Ο χρόνος φαίνεται να κυλά αντίστροφα. Ακόμη και όσοι είχαν επενδύσει τις ελπίδες τους για ματαίωση της επίθεσης στο Ιράν βασιζόμενοι στη δράση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), διαψεύστηκαν, καθώς τα προκλητικά αιτήματα ελέγχου των ιρανικών εγκαταστάσεων δεν ικανοποιήθηκαν από το καθεστώς. Μετά από διήμερες συνομιλίες η αποστολή της ΙΑΕΑ της Βιέννης στην Τεχεράνη εξέδωσε ανακοίνωση όπου επισημαίνει ότι η Τεχεράνη δεν έδωσε άδεια να επισκεφθεί τη στρατιωτική περιοχή του Παρχίν.
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης--στρατιωτικό ή μη--βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά την αποτυχημένη δεύτερη αποστολή της ΙΑΕΑ στο Ιράν. Σε ανακοίνωσή της, η υπηρεσία καταγγέλλει την άρνηση της Τεχεράνης να επιτρέψει την πρόσβαση σε αποστολή της ΙΑΕΑ στο πυρηνικό εργοστάσιο του Παρχίν, που βρίσκεται σε στρατιωτική βάση. Η ΙΑΕΑ δεν διευκρινίζει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της απέναντι στο Ιράν. Το θέμα θα συζητηθεί στο συμβούλιο κυβερνητών της στις 5 Μαρτίου.
Θυμίζουμε ότι αποστολή υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΙΑΕΑ επισκέφτηκε το Ιράν στις 20 και 21 Φεβρουαρίου. Είχε προηγηθεί μια άλλη αποστολή σχεδόν ένα μήνα πριν. Επικεφαλής και των δύο αποστολών ήταν ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας και επικεφαλής των επιθεωρητών Χέρμαν Νάκερτς από το Βέλγιο. Ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Ιάπωνας Γιουκίγια Αμάνο εκφράζει στην ανακοίνωση την απογοήτευσή του: "Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι το Ιράν δεν δέχτηκε το αίτημά μας να επισκεφτούμε το Παρσίν. Από την πλευρά μας υπάρχει ένα πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας, αλλά δεν καταλήξαμε σε συμφωνία", υπογράμμισε. Ο ιρανός πρεσβευτής στην ΙΑΕΑ Αλί Ασγκάρ Σολτανιέ, που συμμετείχε στις συνομιλίες στην Τεχεράνη, τόνισε πως "οι διαπραγματεύσεις (με την ΙΑΕΑ) θα συνεχιστούν στο μέλλον".
Φυσικά οι εκπρόσωποι της ΙΑΕΑ σε καμιά περίπτωση δε διανοούνται να θέσουν αντίστοιχα αιτήματα ελέγχου του πυρηνικού οπλοστασίου στο κράτος Τρομοκράτη Ισραήλ που παρουσιάζεται αποφασισμένο να επιτεθεί. Μιας επιτροπής που μέχρι ώρα αποτέλεσε προπομπό των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.
Εξάλλου, ένα ακόμη δημοσίευμα, αυτή τη φορά των Financial Times πιστοποιεί ότι ο πόλεμος είναι πολύ κοντά: "Το ερώτημα κατά πόσον θα ξεσπάσει πόλεμος για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πλανάται για τόσο καιρό, που καταλήγει να είναι πια ξεπερασμένο. Ήδη το 2006 ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έλεγε: «Βρισκόμαστε στο 1938 και το Ιράν είναι η Γερμανία».
Φέτος, όμως, τα πράγματα μοιάζουν διαφορετικά. Η απειλή του πολέμου είναι πολύ πιο κοντά. Μια σύγκρουση θα μπορούσε να αρχίσει με τον βομβαρδισμό του Ιράν από το Ισραήλ. Και πολύ γρήγορα θα αναγκάζονταν να λάβουν μέρος οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία, ενδεχομένως και τα κράτη του Κόλπου και η Σαουδική Αραβία. Ο ισραηλινός υπουργός Αμύνης Εχούντ Μπαράκ έχει δηλώσει ότι τους ερχόμενους μήνες το Ιράν εισέρχεται σε μια «ζώνη ασυλίας». Με άλλα λόγια, το πυρηνικό του πρόγραμμα φτάνει σε ένα σημείο από το οποίο δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Οι Ισραηλινοί ανησυχούν ιδιαίτερα για τα σχέδια του Ιράν να εγκαταστήσει τους αντιδραστήρες του σε υπόγεια καταφύγια. Ο αρχηγός του Πενταγώνου Λίον Πανέτα φέρεται να πιστεύει ότι είναι πολύ πιθανό το Ισραήλ να επιτεθεί τον Απρίλιο, τον Μάιο ή τον Ιούνιο.
Το Ισραήλ δεν είναι όμως ο μοναδικός παράγων. Η Σαουδική Αραβία και τα κράτη του Κόλπου θέλουν κι αυτοί να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θέλει τη σύγκρουση. Αλλά με μια προεδρική εκλογή μπροστά του, είναι δύσκολο να σταματήσει το Ισραήλ. Όσο για τη Βρετανία και τη Γαλλία, τις δύο σημαντικότερες στρατιωτικές δυνάμεις της Ευρώπης, αντιμετωπίζουν τον πόλεμο με το Ιράν μάλλον θετικά.
Ένας ευρωπαίος αξιωματούχος εκτιμούσε πρόσφατα ότι τα γεγονότα μπορεί να εξελιχθούν ως εξής. Το Ισραήλ βομβαρδίζει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Οι ΗΠΑ δεν καταδικάζουν την επιδρομή, ενώ οι Ευρωπαίοι εκφράζουν κάποιες ανησυχίες. Όταν το Ιράν απαντήσει, οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί σπεύδουν να βοηθήσουν το Ισραήλ, πρώτα με αμυντικά μέτρα, ενδεχομένως με τη μορφή ναυτικής προστασίας.
Είναι πιθανό όμως τα ιρανικά αντίποινα να μη στραφούν μόνο εναντίον του Ισραήλ, αλλά και δυτικών συμφερόντων - ίσως και εναντίον κρατών του Κόλπου. Αυτό θα οδηγούσε σε μια ευρύτερη σύγκρουση. Αμερικανικά αεροπλάνα θα έπλητταν τις ιρανικές δυνάμεις κρούσης. Τυχόν αποκλεισμός των στενών του Ορμούζ από το Ιράν θα αντιμετωπιζόταν αποφασιστικά από το αμερικανικό ναυτικό, με κάποια υποστήριξη από την Ευρώπη. Αν και τα κράτη του Κόλπου δεν θα μπορούσαν φυσικά να υποστηρίξουν έναν ισραηλινό βομβαρδισμό του Ιράν, ίσως να αναμιγνύονταν σ' αυτόν τον δεύτερο γύρο στρατιωτικής δράσης. Σε κάθε περίπτωση, όλοι μιλούν για τη χρήση αεροπορικής και ναυτικής ισχύος, όχι για αποστολή χερσαίων δυνάμεων.
Όλα αυτά τα σενάρια συζητούνται από τους Ευρωπαίους με μια ηρεμία που σχεδόν τρομάζει. Πώς εξηγείται λοιπόν αυτή η κλιμάκωση;
Ο πρώτος παράγων, γράφει ο Ράχμαν, είναι ότι μπορεί ο Νετανιάχου να μην είναι συμπαθής στην Ουάσινγκτον, το Παρίσι ή το Λονδίνο, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι συμμερίζονται όμως τις ανησυχίες του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ο πρώτος παράγων, γράφει ο Ράχμαν, είναι ότι μπορεί ο Νετανιάχου να μην είναι συμπαθής στην Ουάσινγκτον, το Παρίσι ή το Λονδίνο, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι συμμερίζονται όμως τις ανησυχίες του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Δεύτερον, η επιτυχία του πολέμου στη Λιβύη αποκατέστησε την εμπιστοσύνη στην αποτελεσματικότητα της αεροπορικής ισχύος. Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να πλήττουν τους επιθυμητούς στόχους, με μικρότερο κίνδυνο απωλειών μεταξύ των αμάχων.
Τρίτον, οι εύκολοι στόχοι εναντίον των οποίων το Ιράν θα μπορούσε να επιτεθεί με τη μορφή αντιποίνων έχουν μειωθεί. Οι Βρετανοί έκλεισαν πέρυσι την πρεσβεία τους στην Τεχεράνη και τα αμερικανικά στρατεύματα αποχώρησαν από το Ιράκ.
Τέταρτον, η Σαουδική Αραβία έχει καταστήσει σαφές ότι αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα, θα κάνει κι εκείνη το ίδιο. Οι Σαουδάραβες πιστεύεται ότι έχουν έρθει σε συμφωνία με το Πακιστάν. Η απειλή μιας κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών είναι σοβαρή.
Πέμπτον, με τη Μέση Ανατολή να βρίσκεται σε αναταραχή, πολλοί πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να πληγεί η ιρανική επιρροή προτού η χώρα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη θέση της αποκτώντας πυρηνικά όπλα.
Υπάρχουν βέβαια και σοβαρά αντεπιχειρήματα. Ο πόλεμος στο Ιράκ έδειξε τους κινδύνους να λαμβάνονται αποφάσεις για πολέμους που στηρίζονται σε εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών για τα όπλα μαζικής καταστροφής. Επίσης, οι πόλεμοι εξελίσσονται πολλές φορές διαφορετικά από τις προβλέψεις. Το Ιράν μπορεί να μην επιτεθεί για αντίποινα στο Ιράκ, αλλά στο Αφγανιστάν, προμηθεύοντας για παράδειγμα τους Ταλιμπάν με αντιαεροπορικούς πυραύλους. Τα εργοστάσια αφαλάτωσης στις χώρες του Κόλπου είναι επίσης ευάλωτα, το ίδιο και οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Τέλος, η κοινή στρατιωτική δράση Δύσης και Ισραήλ εναντίον μιας μουσουλμανικής χώρας είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει τους ακραίους ισλαμιστές.
Για όλους αυτούς τους λόγους, καταλήγει, η συζήτηση για έναν πόλεμο στο Ιράν χαρακτηρίζεται από μια επικίνδυνη ελαφρότητα".
Πως απαντά όμως το Ιράν σε όλα αυτά τα σενάρια;
Καταρχήν στέλνοντας μονάδες του Πολεμικού του Ναυτικού και ειδικές δυνάμεις στη Συρία, στέλνοντας βεβαίως μήνυμα στο Ισραήλ. Παράλληλα, το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο δηλώσεις " ανώτερου στρατιωτικού διοικητή", μεταδίδει ότι "η Τεχεράνη θα χτυπήσει προληπτικά τους εχθρούς της, αν κρίνει ότι είναι σε κίνδυνο". Οι δηλώσεις αποδίδονται στον υπαρχηγό των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν Μ. Hejazi και έγιναν από πρακτορείο Fars. «Δεν θα περιμένουμε από τους εχθρούς μας να αναλάβουν δράση εναντίον μας», λέει ο Hejazi. "Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα μας για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων"!
Η ελληνική και κυπριακή συμμετοχή στο νέο τεράστιο έγκλημα που σχεδιάζεται είναι σημαντική. Ένα νέο στοιχείο που προστέθηκε στην συνδρομή του ελληνικού παράγοντα είναι η δέσμευση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων προς το ΝΑΤΟ ότι θα συμμετέχουν με συστοιχίες Αντιαεροπορικών-Αντιπυραυλικών Συστημάτων PATRIOT στην Αντιπυραυλική Ασπίδα!
Έτσι λοιπόν, πανάκριβα οπλικά συστήματα, από τα οποία οι ελληνικές πολεμικές βιομηχανίες με μπροστάρη την εταιρεία INTRACOM DEFENCE του Σ.Κόκκαλη κέρδισαν εκατομμύρια ευρώ και τεχνογνωσία που τους επιτρέπει να διεκδικούν μερίδιο από την παγκόσμια αγορά του θανάτου. Όπλα που αγοράστηκαν στο όνομα των «εθνικών κινδύνων» και για την αντιμετώπιση της «τουρκικής επιθετικότητας», θα χρησιμοποιηθούν για τις νατοϊκές και ιμπεριαλιστικές ανάγκες.
Άξιο προσοχής αποτελεί το γεγονός ότι ως αιτία δημιουργίας της Αντιπυραυλικής Ασπίδας του ΝΑΤΟ προβάλλεται ο κίνδυνος εκδήλωσης πυραυλικής επίθεσης από το Ιράν, ενώ ο ανομολόγητος εχθρός των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, είναι η Ρωσία.
Μια Ρωσία που υπερεξοπλίζεται, καθώς οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις οξύνονται, βουτώντας στο αίμα τους λαούς.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437 Diktiospartakos.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου