Την Πέμπτη η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
Πλήθος κόσμου διαδηλώνει στη Δαμασκό ενάντια στον Μπασάρ Αλ-Ασαντ - «Κάθε σταγόνα αίματος ισούται με τόνους αποφασιστικότητας» γράφει ένα από τα χαρτιά που κρατούν ( Πηγή: REUTERS)
Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 26 Φεβρουαρίου για το υπό αναθεώρηση Σύνταγμα αποφάσισε ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ.
Σύμφωνα με το Associated Press, στην κατοχή του οποίου έχει περιέλθει το σχέδιο του αναθεωρημένου Συντάγματος, από τα άρθρα έχει παραληφθεί αυτό που ώς τώρα όριζε πως το κυβερνών κόμμα Μπαάθ «ηγείται του κράτους και της κοινωνίας».
Στο αναθεωρημένο Σύνταγμα αναφέρεται ότι «το πολιτικό σύστημα του κράτους βασίζεται στον πολιτικό πλουραλισμό και η εξουσία ασκείται με δημοκρατικό τρόπο, μέσω εκλογών».
Επίσης, υπάρχει διάταξη με την οποία περιορίζεται η θητεία του προέδρου σε δύο επταετίες. Να σημειωθεί ότι ο Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος ανέλαβε στη θέση του πατέρα του, βρίσκεται στην εξουσία για σχεδόν 12 χρόνια.
«Ο πρόεδρος Ασαντ υπέγραψε διάταγμα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 26 Φεβρουαρίου επί ενός σχεδίου Συντάγματος για τη Συριακή Αραβική Δημοκρατία»μετέδωσε η συριακή τηλεόραση. Το σχετικό διάταγμα συντάχθηκε από την αναθεωρητική επιτροπή και εστάλη στον σύρο πρόεδρο την περασμένη εβδομάδα.
Η αναθεώρηση του Συντάγματος ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα των αντικαθεστωτικών τις πρώτες εβδομάδες της εξέγερσης. Ομως πλέον, οι εξεγερμένοι δηλώνουν ότι δεν δέχονται τίποτα λιγότερο από την παραίτηση του Μπασάρ αλ Ασαντ.
Στο μεταξύ, οι πιέσεις της Δύσης προς το καθεστώς εντείνονται το τελευταίο διάστημα, με τη Γαλλία να ανακοινώνει την Τετάρτη ότι βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τη Ρωσία ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία επί ενός σχεδίου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα για τη διαμόρφωση ενός κοινά αποδεκτού σχεδίου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία, αποκάλυψε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.
Την Πέμπτη, στη Γενική Συνέλευση αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση ένα «συμβολικό» σχέδιο απόφασης που, αν και μη δεσμευτικό, εκτιμάται ότι θα εντείνει τις πιέσεις στη Δαμασκό. Την άσκηση εντονότερων πιέσεων στο καθεστώς ζήτησε και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αποδέχεται την ξένη στρατιωτική ανάμειξη.
Στη Χομς, την ίδια ώρα, το σφυροκόπημα συνεχίζεται και την Τετάρτη βομβαρδίστηκε ο αγωγός πετρελαίου που περνά από την πόλη.
Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «France Info» ο Αλέν Ζιπέ δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τη Μόσχα για ένα νέο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το Παρίσι επιθυμεί να συζητήσει τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» στη χώρα.
«Διαπραγματευόμαστε ένα σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να πείσουμε τους Ρώσους» είπε, εκτιμώντας ότι το σχέδιο απόφασης που καλείται να εγκρίνει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα αυξήσει την πίεση προς την κυβέρνηση της Δαμασκού.
Το Παρίσι ανακοίνωσε την Τρίτη ότι δημιούργησε ένα ταμείο έκτακτης βοηθείας για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που θέλουν να βοηθήσουν τον συριακό λαό. Επίσης θα προτείνει τη δημιουργία ενός αντίστοιχου, σε διεθνές επίπεδο, την επόμενη εβδομάδα κατά τη συνάντηση στην Τυνησία των διεθνών δυνάμεων με τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης, στο πλαίσιο της συνάντησης των «Φίλων της Συρίας» που θα συζητήσουν τρόπους ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης.
«Η ιδέα της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων που πρότεινα ώστε να επιτραπεί στις ΜΚΟ να φθάσουν στις περιοχές όπου πραγματοποιούνται σκανδαλώδεις σφαγές θα πρέπει να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας» τόνισε ο Αλέν Ζιπέ.
Η ψηφοφορία στον ΟΗΕ
Το σχέδιο που θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το επεξεργάστηκαν τις τελευταίες ημέρες η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για τις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης.
Το σχέδιο απόφασης ζητεί από τη συριακή κυβέρνηση τον τερματισμό των επιθέσεων εναντίον του λαού, τη στήριξη των προσπαθειών του Αραβικού Συνδέσμου για τη διασφάλιση της δημοκρατικής μετάβασης στη χώρα και τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία.
Ανάλογο σχέδιο απόφασης, το οποίο κατήγγειλε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία, είχε ψηφιστεί από τη Γενική Συνέλευση στις 19 Δεκεμβρίου.
«Θα δούμε αν το νέο κείμενο θα πάρει περισσότερες ή λιγότερες ψήφους από τις 133 (σε σύνολο 193) που είχε πάρει το πρώτο» δήλωσε διπλωμάτης, τονίζοντας ότι «θα είναι κριτήριο επιτυχίας, αλλά αυτή τη φορά το σχέδιο έχει περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα».
Πριν από λίγες ημέρες, η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι ζήτησε την παραπομπή του ίδιου του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, καταγγέλλοντας ότι από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε άρχισε η αντικαθεστωτική εξέγερση, διαπράττονται εγκλήματα πόλεμου.
Η αρμοστής ανέφερε ακόμη ότι η αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταλήξει σε ένα ψήφισμα για τη Συρία έχει ενθαρρύνει την κυβέρνηση να ενισχύσει την επίθεσή της κατά της αντιπολίτευσης με επίκεντρο τη Χομς, ένα από τα κέντρα των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων τους τελευταίους μήνες.
Εν τω μεταξύ ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) ζήτησε την Τετάρτη να ασκηθεί μεγαλύτερη διπλωματική πίεση στη Δαμασκό, ώστε να διαπραγματευτεί με την αντιπολίτευση, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν αποδέχεται οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική ανάμιξη.
Ο Γενικός Γραμματέας του 57μελούς οργανισμού Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, επικαλούμενος τα παραδείγματα του Ιράκ, της Λιβύης και της Σομαλίας, τόνισε ότι μια στρατιωτική επέμβαση θα πλήξει τον λαό της Συρίας.
«Όλες αυτές οι στρατιωτικές επεμβάσεις επιδείνωσαν περισσότερο την κατάσταση και δεν επέλυσαν τις κρίσεις» υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στη συνάντηση των «Φίλων της Συρίας», στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ιχσάνογλου είπε: «Αυτή η συνάντηση θα αυξήσει την πίεση προς τη συριακή κυβέρνηση για να αρχίσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση. Πρέπει να επεξεργαστούμε ένα σχέδιο για τη μελλοντική μεταβίβαση της εξουσίας».
Συνεχίζεται το σφυροκόπημα
Επίλεκτες συριακές δυνάμεις με την υποστήριξη τεθωρακισμένων εισέβαλαν την Τετάρτη σε περιοχές της Δαμασκού, πυροβολώντας στον αέρα, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων και ακτιβιστών.
Στρατεύματα από την 4η Μεραρχία και τους Προεδρικούς Φρουρούς έστησαν οδοφράγματα στους κεντρικούς δρόμους της συνοικίας Μπαρζέχ, πραγματοποίησαν έρευνες σε σπίτια και προχώρησαν σε συλλήψεις. Κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι τα στρατεύματα έψαχναν για μέλη της αντιπολίτευσης και μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.
Στο μεταξύ, οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος βομβάρδισαν αγωγό πετρελαίου στην πόλη Χομς, την οποία πολιορκούν τα κυβερνητικά στρατεύματα εδώ και έντεκα ημέρες.
«Στις 6 το πρωί δύο στρατιωτικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τον αγωγό της Χομς που βρίσκεται στην περιφέρεια της συνοικίας Μπάμπα Αμρ» δήλωσε ο Χάντι Αμπντάλα, μέλος του Συμβουλίου της Επανάστασης της Χομς, επικαλούμενος κατοίκους της περιοχής.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι είναι η τρίτη φορά που βομβαρδίζεται ο συγκεκριμένος αγωγός, όμως τις δυο προηγούμενες φορές είχε αποτελέσει στόχο πυρών πυροβολικού. Οι αεροπορικές αυτές επιθέσεις δεν επιβεβαιώθηκαν από ανεξάρτητη πηγή.
Η Γενική Επιτροπή της Συριακής Επανάστασης, ένα από τα κινήματα της αντιπολίτευσης, επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της ότι ο αγωγός πετρελαίου που διατρέχει τη συνοικία Μπαμπα Αμρ βομβαρδίστηκε για τρίτη φορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου