Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Παιχνίδια ψυχρού πολέμου

http://www.tanea.gr
Επιμέλεια: Κίττυ Ξενάκη

Σε παιχνίδια με την ισραηλινή φωτιά μοιάζει να επιδίδεται το Ιράν, που έστειλε, για δεύτερη φορά φέτος αλλά και για δεύτερη φορά συνολικά έπειτα από την ισλαμική επανάσταση του 1979, δύο πολεμικά πλοία του στη Μεσόγειο, και πιο συγκεκριμένα στη Συρία, προκειμένου να δείξει την ισχύ του. Το Ισραήλ δήλωσε πως παρακολουθεί από κοντά τις ιρανικές κινήσεις. Από κοντά παρακολουθεί και η Δύση, που βλέπει να πλησιάζει το φάσμα μιας μονομερούς ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις - ή, σύμφωνα με μια άλλη προσέγγιση, χρησιμοποιεί το φάσμα αυτό ως έναν ακόμα μοχλό πίεσης της Τεχεράνης.
Οπως και τον περασμένο Φεβρουάριο, έτσι και τώρα, τα ιρανικά πλοία διέσχισαν τη Διώρυγα του Σουέζ, έχοντας εξασφαλίσει τη συγκατάθεση της αιγυπτιακής στρατιωτικής ηγεσίας που δείχνει περισσότερο ανεκτική έναντι του Ιράν σε σύγκριση με τον έκπτωτο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, και κατευθύνθηκαν στη Συρία: τότε είχαν κάνει μια σύντομη στάση στη Λατάκια, τώρα ελλιμενίστηκαν, σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση, στην Ταρτούς, ώστε να «παράσχουν ναυτική εκπαίδευση στο συριακό Πολεμικό Ναυτικό, βάσει συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες». Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Aσαντ διατηρεί στενές σχέσεις με την Τεχεράνη, η συριακή αντιπολίτευση μάλιστα έχει επανειλημμένως κατηγορήσει την τελευταία ότι βοηθά στη βίαιη καταστολή της από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Δαμασκός και Τεχεράνη μοιράζονται επίσης την εχθρότητα προς το Ισραήλ. Και η ένταση στην περιοχή όλο και αυξάνεται.
Στο Ισραήλ βρίσκεται από το Σάββατο για συνομιλίες με την ισραηλινή ηγεσία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τομ Ντόνιλον. Ουάσιγκτον και Λονδίνο κάλεσαν χθες το Ισραήλ να δώσει στις διεθνές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν περισσότερο χρόνο. Τόσο η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον όσο και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Κάθριν Aστον είχαν εκφράσει την Παρασκευή συγκρατημένη αισιοδοξία όσον αφορά την προοπτική επιστροφής του Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η ίδια η Τεχεράνη δήλωσε χθες πως ο επόμενος γύρος των διαπραγματεύσεων θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη. Δεν έδωσε όμως ημερομηνία και παράλληλα ανακοίνωσε πως διακόπτει τις πωλήσεις αργού πετρελαίου σε βρετανικές και γαλλικές εταιρείες - μια κίνηση που προφανώς γίνεται ως αντίποινα για την απόφαση που έλαβε η ΕΕ τον Ιανουάριο να σταματήσει από την 1η Ιουλίου τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από το Ιράν. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, η Τεχεράνη έχει επίσης στείλει «σε κάποια ευρωπαϊκά διυλιστήρια» επιστολές όπου τους ζητείται, εν είδει τελεσιγράφου, να υπογράψουν συμβόλαια δύο έως πέντε ετών.


ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΘΕΣΗΣ. Μιλώντας στο CNN, ο επικεφαλής του Αμερικανικού Στρατιωτικού Επιτελείου, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσι, εξέφρασε την άποψη πως το Ισραήλ έχει μεν τη δυνατότητα «να καθυστερήσει για μια διετία» το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, «κάποιοι από τους στόχους όμως βρίσκονται κατά πάσα πιθανότητα πέραν της εμβέλειάς τους» και μια ισραηλινή επίθεση θα μπορούσε να πυροδοτήσει αντίποινα εναντίον αμερικανικών στόχων στον Κόλπο ή το Αφγανιστάν. «Ολα τα μηνύματα από το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες», αναγνώρισε πάντως αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στην ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ», «υποδηλώνουν ότι οι πιθανότητες μιας ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν αυξάνονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου