την είσοδο της Ελλάδος στην εξίσωση αλλά και τον τρόπο µεταφοράς του αερίου στην ευρωπαϊκή – κυρίως – αγορά.Στις συνοµιλίες του έλληνα προξένου στο Χιούστον κατέστη σαφές ότι τα αποθέµατα φυσικού αερίου στο «Οικόπεδο 12» (που βάσει των πρόσφατων εκτιµήσεων της Noble Energy υπολογίζονται µεταξύ 5 και 8 τρισ. κυβικών ποδών) δεν επαρκούν από µόνα τους για την εξασφάλιση των απαιτούµενων επενδύσεων. Για τον λόγο αυτόν η Noble σκέφτεται να πραγµατοποιήσει έρευνες σε παραπλήσιες θαλάσσιες περιοχές, όχι µόνο της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας (συγκεκριµένα της Κρήτης) που να µοιάζουν γεωλογικά µε τις αντίστοιχες στην κυπριακή και στην ισραηλινή ΑΟΖ. Σε αυτό το σηµείο «κουµπώνει» το θέµα της µεταφοράς του αερίου. Οι υπεύθυνοι της Noble έχουν επιδείξει µεγάλο ενδιαφέρον να πληροφορηθούν τις δυνατότητες της Ελλάδας να διαδραµατίσει ρόλο διαµετακοµιστή της πλεονάζουσας παραγωγής από τα κοιτάσµατα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου – κάτι που αναβαθµίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας.

Αλλωστε, η αρχική λύση που προκρινόταν για τη µεταφορά του φυσικού αερίου, δηλαδή η κατασκευή τερµατικού σταθµού υγροποιηµένου φυσικού αερίου (LNG) στην Κύπρο, φαντάζει πλέον πολύ ακριβή και υπολογίζεται σε περίπου πέντε δισεκατοµµύρια δολάρια. Η Noble έχει αρχίσει να εξετάζει σοβαρά την επιλογή της σύνδεσης των κοιτασµάτων µε τερµατικά LNG σε Ισραήλ και Αίγυπτο. Ωστόσο, εξαιτίας της αστάθειας που επικρατεί στο Κάιρο, θα αποφύγει βιαστικές αποφάσεις.


|||||||| Η «Αφροδίτη» και το Κρεμλίνο

Οι κινήσεις και οι αναζητήσεις της Noble Energy συνδέονται και µε τις εξελίξεις στην Κύπρο. Η ανακοίνωση των πρώτων εκτιµήσεων για τα αποθέµατα φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 12 (γνωστό και ως «Αφροδίτη») σκόρπισαν ικανοποίηση στη Λευκωσία, παρά το γεγονός ότι το ύψος τους δεν έφθασε τις υπεραισιόδοξες εκτιµήσεις που είχαν καλλιεργηθεί και µιλούσαν ως και για 15 τρισεκατοµµύρια κυβικά πόδια. ∆ιπλωµατικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν αµφίσηµα τα µηνύµατα της Λευκωσίας. Η σύναψη του δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ µε τη Μόσχα µε επιτόκιο 4,5% για πέντε χρόνια και τα σηµαντικά ρωσικά οικονοµικά συµφέροντα στο νησί οδηγούν πολλούς στη σκέψη ότι το Κρεµλίνο επιδιώκει να κατοχυρώσει τη συµµετοχή του στις νέες άδειες.

Την ίδια στιγµή το Ισραήλ, που αντιλαµβάνεται τον κοµβικό ρόλο της Ελλάδας για τη διοχέτευση του αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην ευρωπαϊκή αγορά, παρατηρεί προσεκτικά το φλερτ Λευκωσίας - Μόσχας, αλλά και ιδέες όπως µια πιθανή συνεργασία Λευκωσίας - Αγκυρας που εσχάτως κυκλοφορούν, παρά τις δηµόσιες διαψεύσεις.


ΗΠΑ


Εµπρακτο ενδιαφέρον

Το ενδιαφέρον των Ηνωµένων Πολιτειών να παίξουν ρόλο στην περιοχή είναι δεδοµένο και εκφράστηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη της κυρίας Ερατώς Κοζάκου-Μαρκουλλή στην Ουάσιγκτον. Η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου συναντήθηκε όχι µόνο µε τη Χίλαρι Κλίντον, αλλά και µε το «νούµερο 2» στο γραφείο του ειδικού απεσταλµένου του Στέιτ Ντιπάρτµεντ για την ενέργεια στην Ευρασία Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ .

Η αµερικανική πλευρά τόνισε την προθυµία της να βοηθήσει τη Λευκωσία σε θέµατα τεχνογνωσίας, καθώς και την επιθυµία πετρελαϊκών εταιρειών να εµπλακούν στον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων, είτε µόνες τους είτε σε συνεργασία µε τη Noble Energy.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου