Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Αίγυπτος: Στρατός στο Πορτ-Σάιντ μετά τους 79 νεκρούς σε γήπεδο

http://www.tanea.gr

Στους 79 ανέβασαν οι αρχές τον αριθμό των νεκρών από τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες σε ποδοσφαιρικό αγώνα στο Πορτ-Σάιντ. 



Στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην πόλη της βόρειας Αιγύπτου, ενώ στο Κάιρο, διαδηλωτές ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν πορεία προς το υπ. Εσωτερικών διαμαρτυρόμενοι για τη στάση της αστυνομίας στα χθεσινά επεισόδια.

Τη διάλυση του διοικητικού συμβουλίου της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας διέταξε ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Καμά αλ-Γκανζούρι

Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ανακοίνωσε πως 47 άνθρωποι συνελήφθησαν, ενώ ο αρχηγός του αιγυπτιακού στρατού Χουσέιν Ταντάουι διέταξε την διεξαγωγή έρευνας.

Εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις, τις οποίες ο πρόεδρος της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIFA) Σεπ Μπλάτερ χαρακτήρισε ως «μαύρη ημέρα» για το άθλημα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραχίμ τόνισε σε ανακοίνωσή του πως οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν ποδοπατήθηκαν από το πλήθος.

Ο απολογισμός, αν και προσωρινός, είναι ένας από τους αιματηρότερους στην Ιστορία του ποδοσφαίρου.

Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου μετέδωσε εικόνες του χάους που επικράτησαν στο γήπεδο, αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα της τοπικής ομάδας Αλ-Μάσρι με την ομάδα του Καΐρου Αλ-Αχλι.

Οπαδοί των ομάδων έτρεχαν πανικόβλητοι προς όλες τις κατευθύνσεις και παίκτες προσπαθούσαν τραυματισμένοι να διαφύγουν.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και έναν φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, τα επεισόδια ξέσπασαν όταν οπαδοί της Αλ-Μάσρι εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και επιτέθηκαν με πέτρες και μπουκάλια εναντίον των οπαδών της αντίπαλης ομάδας.

Στο Πορτ-Σάιντ τα καταστήματα έκλεισαν και αρκετοί πολίτες μετέφεραν με τα αυτοκίνητά τους τραυματίες στα νοσοκομεία.

Πυροβολισμοί ακούγονταν στο δρόμο που ενώνει το Πορτ-Σάιντ με το Κάιρο.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση οι τραυματίες φθάνουν τους 1.000, αλλά το υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο για περίπου 250.

Ο αρχηγός του αιγυπτιακού στρατού έστειλε δύο στρατιωτικά αεροσκάφη στο Πορτ-Σάιντ για να μεταφέρουν στο Κάιρο ποδοσφαιριστές και τραυματίες.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Αιγύπτου ανακοίνωσαν πως μέσα στο γήπεδο υπήρχαν αρκετοί αστυνομικοί, αλλά δεν επενέβησαν, ακολουθώντας τις οδηγίες που είχαν λάβει έπειτα από τα αιματηρά επεισόδια τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο στο Κάιρο.

Από την πλευρά του, το κόμμα των Αδελφών Μουσουλμάνων, που επικράτησε κατά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, κατηγόρησε τους οπαδούς του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ για την τραγωδία.

Ο φιλελεύθερος βουλευτής Αμρ Χαμζάουι ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, του κυβερνήτη του Πορτ-Σάιντ και του επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας της πόλης.

Την ίδια ώρα πυρκαγιά ξέσπασε στο στάδιο του Καΐρου όπου θα διεξαγόταν ποδοσφαιρικός αγώνας. Ο αγώνας αναβλήθηκε και η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Al Jazeera's Rawya Rageh reports on Egypt football violence



Egypt football violence leaves scores dead in Port Said



Egypt: More than 70 killed in football violence



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου