Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Λίγο Πριν το Στρατό

Λίγες ημέρες πριν το στρατό θα σε καλέσουν από το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σου για να σου παραδώσουν το σημείωμα Κατάταξης το οποίο αναφέρει το σώμα το οποίο θα παρουσιαστείς και την ημέρα της παρουσίασής σου. Προσοχή! Πρέπει οπωσδήποτε να παρουσιαστείς την ημέρα που αναφέρεται στο σημείωμα κατάταξης διαφορετικά θα κηρυχθείς ανυπότακτος. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείς να παρουσιαστείς την ημέρα που αναγράφεται να απευθυνθείς αμέσως στο Στρατολογικό σου Γραφείο. Πρόσεξε διότι μερικές φορές από το αστυνομικό τμήμα αμελούν να σε ειδοποιήσουν εγκαίρως και έχουν υπάρξει περιπτώσεις κατά τις οποίες έχουν κληθεί να παραλάβουν το δελτίο κατάταξής τους στρατεύσιμοι μόλις δύο ημέρες πριν παρουσιαστούν.

Για τον λόγο αυτό δέκα περίπου ημέρες πριν από την ημέρα που υπολογίζεις να παρουσιαστείς τηλεφώνησε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σου και μάθε αν έχει έρθει το σημείωμα κατάταξής σου. Ωραία! και αφού το κάνεις αυτό τι γίνεται; Αν το σημείωμα κατάταξης φέρει την ένδειξη ΥΕΑ, σημαίνει ότι έχεις τη δυνατότητα να γίνεις Υποψήφιος Έφεδρος Αξιωματικός. Την ένδειξη ΥΕΑ πρέπει να φέρουν όλοι όσοι είναι απόφοιτοι λυκείου. Σε περίπτωση που δεν αναγράφεται αυτή, ενώ είσαι απόφοιτος λυκείου, τότε μπορείς να απευθυνθείς στο στρατολογικό σου γραφείο για να τη συμπληρώσουν.

Καλό είναι επίσης να απευθυνθείς σε οποιοδήποτε δημόσιο νοσοκομείο, ακόμα και στρατιωτικό, για να βγάλεις μία γνωμοδοτημένη ακτινογραφία θώρακα, θα στην ζητήσουν κατά την κατάταξη. Αν δεν έχεις μαζί σου τότε κατά την πρώτη σου εβδομάδα στο Κέντρο θα σου εκδώσουν παραπεμπτικό για στρατιωτικό νοσοκομείο (το 401 ΓΣΝΑ για την περιοχή της Αττικής) για να βγάλεις την ακτινογραφία.

Το σημαντικότερο απ' όλα είναι όμως να προετοιμαστείς ψυχολογικά. Μην σε πιάσει κατάθλιψη ή απελπισία, δεν πας στην ξενιτιά, ούτε θα μείνεις για πάντα εκεί. Δες το σαν μία άλλη περιπέτεια από τις πολλές που μπορεί να έχεις στη ζωή σου. Εξάλλου πολλοί είναι αυτοί που αφού απολυθούν από το στρατό, με νοσταλγία θυμούνται τα χρόνια αυτά. Μπορείς να δώσεις ένα πάρτυ για να αποχαιρετήσεις τους γνωστούς και φίλους σου, όμως να θυμάσαι ότι και τους φίλους και τους συγγενείς θα τους δεις πολλές φορές κατά τη διάρκεια της θητείας σου αφού και άδειες θα παίρνεις και αν κάποιους μήνες από το σύνολο της θητείας σου βρίσκεσαι κοντά στο σπίτι σου, θα μπορείς να τους δεις.

Αν σου έρθει "χαρτί" για δύσκολα σώματα, όπως Τεθωρακισμένα ή Ειδικές Δυνάμεις μη σε πιάσει απελπισία. Καταρχήν τα Τεθωρακισμένα δεν έχουν πλέον καμία σχέση με την άσχημη φήμη που είχαν κατά το παρελθόν ενώ μπορείς σχετικά εύκολα να πάρεις μετάταξη από τις Ειδικές Δυνάμεις σε κάποιο άλλο σώμα αν διαπιστωθεί κατά τις πρώτες μέρες ότι δεν μπορείς να αντεπεξέλθεις στις κάπως πιο εξεζητημένες απαιτήσεις τους.

Τι είναι καλό να έχεις μαζί σου όταν θα παρουσιαστείς:
  • Το σημείωμα κατάταξης και την αστυνομική σου ταυτότητα
  • Την ακτινογραφία θώρακα, εφόσον έχεις φροντίσει να βγάλεις
  • Το βιβλιάριο υγείας με τα εμβόλια που έχεις κάνει όταν ήσουν μικρός (όχι το βιβλιάριο ασθενείας!)
  • Αποδεικτικό Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (αποδεικτικό από την εφορία ή αντίγραφο φορολογικής δήλωσης). Αυτό το ζητούν για να πιστοποιήσουν τη διεύθυνση σου, αν δεν έχεις ΑΦΜ ή αμελήσεις να το έχεις μαζί σου δεν είναι φοβερό ωστόσο.
  • Εσώρουχα που θα σου χρειαστούν τις εβδομάδες μέχρι την ορκωμοσία σου
  • Μία πετσέτα μπάνιου και μία προσώπου (θα σου δώσουν όμως και στρατιωτικές)
  • Ξυριστικά είδη
  • Είδη προσωπικής υγιεινής (σαπούνια, σαμπουάν, οδοντόκρεμα, οδοντόβουρτσα, χαρτί υγείας κλπ)
  • Ένα - δύο λουκέτα (πιθανόν να σου δοθούν και τέτοια)
  • Βελόνες και σκούρα κλωστή (οι στολές μπορεί να σκιστούν ή τα κουμπιά να ξηλωθούν, ενώ τις πρώτες ημέρες θα χρειαστεί να ράψεις τα σήματα στη στολή εξόδου)
  • Δύο ζευγάρια πάτους για τις αρβύλες.
  • Τηλεκάρτες
Πολλά πολιτικά ρούχα δεν χρειάζεται σε πρώτη φάση να πάρεις διότι τις πρώτες ημέρες μέχρι να ορκιστείς δεν επιτρέπεται να βγεις έξω από το στρατόπεδο. Μπορείς, λοιπόν, να πάρεις περισσότερα πολιτικά ρούχα όταν θα πάρεις την άδεια ορκωμοσίας, μετά την οποία θα βγαίνεις κανονικά εξοδούχος όποτε δεν έχεις υπηρεσία. Τα κινητά τηλέφωνα τυπικά απαγορεύονται στον στρατό, αν και είναι πολύ διαδεδομένα και οι περισσότεροι διοικητές κάνουν τα στραβά μάτια, ιδιαίτερα στις μονάδες. Λογικά δεν θα έχεις πρόβλημα κατά την κατάταξη αλλά αν δεν σου είναι απολύτως απαραίτητο, μπορούν να σου φέρουν οι δικοί σου κατά το πρώτο επισκεπτήριο μία εβδομάδα μετά όπως και ραδιόφωνο, walkman, φωτογραφικές μηχανές κλπ. Εννοείται, φυσικά, ότι δεν θα πρέπει να έχεις μαζί σου ναρκωτικές ουσίες αλλά και φάρμακα, εκτός αν έχεις κάποια αποδεδειγμένη πάθηση.

10 σχόλια:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=dUznMz-RLz8
    ΚΑΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΜΑΚΡΥΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΑΚΙ ΝΤΥΜΕΝΟΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θελω να επισημανω κατι αλλο γιατι να συμβαινει απο την κοζανη να πρεπει να παρουσιαστω στο ναυπλιο? ενω η κοζανη εχει καεντρα νεοσυλεκτων.τουλαχιστον ας δηνουν και ενα ποσο για τισ μετακινησης και πολα αλλα στραβα ..επιτελουσ μονο εναγκεφαλοι μπαινουν στο ερμοδιο υπουργιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντε ρε κωθόνι μάθε να μιλάς Ελληνικά και μετά πές μας τις απορίες σου

      Διαγραφή
    2. Προς τον έξυπνο σχολιαστή:
      -εσύ εδώ ήρθες να πουλήσεις τη μαγκιά σου και να πεις τη μ@λ@κί@ σου στο παιδί?
      Προς το παλικάρι που ρωτάει (και όποιν άλλο ενδιαφέρεται μιας κ εχει περάσει καιρός):
      -μπορείς να πας στο φρουραρχείο της περιοχής σου (πριν την ημερομηνία κατάταξης)και να δηλώσεις αδυναμία μετακίνησεις λόγω οικονομικών προβλημάτων. Θα φροντίσουν αυτοί να σε πανε στη Μονάδα Κατατάξεώς σου.. (ετοιμάσου για καρότσα...)

      Διαγραφή
  3. Σχετικά με την ακτινογραφία ενα σχόλιο: Δεν είναι απαραίτητο να την έχεις από πριν. Ούτως ή άλλως όταν πάς για ιατρικές εξετάσει ως νεοσύλλεκτος σου βγάζουνε μια!!!! Τζάμπα ακτινοβολία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑΤΙ Ο ΓΙΟΣ ΕΝΟΣ ΓΝΩΣΤΟΥ ΜΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΜΕΛΟΣ ΚΑΠΟΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Μ Ε ΑΡΙΣΤΑ (10) ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΟΔΗΓΟΣ ΑΡΜΑΤΟΣ ΟΔΕΡΠΑ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΧΩ ΑΠΟΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι οδηγοι αρματος είναι και αρχηγοι πληρωματος,συνηθως υπαξιωματικοι,εφεδροι αξιωματικοι και μονιμοι αξιωματικοι,απαιτουνται γνωσεις και μορφωση,μια χαρα θα τα παει.

      Διαγραφή
  5. γεια χαρα σε ολους και "καλη" θητεία.
    γνωρίζει κάποιος να απαντήσει με σιγουριά?
    μπορείς να πάρεις απαλαγή ι5 λόγο χρήσης κάναβης.Αν ναι σενεπάγεται κυρώσεις η εισχύει ότι ισχύει και για κάθε άλλη απαλαγη?
    και κάτι ακόμα,αν κριθεί για κάποιο λόγο ότι χρειάζεσε νοσηλία σε ψυχιατρική κλινική, νομικά δικαιούσαι να αρνηθείς τη λύψη φαρμάκων η
    μπορούν να σε υποχρεώσουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρε παιδιά παρουσιάζομαι Δευτέρα στην Τρίπολη.Έχω μαζέψει τα απαραίτητα έγγραφα.Το πτυχίο το έχω βγάλει φωτοτυπία.Θα μου πουν τίποτα?Το θέλουν σε επίσημη μορφή?Επίσης θέλω να πάρω βιβλία μαζί μου με κομμουνιστικο περιεχόμενο.Θα παίξει κάποιο πρόβλημα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή