Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Ο ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ


Στρατιωτική εκπαίδευση για την βουλγαρική νεολαία προωθεί η κυβέρνηση της χώρας
Ενώ στην Ελλάδα φαίνεται ότι το αστικό κατεστημένο πάγωσε προς το παρόν το ζήτημα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας, που όμως μετατίθεται για αργότερα καθώς αποτελεί κεντρική παράμετρο της νέας αντιδραστικής ανασυγκρότησης των Ενόπλων Δυνάμεων, που έρχεται και ξαναέρχεται στο προσκήνιο, στη Βουλγαρία συντελούνται σοβαρές εξελίξεις στην κατεύθυνση ανάδειξης ενός νέου μιλιταρισμού.

Η Βουλγαρία είχε καταργήσει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Οι τελευταίοι κληρωτοί στρατιώτες απολύθηκαν στις 25 Νοεμβρίου 2007. Προηγουμένως, η θητεία ήταν υποχρεωτική για άρρενες πολίτες από 18 εώς 27 ετών. Η διάρκεια της θητείας υπολογίζονταν σε συνάρτηση με την εκπαίδευση του κληρωτού.
Για κατόχους πτυχίου και φοιτητές πανεπιστημίων η θητεία ήταν 6 μήνες, ενώ για πολίτες με μικρότερη μόρφωση 9 μήνες. Το 1994 η θητεία διαρκούσε 2 χρόνια, αλλά σταδιακά μειωνόταν, μέχρι την πλήρη κατάργηση
.
Όμως πρόσφατα επανήλθε το ζήτημα της στρατιωτικής εκπαίδευσης της βουλγαρικής νεολαίας.
Οι βουλευτές Αικατερίνα Μιχαΐλοβα και Βέσελιν Μετόντιεφ κατέθεσαν πρόταση που πρόκειται να συζητηθεί από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Εξωτερική πολιτική και την Άμυνα, η οποία αναφέρει αναφέρει ότι «Οι πολίτες της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας θα πρέπει να λάβουν εκπαίδευση στην εκμάθηση για την προστασία της πατρίδας και την άμυνα της χώρας για την ανάληψη δράσης σε ακραίες καταστάσεις και πολιτικο-στρατιωτικές σχέσεις, κατά τα τελευταία δύο χρόνια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με αναλυτικό πρόγραμμα του υπουργού Άμυνας και του Υπουργού Εσωτερικών το οποίο εγκρίθηκε από τον Υπουργό Παιδείας και Επιστημών στα τοπικά σχολεία και στα δημαρχεία των Δήμων».
Το νομοσχέδιο των δύο βουλευτών αναφέρει τα εξής: "Οι πολίτες της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στην ένατη και δέκατη τάξη του σχολείου θα έχουν υψηλού επιπέδου κατάρτιση στα καθήκοντά τους, για την υπεράσπιση της χώρας, τις δράσεις για την επιβίωση σε μια κρίση στρατιωτικής φύσεως, καθώς και την αποστολή και των καθηκόντων στις Ένοπλες Δυνάμεις". Η διδασκαλία θα γίνεται μέσα σε 5 ώρες για την ένατη τάξη και 5 ώρες για την δέκατη τάξη, όπως αναφέρεται στο αναλυτικό πρόγραμμα των ωρών διδασκαλίας».
Η παραπάνω επιλογή στρατιωτικοποίησης της νεολαίας επιχειρεί να συνδυάσει άμεσα τις νατοϊκές ανάγκες διαμέσου του επαγγελματικού στρατού, να ενισχύσει τα μιλιταριστικά ιδεώδη στους νέους ανθρώπους από όπου θα στρατολογεί τους μισθοφόρους αλλά και να εφοδιαστεί την κρίσιμη μάζα για τις πιθανές εντάσεις και ανακατατάξεις στα Βαλκάνια. Δεν προκαλεί εντύπωση ότι και η βουλγαρική κυβέρνηση έχει ενσωματώσει όλα τα σύγχρονα αστικά δόγματα Άμυνας-Ασφάλειας που προσμετρούν τα κοινωνικά κινήματα ως Ασύμμετρη Απειλή και τα αντιμετωπίζουν ως εσωτερικό εχθρό. Και ιδιαίτερα σε περιόδους βαθιάς οικονομικής κρίσης λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα από το αστικό κατεστημένο για την καταστολή τους από τον Στρατό. Εξάλλου, οι επιτυχίες του κινήματος στη Ρουμανία που ανέτρεψε βάρβαρες ταξικές επιλογές και την ίδια την κυβέρνηση δίνουν ελπίδα στον κόσμο της εργασίας, προσμετρούνται όμως από την κυρίαρχη τάξη ως απειλή.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
Diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου