Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

ΟΥΤΕ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΟΥΤΕ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ


Καθώς οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ΗΠΑ-Ε.Ε, με την συνδρομή πάντα της ελληνικής κυβέρνηση ασκούν ασφυκτικές πιέσεις προς το Ιρανικό καθεστώς με πρόσχημα το πυρηνικό πρόγραμμα, χωρίς να αποκλείουν την άσκηση πολεμικής βίας, εξαπολύοντας επίθεση ακόμη και με πυρηνικά όπλα για να μην αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά όπλα, επιλέγουμε να θέσουμε συνολικά το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας.

Πυρηνική ενέργεια και πυρηνικά όπλα που κατά τη γνώμη μας πρέπει να απαγορευτούν. Η ύπαρξη τους βασίζεται αποκλειστικά στη διεκδίκηση του μέγιστου καπιταλιστικού κέρδους αδιαφορώντας για τις οδυνηρές συνέπειες εις βάρος της ανθρωπότητας και του περιβάλλοντος.Είναι άμεσα συνυφασμένη με την ηγεμονική παρουσία μεγάλων δυνάμεων σε παγκόσμιο ή περιφερειακό επίπεδο και την επιβολή των όρων της καπιταλιστικής-ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας.
Πριν όμως έρθει η καταστροφή,όπως αυτή της Φουκουσίμα, που ο έλεγχος της πληροφόρησης και η άσκηση ωμής προπαγάνδας, συγκάλυψαν το μέγεθος της ανυπολόγιστης, έτσι και αλλιώς καταστροφής, υπήρξαν φωνές. Ήταν οι εκκλήσεις επιστημόνων, αγωνιστών του αντιπυρηνικού κινήματος που με γνώση, εμπειρία και αγωνία για τον άνθρωπο τοποθετήθηκαν δημόσια, για να γνωρίσουν την χλεύη και την αδιαφορία των επίσημων αρχών.
Και μετά ήρθε η Φουκουσίμα. Δυστυχώς, όμως ο κόσμος της αγοράς και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις κινούνται με το ίδιο σκεπτικό, υπολογίζοντας μόνο τα κέρδη.
Θέλοντας να συμβάλλουμε στην καλύτερη ενημέρωση του κόσμου της εργασίας παρουσιάζουμε τα παρακάτω κείμενα,αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων το έργο σημαντικών ανθρώπων και συναγωνιστών όπως της Μαρίας Αρβανίτη Σωτηροπούλου που είναι γιατρός-συγγραφέας, πρόεδρος της «Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας για την προστασία του περιβάλλοντος και κατά της πυρηνικής και βιοχημικής απειλής».
Η τελευταία πυρηνική δοκιμή στη Νεβάδα, το «δώρο» των ΗΠΑ στο Γιοχάνεσμπουργκ
Της ΜΑΡΙΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗ-ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ* ΕΛΕΥΕΘΡΟΤΥΠΙΑ 2002
Κομίζουμε γλαύκα εις Αθήνας επαναλαμβάνοντας την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τα ραδιενεργά.
Είναι πια γνωστό ότι τα ραδιενεργά παράγωγα των πυρηνικών εκρήξεων έχουν μολύνει κάθε οικοσύστημα, την τροφή και το νερό και όλα τα έμβια παντού στον πλανήτη και θα εξακολουθούν να μολύνουν για χιλιάδες χρόνια. Οι πέντε επίσημα διακηρυγμένες πυρηνικοκάτοχοι χώρες έχουν κάνει από το 1945 πάνω από 1.900 πυρηνικές δοκιμές με συνδυασμένη εκρηκτική δύναμη περίπου 40.000 φορές μεγαλύτερη από την ατομική βόμβα της Χιροσίμα. 518 από αυτές τις δοκιμές, που έγιναν μεταξύ του 1945 και του 1980, είναι ατμοσφαιρικές και η έκρηξη έγινε στην ατμόσφαιρα, κάτω από το νερό, στην επιφάνεια της Γης ή στο Διάστημα. Αυτές διέσπειραν ραδιενέργεια παντού στον πλανήτη, διπλασιάζοντας τα φυσιολογικά επίπεδα ραδιενέργειας του εδάφους. Οι δύο πυρηνικές βόμβες και τα πυρηνικά ατυχήματα εμπλούτισαν την πινακοθήκη του τρόμου με νέα κλινικά σύνδρομα. Διότι αποδείχτηκε ότι η κλινική εικόνα των θυμάτων του Τσέρνομπιλ, που εκτέθηκαν σε μικρότερη συνεχή έκθεση, είναι εντελώς διαφορετική αλλά εξ ίσου τρομερή με τις επιπτώσεις των ατομικών βομβών στην Ιαπωνία αλλά και στους κατοίκους του Ειρηνικού από τις πυρηνικές δοκιμές. Μέχρι σήμερα η χρήση των πυρηνικών έχει επιβαρύνει αναπόφευκτα όλο τον πλανήτη με ραδιενέργεια που ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου παγκόσμια καθώς και για γενετικές μεταλλάξεις. Τώρα πια γνωρίζουμε ότι η χρήση της ραδιενέργειας ήδη ευθύνεται για ανεπανόρθωτες βλάβες σε 1.500 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι σκοτώθηκαν, παραμορφώθηκαν ή αρρώστησαν μέχρι σήμερα από την πυρηνική δραστηριότητα. Εκτός από την ανεξίτηλη επιβάρυνση του πλανήτη από τις ατμοσφαιρικές κυρίως πυρηνικές δοκιμές, η χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου στον Κόλπο, τα Βαλκάνια και το Αφγανιστάν διέσπειρε περισσότερο τη ραδιενέργεια, καταδικάζοντας χιλιάδες αθώους σε αργό θάνατο. Η εμμονή των ανθρώπων στη χρήση των ραδιενεργών ως όπλων ή πηγής ενέργειας εξακολουθεί να απειλεί με ολοκληρωτικό αφανισμό τον πλανήτη.

Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της σκόπιμα υποτιμημένης Διάσκεψης του Γιοχάνεσμπουργκ, στις 29-8-02, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν στη Νεβάδα τη 18η υποκρίσιμη πυρηνική δοκιμή τους (5η υπό τον Μπους). Ας σημειωθεί ότι μια από αυτές τις δοκιμές (14-2-02) έγινε από κοινού με την Αγγλία, στενή της σύμμαχο και συνεταίρο στην παραγωγή πυρηνικών νέας γενιάς. Οι υποκρίσιμες πυρηνικές δοκιμές χρησιμοποιούν πλουτώνιο και εκρηκτικά, και αν και δεν παράγουν ανεξέλεγκτη πυρηνική αντίδραση αποτελούν πολύτιμη πηγή πληροφοριών για την κατασκευή εξελιγμένων πυρηνικών όπλων. Η πρακτική αυτή των ΗΠΑ είναι ανήθικη και υποκριτική. Καταστρατηγώντας τις Συμφωνίες, που οι ίδιοι υπέγραψαν και ενώ πιέζουν άλλους να συμμορφωθούν σε εκείνα που οι ίδιοι παραβιάζουν αποτελούν το κακό παράδειγμα για όλους όσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ή θέλουν να επεκτείνουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο.

Στις 24-25 Σεπτεμβρίου θα γίνει στη Βαρσοβία σύσκεψη των υπουργών Αμύνης των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στην οποία θα συζητηθεί η απαίτηση των ΗΠΑ να επιτεθούν εκ νέου στο Ιράκ. Η IPPNW, της οποίας αποτελούμε τον ελληνικό κλάδο ετοίμασε επιστολή κατά της επίθεσης στο Ιράκ (τόπο πρώτης χρήσης των DU όπλων) την οποία υπογράψαμε όλοι οι κλάδοι και την απευθύναμε στους υπουργούς των χωρών μας. Σε αυτή με στοιχεία περιγράφεται η τραγωδία του αθώου ιρακινού λαού, που σύμφωνα με τη UNICEF ένα στα πέντε παιδιά υποσιτίζεται μέχρι θανάτου, η θνησιμότητα ασθενών συνεχίζει ν' ανεβαίνει και 131 στα 1.000 νεογέννητα πεθαίνουν. Ο ιρακινός λαός, θύμα του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν, των βομβαρδισμών με απεμπλουτισμένο ουράνιο και του εμπάργκο, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ξανά ως στόχος, αφού τελικά οι ένοχοι πάντα διαφεύγουν και η θυσία των αμάχων ποτέ δεν εξυπηρέτησε τα αμερικανικά συμφέροντα. Ένας νέος πόλεμος στο Ιράκ θα είναι καθαρή γενοκτονία, ενώ είναι πιθανόν να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο τη Μέση Ανατολή που συνεχίζει να φλέγεται. Ο ελληνικός κλάδος -ο οποίος συμμετείχε στη διοργάνωση της αποστολής κατά την οποία αεροπλάνο της Ο.Α. έσπασε το εμπάργκο (1999) -ήδη απέστειλε την επιστολή στον υπουργό Αμύνης κ. Γιάννο Παπαντωνίου και την κοινοποίησε στον κ. πρωθυπουργό και τον κ. υπουργό Εξωτερικών.

Την ίδια στιγμή που στο Γιοχάνεσμπουργκ συνεδρίαζαν στην Ιαπωνία και όχι στο Τσέρνομπιλ ή το Κοζλοντούι, ο πρόεδρος της Ηλεκτρικής Εταιρείας του Τόκιο Nobuya Minauri και ο διευθυντής Hitoshi Araki παραιτήθηκαν, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη συγκάλυψη 29 ατυχημάτων σε πυρηνικούς αντιδραστήρες που συνέβησαν κατά τις δεκαετίες 1980 και 1990. Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης της Ιαπωνίας, προκαλώντας νέο προβληματισμό για την ασφάλεια των πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ιαπωνία, η αξιοπιστία των οποίων είχε πληγεί από το ατύχημα της Τοκαϊμούρα (Σεπτέμβριος 1999) το οποίο προκάλεσε το θάνατο δύο εργαζομένων και την έκθεση σε ραδιενέργεια εκατοντάδων άλλων.

Υπενθυμίζουμε ότι δεν υπάρχει ασφάλεια στην πυρηνική τεχνολογία, ενώ τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου απέδειξαν περίτρανα τη φονική σχέση πυρηνικών εργοστασίων και όπλων. Ο μόνος τρόπος για την προάσπιση της ειρήνης και του πολιτισμού είναι η προσπάθεια δίκαιης κατανομής των πόρων της Γης, ενώ είμεθα αντίθετοι στην τρομολαγνεία και το κυνήγι των μαγισσών, με το οποίο η κυβέρνηση Μπους εκβιάζει την ανθρωπότητα, θυσιάζοντας χιλιάδες αμάχους στο άκαρπο κυνήγι κάποιου οιονεί ανανεούμενου εικονικού τρομοκράτη.

Ιαπωνία: Δεν Υφίσταντο Μηχανισμοί Πρόληψης για Ένα Πυρηνικό Δυστύχημα σαν της Φουκουσίμα
Τη Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου 2011, δημοσιοποιήθηκε στο Τόκιο πόρισμα (507 σελίδων) για τη μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή σε όλον τον πλανήτη, μετά εκείνη στο Τσερνόμπιλ, αυτήν που έγινε το Μάρτιο στη Φουκουσίμα. Στο "στόχαστρο" των συντακτών του ανωτέρω πορίσματος είναι: ο φορέας Tokyo Electric power (Tepco), που λειτουργεί την ιαπωνική πυρηνική μονάδα στη Φουκουσίμα, όπου συνέβη νωρίς φέτος την άνοιξη η καταστροφή, από κοινού με την κυβέρνηση στο Τόκιο.
Η τελευταία ελέγχεται: "για λάθη που διέπραξε, τόσο προ, όσο και μετά απ το πυρηνικό δυστύχημα" της 11ης Μαρτίου και, πλέον συγκεκριμένα "για τις μη τηρούμενες (προληπτικού χαρακτήρα) διαδικασίες", "για ανυπαρξία μηχανισμών παρεμπόδισης τέτοιας κλίμακας επιπτώσεων", "για την κακή ποιότητα της ενημέρωσης των πολιτών, όσον αφορά το δυστύχημα, όπως και για εμφανή έλλεψη συντονισμού των κυβερνητικών υπηρεσιών μεταγενέστερα"(...) "με δραματικές επιπτώσεις" για τον ιαπωνικό πληθυσμό. Η διεύθυνση της Tepco στο πόρισμα καυτηριάζεται ιδίως για την ανακοίνωση, που εξέδωσε λίγες μέρες μετά την 11η Μαρτίου, ότι "δεν της ήταν δυνατόν να έχει προετοιμαστεί για μια κατάσταση, η οποία ήταν αδιανόητο ότι θα συμβεί".
Επίσης, υπόλογη στη διεθνή κοινότητα είναι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, καθώς, σύμφωνα με διπλωματικό έγγραφο που αποκαλύπτει ο ενοχλητικός ιστότοπος Wikileaks και δημοσιεύει η «Ντέιλι Τέλεγκραφ», η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας την είχε προειδοποιήσει τον Δεκέμβριο του 2008 ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν ισχυρές σεισμικές δονήσεις (άνω των 7 Ρίχτερ). Οι ανησυχίες αυτές είχαν εκφραστεί στη διάρκεια συνάντησης του G8 στο Τόκιο, πριν από τρία χρόνια.
Η Ιαπωνική κυβέρνηση παρουσίασε νέο χρονοδιάγραμμα εργασιών για το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα προβλέποντας ότι η αποξήλωσή του θα διαρκέσει 40 χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη την πολύ κακή κατάσταση των εγκαταστάσεων και τις νέες τεχνικές που απαιτούνται γι' αυτό. "Οι εργασίες θα γίνουν σε αρκετά στάδια", εξήγησε ο Γκόσι Χοσόνο, υπουργός Περιβάλλοντος, αρμόδιος για τις εργασίες μετά το πυρηνικό δυστύχημα που προκάλεσαν ο σεισμός και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου στη βορειοανατολική Ιαπωνία, σε συνέντευξη Τύπου.
Η αφαίρεση του αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου από τις δεξαμενές νερού αναμένεται να αρχίσει σε δύο χρόνια και να διαρκέσει αρκετά χρόνια, διάστημα στο οποίο θα ενισχυθεί το σύστημα ψύξης για τους αντιδραστήρες και τις δεξαμενές, όπως και για διάφορες εγκαταστάσεις. Η αφαίρεση του λιωμένου καυσίμου από τους αντιδραστήρες Νο1 έως Νο3 θα εφαρμοστεί σε 10 χρόνια και θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Και στις δύο περιπτώσεις, νέες τεχνικές θα πρέπει να υιοθετηθούν, υπογράμμισε ο Χοσόνο, καθώς η κατάσταση στις εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα είναι πολύ κακή, με κατεστραμμένα κτήρια, υψηλό επίπεδο ραδιενέργειας και καύσιμο που έχει πέσει στο σύνολο ή σε μέρος του τσιμεντένιου δαπέδου του κελύφους των τριών από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου. Η αποξήλωση των εγκαταστάσεων αυτών δεν θα ολοκληρωθεί πριν από σχεδόν 40 χρόνια, προβλέπει το κράτος. Παράλληλα με τη σταδιακή αποξήλωση, οι αρχές θα πρέπει να ασχοληθούν με τα πέριξ του εργοστασίου που έχουν μολυνθεί και με τον πληθυσμό που έχει απομακρυνθεί από την περιοχή.
Όμως παρ΄ όλα αυτά η διεθνής καπιταλιστική κοινότητα δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει στο δρόμο της πυρηνικής ενέργειας. Σύμφωνα με την αρθρογραφία, η Γαλλία του Σαρκοζί αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο κίνδυνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ό,τι αφορά την πυρηνική ενέργεια, δεδομένου ότι η κυβέρνηση ελέγχει το 84,50% της Areva, της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων στον κόσμο και έχει υπογράψει πλούσια συμβόλαια για την κατασκευή δεκάδων νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στη Βρετανία, την Κίνα, την Ασία και άλλες μεγάλες αναδυόμενες χώρες. Ο Γάλλος πρόεδρος πέρασε στην αντεπίθεση υποστηρίζοντας ότι χρειάζονται να υιοθετηθούν νέοι κανόνες για την πυρηνική ενέργεια.
Η τραγωδία της Φουκουσίμα δεν οδηγεί σε εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση του Τόκιο εξαναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στον παροπλισμό των τεσσάρων αντιδραστήρων της Φουκουσίμα, ενώ στοχεύει στην αναβάθμιση των υπολοίπων 55 πυρηνικών σταθμών της χώρας και της ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας της.
Στις ΗΠΑ η εποπτική αρχή θα πραγματοποιήσει πρόσθετους ελέγχους στους 104 πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας, ενώ ο Ομπάμα επιβεβαίωσε την προσήλωση της κυβέρνησής του στην πυρηνική ενέργεια, εκδηλώνοντας μάλιστα και τις οικολογικές του ανησυχίες(!), υπογραμμίζοντας ότι η πυρηνική ενέργεια περιορίζει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Βεβαίως, την τελευταία 4ετία πραγματοποιήθηκαν στους πυρηνικούς σταθμούς των ΗΠΑ 50 ατυχήματα που είχαν σχέση με την ασφάλειά τους!
Η τραγωδία της Φουκουσίμα ενίσχυσε τις σποραδικές φωνές διαμαρτυρίας στη Βουλγαρία εναντίον της κατασκευής νέου πυρηνικού εργοστασίου στο Μπέλενε της Βουλγαρίας κοντά στις όχθες του Δούναβη.
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μπορίσοφ και η κεντροαριστερή αντιπολίτευση υποστηρίζουν την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου, ενώ η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υπογράψει τρίμηνο μνημόνιο με τη ρωσική Atomstroyexport, θυγατρική της Rosatom, για να εξεταστούν οι κανόνες ασφαλείας, αλλά και η χρηματοδότηση του νέου σταθμού, που μπορεί να ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ.
Η Βουλγαρία έχει καλέσει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Σερβία και την Κροατία να συμμετάσχουν με ποσοστά στην κατασκευή του σταθμού στο Μπέλενε, μετά την αποχώρηση της γερμανικής RWE.
Οικολογικά κινήματα, που προέρχονται κυρίως από τους πράσινους, μικρά κεντρώα κόμματα και τμήματα της ριζοσπαστικής αριστεράς, πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα διαδοχικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της «πυρηνικής βόμβα του Μπέλενε», ενώ παραμένει ακόμη σε λειτουργία ο πυρηνικός σταθμός του Κοζλοντούι, από τον οποίο αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια τους καλοκαιρινούς μήνες και η Ελλάδα.
Τις αντιδράσεις εναντίον τα πυρηνικής ενέργειας στη Ρουμανία ενίσχυσαν οι αποκαλύψεις του Wikileaks ότι η αμερικανική πρεσβεία στο Βουκουρέστι είχε ενημερώσει τον Λευκό Οίκο από τον Ιανουάριο του 2009, ότι οι αρχές της χώρας δεν θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν με επάρκεια ένα πιθανό ατύχημα στους δύο αντιδραστήρες του σταθμού της Τσερνάβοντα που βρίσκεται 150 χλμ. μακριά από το Βουκουρέστι.
Η τουρκική κυβέρνηση, με τη στήριξη της Ρωσίας και της Ιαπωνίας, επιμένει στην υλοποίηση του προγράμματος κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου κοντά στη Μερσίνα της Ανατολικής Μεσογείου, απέναντί από τη Ρόδο και σχετικά κοντά στην Κύπρο, παρά το γεγονός ότι ο σταθμός θα βρίσκεται κοντά σε σημείο κρούσης τεκτονικών πλακών, αφού στην περιοχή καταγράφεται η υποβύθιση της αφρικανικής πλάκας και το ανατολικό σύστηµα ρηγµάτων της Ανατολίας. Ο Ερτογάν και ο Γκιούλ προσπάθησαν να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη της χώρας υποστηρίζοντας ότι θα εξεταστούν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας σε συνεργασία με τη ρωσική Rosatom, που έχει αναλάβει το έργο, ενώ κοντά στη Σινώπη του Εύξεινου Πόντου διαπραγματεύονται την κατασκευή δεύτερου πυρηνικού σταθμού με τις ιαπωνικές Toshiba και Tepco, που ελέγχει το σταθμό της Φουκουσίμα! Η Τουρκία παράλληλα εξετάζει την κατασκευή και τρίτου πυρηνικού σταθμού.
Καθώς η κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων και η απόκτηση πυρηνικών όπλων αποτελεί πρόκριμμα, τις περισσότερες φορές για την ενίσχυση των πολεμικών οπλοστασίων με πυρηνικά όπλα, αντιλαμβανόμαστε ότι η υποκρισία περνά σε άλλη διάσταση αναλογιζόμενοι ότι ο κράτος Τρομοκράτης Ισραήλ που διαθέτει παρανόμως πυρηνικά όπλα, πρωταγωνιστεί στη λήψη μέτρων κατά του Ιράν, απαιτώντας εδώ και τώρα επίθεση!
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ.6932955437
Diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου