Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Πόλεμος εξουσίας πίσω από την τραγωδία στην Αίγυπτο

http://www.ethnos.gr

Σε ρόλο θύματος βρέθηκαν οι μισητοί στην Αστυνομία οπαδοί της λαϊκής ομάδας Αλ Αχλί, που είχαν πρωταγωνιστήσει πέρυσι στην εξέγερση. Επιτιθέμενοι και εκδικητές οι οπαδοί της μικρότερης Αλ Μασρί, ανακατεμένοι με τραμπούκους-θιασώτες του καθεστώτος Μουμπάρακ


Στους δρόμους βγηκαν ξανά χιλιάδες Αιγύπτιοι που συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις στο Κάιρο. Μεγάλο μέρος των πολιτών κατηγορεί το καθεστώς για το αιματοκύλισμα στο Πορτ Σάιντ
Στους δρόμους βγηκαν ξανά χιλιάδες Αιγύπτιοι που συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις στο Κάιρο. Μεγάλο μέρος των πολιτών κατηγορεί το καθεστώς για το αιματοκύλισμα στο Πορτ Σάιντ


Το μακελειό που έλαβε χώρα το βράδυ της Τετάρτης μέσα αλλά και έξω από το δημοτικό στάδιο της πόλης Πορτ Σάιντ στην Αίγυπτο δεν ήταν απλώς «άλλη μια εκδήλωση χουλιγκανισμού» από εκείνες που συνηθίζονται στα γήπεδα της Βορείου Αφρικής. Αντιθέτως, ήταν μια ανθρώπινη τραγωδία -η μεγαλύτερη στην ιστορία του αιγυπτιακού ποδοσφαίρου- με έντονες πολιτικές προεκτάσεις, μια «ποδοσφαιρική μάχη» απολύτως ενδεικτική της «πολιτικής μάχης» για την εξουσία στη μετά Μουμπάρακ εποχή.

Οσο για τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα: Από τη μία, σε ρόλο θύματος, ήταν οι επονομαζόμενοι Ούλτρας, οι μισητοί στην αστυνομία οπαδοί της λαϊκής ομάδας του Καΐρου, Αλ Αχλί, οι οποίοι βρέθηκαν πέρυσι στην πρώτη γραμμή της εξέγερσης ενάντια στο παλαιό καθεστώς. Από την άλλη, σε ρόλο επιτιθέμενου εκδικητή, οι οπαδοί της μικρότερης Αλ Μασρί, ανακατεμένοι με τραμπούκους-θιασώτες του παλαιού καθεστώτος (υπενθυμίζεται ότι στο Πορτ Σάιντ είχαν επανειλημμένως πέρυσι βγει στους δρόμους συμμορίες πιστές στο Μουμπάρακ σε μια προσπάθεια να καταπνίξουν την εξέγερση) και στη μέση (ή μάλλον στην άκρη, να παρακολουθεί αμέτοχη το αιματοκύλισμα) η Αστυνομία, που επί του παρόντος τελεί υπό τις διαταγές του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου της χώρας (το οποίο κατηγορείται πως παρακωλύει και υπονομεύει τον εκδημοκρατισμό της χώρας).

«Δεν ήταν αθλητικό δυστύχημα, αλλά πολιτική σφαγή», καταγγέλλει, αναφερόμενο στα γεγονότα που στοίχισαν τη ζωή σε 79 άτομα, ένα μεγάλο μέρος του πλήθους που (ξανα)διαδηλώνει τις τελευταίες ημέρες στην Αίγυπτο, ενώ την εν λόγω άποψη μοιάζει να συμμερίζεται στην πλειονότητά της και η ισλαμική πλειοψηφία του νέου Κοινοβουλίου της χώρας (η νικήτρια των πρόσφατων εκλογών Μουσουλμανική Αδελφότητα κ.ά.).

Αυτό που ξενίζει και δημιουργεί υποψίες είναι το γεγονός πως η Αστυνομία (η εξοικειωμένη με τις ταραχές σε δρόμους-γήπεδα και φημισμένη για τη σιδηρά πυγμή της) δεν μπόρεσε να ελέγξει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα με μόλις 20.000 θεατές. Μάλιστα, εάν το παραπάνω «κρατούμενο» συνδυαστεί με το γεγονός πως η Αλ Αχλί, που δέχθηκε την επίθεση, είναι η ομάδα του λαού γύρω από την οποία συσπειρώνονταν παραδοσιακά όσοι μισούσαν το Μουμπάρακ και αποστρέφονταν τις αστυνομικές δυνάμεις, τότε οι όποιες υποψίες αρχίζουν να μετατρέπονται σε βεβαιότητες.

Τα δύο σενάρια
Στον απόηχο της τραγωδίας δύο είναι τα βασικά σενάρια που διακινούνται, ενώ και τα δύο δέχονται ως δεδομένο πως μεταξύ των τραμπούκων υπήρχαν θιασώτες του παλαιού καθεστώτος. Σύμφωνα με το πρώτο, η Αστυνομία έμεινε με τα χέρια σταυρωμένα επίτηδες για να εκδικηθεί τους μισητούς Ούλτρας, με τους οποίους έχει παλαιόθεν «βεντέτα». Σύμφωνα με το δεύτερο (το οποίο δεν αποκλείει, αλλά επεκτείνει το πρώτο), η τωρινή «χούντα» του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου άφησε σκοπίμως να προκληθεί χάος, προκειμένου να φανεί «περισσότερο απαραίτητη» στα μάτια του λαού που την αμφισβητεί και να δικαιολογήσει την αγκίστρωσή της στην εξουσία, επικαλούμενη λόγους... ασφαλείας.

Διαδηλώσεις οργής κατά του καθεστώτος
Πεδίο μάχης έγινε ξανά το Κάιρο

Ξανά στους δρόμους βρίσκεται ο αιγυπτιακός λαός, αυτή τη φορά ενάντια στο αστυνομικο-στρατιωτικό κατεστημένο της χώρας, το οποίο κατηγορεί πως επέτρεψε το αιματοκύλισμα της Τετάρτης μετά το τέλος του ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα στην Αλ Μασρί και την Αλ Αχλί στο Πορτ Σάιντ. Ηδη από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης πλήθη κόσμου άρχισαν να συγκεντρώνονται στο Κάιρο (στην πλατεία Ταχρίρ) καθώς και σε άλλες αιγυπτιακές πόλεις (Σουέζ κ.ά.) κατηγορώντας τον στρατό πως αυτός ευθύνεται για το μακελειό.Ακολούθησαν σφοδρότατες συγκρούσεις ανάμεσα στους συγκεντρωμένους και την αστυνομία από τις οποίες μάλιστα, μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές (δύο στο Σουέζ όπου το πλήθος προσπάθησε να εισβάλει σε αστυνομικό τμήμα και ένας στο Κάιρο από αστυνομικά πυρά) και είχαν τραυματιστεί περισσότεροι από 400.Τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο χθες καθώς δεκάδες οργανώσεις καλούσαν τους πολίτες να συγκεντρωθούν μετά την προσευχή της Παρασκευής και να κατευθυνθούν όλοι μαζί προς το Κοινοβούλιο απαιτώντας τον τερματισμό της εξουσίας του στρατού και την άμεση μετάβαση στη δημοκρατία, ενώ όπως αποδείχθηκε στην πράξη, τα μέτρα (η αποπομπή της διοίκησης της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και η παύση του κυβερνήτη του Πορτ Σάιντ) που ανακοίνωσε ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός και άλλοτε συνεργάτης του Μουμπάρακ, Καμάλ ελ-Γκανζούρι, δεν στάθηκαν ικανά να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Το επίκεντρο των συγκρούσεων ήταν και πάλι το Κάιρο, όπου χιλιάδες άνθρωποι πολιόρκησαν με πέτρες το κτίριο του υπ. Εσωτερικών.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
gskafidas@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου