«Σύντομα» θα επιτευχθεί γενική συναίνεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας
Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα επιτύχουν γενική συναίνεση σύντομα στο ψήφισμα για τη Συρία, σύμφωνα με τον πρεσβευτή του Τόγκο στα Ηνωμένα Έθνη.
«Η αίσθηση στο Συμβούλιο είναι ότι σύντομα θα επιτευχθεί γενική συναίνεση», δήλωσε ο Κότζο Μέναν, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτό το μήνα.
«Δεν έχουμε κάποια προθεσμία για την υιοθέτηση ενός ψηφίσματος», πρόσθεσε.
Ο πρεσβευτής σημείωσε ακόμη ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τα οποία θα συναντηθούν στις 20:00 GMT (22:00 ώρα Ελλάδος) για να συζητήσουν για το προσχέδιο του ψηφίσματος για την κρίση στη Συρία επιθυμούν «γρήγορη δράση».
Ο πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζααφαρί, απέρριψε χθες το τελευταίο σχέδιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αποσκοπεί στη λύση της κρίσης που επικρατεί στη Συρία και καλεί τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να εγκαταλείψει την εξουσία.
Η Συρία «αντιμετωπίζει τους εχθρούς της» δήλωσε ο πρέσβης ενώπιον του Συμβουλίου και έσπευσε να κατηγορήσει τις δυτικές χώρες και τα κράτη-μέλη του Αραβικού Συνδέσμου ότι «υποδαυλίζουν την κρίση».
Ρωσία: Καμία ψηφοφορία εντός των προσεχών ημερών στον ΟΗΕ για τη Συρία
Οι συνομιλίες συνεχίζονται στον ΟΗΕ και καμία ψηφοφορία δε θα διεξαχθεί εντός των προσεχών ημερών επί ενός σχεδίου απόφασης για τη Συρία, δήλωσε σήμερα στη Μόσχα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ.
«Γίνονται προσπάθειες για μια συμφωνία επί ενός αποδεκτούς από όλους κειμένου, το οποίο θα συμβάλει σε μια πολιτική λύση στη Συρία. Για το λόγο αυτόν δε θα διεξαχθεί καμία ψηφοφορία εντός των προσεχών ημερών», τόνισε ο Γκατίλοφ.
Μετά από τη χθεσινή έκκληση τόσο του Αραβικού Συνδέσμου, όσο και του Κατάρ προς το Συμβουλίο Ασφαλείας να δράσει για να σταματήσει η «φονική μηχανή» του συριακού καθεστώτος, τα μέλη του Συμβουλίου παρουσία των υπουργών Εξωτερικών πολλών χωρών, εξετάζουν τα προσεχή βήματα σχετικά με τις τραγικές - αιματηρές εξελίξεις στη Συρία, οι οποίες, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, σε δέκα μήνες, έχουν στοιχίσει τη ζωή περισσότερων των 5.000 ανθρώπων.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας, Χίλαρι Κλίντον, Αλέν Ζυπέ και Ουίλλιαμ Χαγκ, ασκούν έντονες πιέσεις στον ΟΗΕ να βρει λύση, αλλά η Συρία, μέσω του διπλωματικού της εκπροσώπου, απορρίπτει το σχέδιο -το οποίο βασίζεται στον Αραβικό Σύνδεσμο- λέγοντας μάλιστα ότι «δεν μπορεί να είμαστε πυρομανείς και πυροσβέστες ταυτόχρονα».
Η Ρωσία -όπως και η Κίνα- απορρίπτει, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, το σχέδιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, διατεινόμενη, μέσω του πρέσβη της στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, ότι δεν μπορεί να παρεμβαίνει σε εσωτερική διαμάχη.
Ο Βιτάλι Τσούρκιν ωστόσο, συμπλήρωσε πως «είναι η τελευταία ευκαιρία να σπάσει ο κύκλος βίας», ενώ, όπως μεταδίδει με το Reuters, μία συμφωνία ανάμεσα στα κράτη - μέλη του ΟΗΕ, σχετικά με τη Συρία, είναι εφικτή. «Βρήκαμε, δήλωσε ο Β. Τσούρκιν, ορισμένες από τις δικές μας προτάσεις στο σχέδιο (του Συμβουλίου Ασφαλείας) και αυτό μας δίνει ελπίδα.... Ελπίζουμε ότι το Συμβούλιο θα κλείσει με ομοφωνία στο συριακό ζήτημα, κάτι που είναι όχι μόνο εφικτό, αλλά και απαραίτητο».
Αισιόδοξο το γαλλικό ΥΠΕΞ
Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Αλέν Ζιπέ τόνισε πως έχει διαπιστώσει «μία λιγότερο αρνητική στάση» από την πλευρά της Ρωσίας κατά τη χθεσινοβραδινή σύνοδο στο ΣΑ του ΟΗΕ για τη Συρία και εκτίμησε πως ο αριθμός των νεκρών στη μεσανατολική χώρα ανέρχεται στους 6.000 από την έναρξη της κρίσης.
«Για πρώτη φορά, χωρίς να θέλω να δείξω υπερβάλλουσα αισιοδοξία, η στάση της Ρωσίας και των BRICS (σ.σ. Κίνα, Ινδία και Νότιος Αφρική--η Βραζιλία δεν είναι πλέον, από τον Ιανουάριο, μη μόνιμο μέλος του ΣΑ) ήταν λιγότερο αρνητική», τόνισε ο Ζιπέ ενώπιον των γάλλων βουλευτών, αφήνοντας μία «χαραμάδα ελπίδας» ότι μπορεί να επιτευχθεί μία απόφαση που θα στηρίζει το σχέδιο εξόδου από την κρίση που συνέταξε ο Αραβικός Σύνδεσμος. Το σχέδιο προβλέπει πολιτική λύση, με την παράδοση της εξουσίας από τον Μπασάρ αλ Άσαντ στον αντιπρόεδρο της Συρίας.
«Δυστυχώς έως σήμερα είχαμε εμποδιστεί στο ΣΑ από την απειλή του βέτο της Ρωσίας και την εχθρότητα των χωρών που αποκαλούμε BRICS», συνέχισε ο Ζιπέ.
«Συνεπώς πρόκειται να εργασθούμε εντατικά τις επόμενες ημέρες για να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε μία απόφαση που θα επιτρέψει κατόπιν στον Αραβικό Σύνδεσμο να επιδοθεί πλήρως στην εξεύρεση αυτής της λύσης. Μία χαραμάδα ελπίδας έχει ανοίξει», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Ζιπέ, που επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη, όπου μαζί με τους ομολόγους του των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ στήριξαν το προσχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου, με την ευκαιρία της ενημέρωσής του στους βουλευτές έκανε και έναν απολογισμό της καταστολής στη Συρία: «6.000 νεκροί σήμερα, σύμφωνα με τη Unicef 384 παιδιά σφαγιασμένα από το καθεστώς, 15.000 κρατούμενοι, 15.000 πρόσφυγες».
Ωστόσο, ο απεσταλμένος της Μόσχας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, τόνισε πως η Ρωσία θα ασκήσει το δικαίωμα βέτο στο ΣΑ για να εμποδίσει όποια απόφαση η ίδια κρίνει απαράδεκτη.
«Εάν το κείμενο είναι απαράδεκτο για εμάς, φυσικά και θα ψηφίσουμε εναντίον του», τόνισε ο Τσούρκιν, προσθέτοντας πως «εάν είναι ένα κείμενο που εμείς θεωρούμε εσφαλμένο, τότε αυτό θα οδηγήσει σε μία επιδείνωση της κρίσης και δεν θα το αφήσουμε να περάσει. Αυτό είναι πέραν κάθε αμφιβολίας».
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γκενάντι Γκατίλοφ, τόνισε πως η σχεδιαζόμενη συζήτηση για τη Συρία στο ΣΑ πρόκειται μάλλον να διαρκέσει επί μακρόν, καθώς οι βαθιά διχασμένες χώρες μέλη του αναζητούν μια χρυσή τομή.
«Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ψηφοφορία μέσα στις επόμενες ημέρες», προέβλεψε ο Γκατίλοφ.
«Υπάρχουν δύο προσχέδια απόφασης που θα συζητηθούν, το Ρωσικό και ένα που έχει καταθέσει το Μαρόκο. Το Μαροκινό είναι απαράδεκτο διότι είναι συντεταγμένο σε μία γλώσσα που αξιώνει κυρώσεις εναντίον της Συρίας. . . (που συμπεριλαμβάνουν) τη χρήση βίας», αιτιολόγησε την πρόβλεψή του ο ίδιος.
Υιοθέτηση του σχεδίου του Αραβικού Συνδέσμου θέλουν ΗΠΑ και Γαλλία
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η βία στη Συρία επιδεινώνεται, φέρνοντας τη χώρα πιο κοντά στο χείλος του εμφύλιου πολέμου.
«Τα στοιχεία δείχνουν σαφώς ότι οι δυνάμεις του (Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ αρχίζουν σχεδόν όλες τις επιθέσεις που σκοτώνουν αμάχους αλλά καθώς περισσότεροι πολίτες παίρνουν τα όπλα για να αντισταθούν στην ωμότητα του καθεστώτος, η βία είναι πιθανό να βγει εκτός ελέγχου» δήλωσε η κ. Κλίντον, καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας να υποστηρίξει το ψήφισμα του Αραβικού Συνδέσμου.
«Ήρθε η ώρα για τη διεθνή κοινότητα να βάλει στην άκρη τις διαφορές της και να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα υποστήριξης προς το λαό της Συρίας» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να σταματήσει τη «σκανδαλώδη σιωπή» του στο θέμα της Συρίας και να υιοθετήσει το ψήφισμα.
«Σήμερα, συναντηθήκαμε για να σταματήσουμε τη σκανδαλώδη σιωπή του Συμβουλίου. Συναντηθήκαμε σήμερα προκειμένου το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι σε ένα λαό που υποφέρει» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου