Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Ραγδαίες εξελίξεις στο Κουρδικό ζήτημα;

Κλίμα ραγδαίων εξελίξεων για το Κουρδικό Ζήτημα διαμορφώνεται μέσω των δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για ανακήρυξη Ανεξάρτητου Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ.
Καθώς ο εμφύλιος πόλεμος σέρνεται στο Ιράκ μεταξύ των Σιιτών και των Σουνιτών, στο Βόρειο Ιράκ όπου κυριαρχεί το Κουρδικό στοιχείο τίθεται πλέον ανοικτά θέμα ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας του. Εξάλλου, η περιοχή, που είναι παγκοσμίως γνωστή για τα ενεργειακά της αποθέματα, έχει διαμορφώσει τέτοιες αυτόνομες πολιτειακές δομές, αλλά και προχωρήσει σε τεράστιας οικονομικής και πολιτικής σημασίας συμφωνίες με πετρελαϊκούς κολοσσούς, που της επιτρέπουν να συνεχίσει μόνη. Είναι σαφές ότι μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί την πραγματοποίηση του χειρότερου εφιάλτη για το Τουρκικό κατεστημένο που βλέπει για πρώτη φορά τους Κούρδους να φτάνουν στην ικανοποίηση του μύχιου πόθου τους για δημιουργία εθνικής-κρατικής κοιτίδας, την στιγμή μάλιστα που το εσωτερικό της Τουρκίας δοκιμάζεται από τον πόλεμο που έχουν κηρύξει οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στον Κουρδικό λαό. 
  
Η εφημερίδα Ραντικάλ δημοσίευσε βαρυσήμαντο άρθρο περί ανεξαρτησίας του Ιρακινού Κουρδιστάν. Υποστηρίζει ότι η Κουρδική Περιφερειακή Διοίκηση ετοιμάζεται να κηρύξει την ανεξαρτησία της στις 21.3.2012. Η ιστοσελίδα Avestakurd στηριζόμενη σε είδηση του Ιρακινού Πρακτορείου Ειδήσεων El Nexil, γράφει πως στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Κουρδικής Περιοχής Μεσούτ Μπαρζανί με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ Χοσιάρ Ζεμπαρί, πείστηκε και ο πρόεδρος του Ιράκ Τζελάλ Ταλαμπανί να κηρύξει στις 21 Μαρτίου το Κουρδικό κράτος. Ο Μπαρζανί ανέφερε πως οι Ευρωπαϊκές χώρες στηρίζουν την ανακήρυξη του ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους, ενώ Αγγλία και Γαλλία δεν έχουν ξεκάθαρη θέση και οι ΗΠΑ βλέπουν ανέτοιμη την κήρυξη ανεξαρτησίας. Παράλληλα, συνεχίζονται οι συνομιλίες με την Τουρκία. Στην είδηση αναφέρεται πως ο Μπαρζανί ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικό Ζεμπαρί, οι πρέσβεις του Ιράκ που είναι Κούρδοι να βοηθήσουν σε αυτό παίζοντας τον ρόλο τους στις χώρες όπου βρίσκονται. Στην είδηση αναφέρεται πως ως ημερομηνία για την ανακήρυξη «ακούγεται» η 21 Μαρτίου 2012.
Δίνοντας σημασία στις διεθνείς ενστάσεις που ήδη διατυπώνονται σε αυτή την προοπτική, έχει σημασία να δούμε τα νεά δραματικά επεισόδια του πολέμου μεταξύ Τουρκικού κράτους και Κούρδων ανταρτών, που αποκαλύπτουν ότι το χάσμα διευρύνεται. Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν την Παρασκευή πέντε Κούρδους αντάρτες που κρύβονταν σε ένα σπήλαιο στην επαρχία Μπατμάν της νοτιοανατολικής Τουρκίας, την ίδια ώρα που πολεμικά αεροσκάφη έβαλαν εναντίον στόχων στο βόρειο Ιράκ. Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του στρατού ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις στέφθηκαν με επιτυχία και τα αεροσκάφη επέστρεψαν στη βάση τους, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Ένας εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), ο Μπαχτιάτ Ντογάν, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκαν σποραδικοί βομβαρδισμοί σε ορεινή περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν. «Από χθες γίνονται βομβαρδισμοί στις κοινότητες Ζαμπ και Αμπτσίν, στα βορειοανατολικά του Ντοχούκ, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε πληροφορίες για τυχόν θύματα», είπε.
Θυμίζουμε τον παγκόσμιο σάλο που είχε προκαλέσει η ωμή δολοφονία στις 29 Δεκεμβρίου 35 Κούρδων χωρικών που μετέφεραν με μουλάρια διάφορα είδη, κυρίως τσιγάρα και καύσιμα, από βομβαρδισμούς της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.
Ένα έγκλημα του τουρκικού στρατού που ενέτεινε την οργή των Κούρδων και τους απομάκρυνε ακόμη περισσότερο από την προοπτική συμβίωσης στα πλαίσια του Τουρκικού κράτους. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση τροχιοδεικτική βολή της Λεϊλά Ζάνα, μέλος του τουρκικού Κοινοβουλίου, που ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον του κουρδικού λαού. Σε δηλώσεις της σε κουρδική ιστοσελίδα είχε υποστηρίξει ότι «Οι Κούρδοι πρέπει να μπορέσουν ν' αποφασίσουν για το μέλλον της δικής τους γης. Αρχικά ζητούσαμε αυτονομία. Σήμερα οι Κούρδοι πιστεύουν ότι αυτό δε φτάνει. Η Τουρκία θα πρέπει να είναι υπέρ μιας τέτοιας πρωτοβουλίας γιατί το κουρδικό ζήτημα πρέπει να λυθεί».
Η βουλευτής των Κούρδων επικαλέσθηκε την περίπτωση του Κεμπέκ, της γαλλόφωνης επαρχίας του Καναδά, οι κάτοικοι του οποίου ψήφισαν δυο φορές, το 1980 και το 1995 κατά της απόσχισης της επαρχίας από την υπόλοιπη χώρα. «Ο λαός του Κεμπέκ μπορεί να εκφράζεται μέσω εκλογών. Είναι η απόφαση του λαού και κανείς δεν μπορεί να μη τη σεβαστεί», υπογράμμισε η κ. Ζάνα.
Ο πόλεμος έχει φωλιάσει για τα καλά στην περιοχή και το εργατικό-αντιπολεμικό κίνημα πρέπει να φανεί αντάξιο των περιστάσεων.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
Diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου