Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Καταστρώνουν σχέδιο για αέριο και πετρέλαια

http://www.tanea.gr
Ρεπορτάζ Αριστοτελία Πελώνη

Στρατηγική για την επόμενη μέρα στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο επιχειρεί να χαράξει η Αθήνα καθώς προχωρεί η διαδικασία για σεισμικές έρευνες για εξόρυξη υδρογονανθράκων σε ελληνικά οικόπεδα, ενώ ολοκληρώνονται οι εργασίες της Noble στην Κύπρο φέρνοντας πιεστικά στο προσκήνιο το θέμα της μεταφοράς του αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.
Οι τελευταίες εξελίξεις θα συζητηθούν στις συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν στο ΥΠΕΞ σήμερα και αύριο και με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.
Αντικείμενο της διευρυμένης σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα υπό τον Σταύρο Δήμα με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΞ και των υπηρεσιακών παραγόντων που εμπλέκονται στα ενεργειακά θέματα, αλλά και της αυριανής που θα πραγματοποιηθεί στο ΥΠΕΞ με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ είναι η χάραξη στρατηγικής για την επόμενη μέρα στα ενεργειακά και ο συντονισμός των κινήσεων.
«Η Ελλάδα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις της», έλεγαν διπλωματικές πηγές καθώς εντός της εβδομάδας αναχωρεί η πλατφόρμα «Ομηρος» της Noble Energy από το κυπριακό οικόπεδο 12 έχοντας ολοκληρώσει το έργο της, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η αναλυτική έκθεσή της, την ώρα που η κυπριακή κυβέρνηση σύντομα αναμένεται να ανοίξει τον νέο γύρο αδειοδοτήσεων για τα υπόλοιπα κυπριακά οικόπεδα, για τον οποίο έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από γαλλικές και όχι μόνο εταιρείες. Σήμερα άλλωστε συνέρχεται η κυπριακή υπουργική επιτροπή για το θέμα των υδρογονανθράκων, προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ σύντομα η ισραηλινή πλευρά θα έχει έτοιμες τις μελέτες βιωσιμότητας για την εξαγωγή του αερίου προς την Ευρώπη, κατά πάσα πιθανότητα μέσω χερσαίου ή πλωτού σταθμού υγροποίησης του φυσικού αερίου στην Κύπρο και μεταφοράς του με εμπορικά πλοία προς την Ελλάδα και κατόπιν στην υπόλοιπη Ευρώπη.


Γέφυρα μεταφοράς. Ενώ η Αθήνα σκοπεύει να δώσει άδειες για σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, το παιχνίδι αξιοποίησης της ενέργειας στην Ελλάδα ανοίγει ταυτόχρονα με το παιχνίδι της μετατροπής της σε κόμβο μεταφοράς του κυπριακού και ισραηλινού φυσικού αερίου. Δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι μια εναλλακτική διαδρομή μεταφοράς του αερίου θα μπορούσε να είναι μέσω σύνδεσης τερματικών σταθμών υγροποίησης της Κύπρου και της Αιγύπτου και κατόπιν μεταφοράς στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα ως γέφυρα μεταφοράς είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει σε μια εποχή όπου ο χάρτης στην περιοχή αλλάζει ραγδαία», έλεγαν χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές.
Οι εναλλακτικές αυτές αναμένεται να συζητηθούν στη σημερινή και στην αυριανή σύσκεψη στο ΥΠΕΞ, ενώ στόχος είναι και ο στενός συντονισμός των ενεργειών με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόσο σε σχέση με την πολιτική που θα ακολουθηθεί σχετικά με εταιρείες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον (αμερικανικές εταιρείες φέρεται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για σεισμικές έρευνες νοτίως της Κρήτης) όσο και και για την πολιτική μεταφοράς της ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου