Με το βλέμμα στραμμένο στις προεδρικές εκλογές στην Αλβανία, ο πρωθυπουργός κ. Σαλί Μπερίσα αναβαθμίζει τη θέση των Τσάμηδων στην πολιτική σκηνή. Οι πληροφορίες που διακινούνται στα ΜΜΕ των Τιράνων φέρουν ως βέβαιη τη συμμετοχή στην κυβέρνηση του κόμματος των Τσάμηδων στον ανασχηματισμό που αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες. Αν αυτό συμβεί θα είναι η πρώτη φορά που οι Τσάμηδες θα ασκήσουν κυβερνητική εξουσία και μάλιστα, όπως αναφέρεται, με τρία υφυπουργεία. Επιπλέον διεκδικούν δύο Γενικές Διευθύνσεις τις οποίες κατέχουν Ελληνες μειονοτικοί, εκ των οποίων η μία άκρως νευραλγική, καθώς αφορά τη διαχείριση των αρχείων του κράτους.
Εκ πρώτης όψεως η υπόθεση αφορά τα εσωτερικά πολιτικά δρώμενα της γειτονικής χώρας, καθώς ο κ. Μπερίσα επιχειρεί να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που πρέπει να γίνει έως τις αρχές του καλοκαιριού. Μία τέτοια εξέλιξη, ωστόσο, κάθε άλλο παρά φιλική προς την ελληνική μειονότητα θα πρέπει να θεωρηθεί και αναμένεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις στην ομογένεια, ενώ και η Αθήνα δεν αναμένεται να μείνει αδιάφορη.
Και τούτο γιατί οργανώσεις και σύλλογοι των Τσάμηδων επιδίδονται τα τελευταία χρόνια συστηματικά σε ανθελληνικές δραστηριότητες, κάποιες εκ των οποίων αγγίζουν τα όρια των προκλήσεων με πλέον χαρακτηριστική εκείνη τον Νοέμβριο του 2005, όταν ματαίωσαν με διαδηλώσεις και απειλές τη συνάντηση των Προέδρων της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια και Α. Μοϊσίου στους Αγίους Σαράντα. «Πρόκειται για φαινόμενα ακραίου εθνικισμού και σοβινισμού, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με τις ευρωπαϊκές αξίες και το ευρωπαϊκό πνεύμα και στρέφονται εναντίον της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας. Ως Ομόνοια και Κόμμα Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είμαστε κάθετα αντίθετοι», ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες, ο οποίος τόνισε ότι η προεκλογική συνεργασία του κ. Μπερίσα με το κόμμα των Τσάμηδων το 2009 ήταν η αιτία για την οποία το ΚΕΑΔ αρνήθηκε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση. «Εμείς είμαστε υπέρ της καλής συνεργασίας με κάθε παράγοντα στη χώρα, δεν θα επιτρέψουμε όμως κινήσεις οι οποίες στρέφονται κατά των συμφερόντων της ελληνικής εθνικής μειονότητας», τόνισε ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος του κ. Μπερίσα, κ. Κώστας Μπάρκας.
Μολονότι η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των Τσάμηδων είναι μάλλον ασήμαντη (δύο βουλευτές), η οικονομική τους ισχύς κυρίως αλλά και οι διασυνδέσεις τους σε κέντρα λήψης αποφάσεων στη Δύση, τους καθιστούν υπολογίσιμους παράγοντες στο ρευστό πολιτικό γίγνεσθαι της γειτονικής χώρας και «αγκάθι» στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου