Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Ανθρωπιστικός εφιάλτης στη Χομς

http://www.ethnos.gr

Το προπύργιο των αντικαθεστωτικών σφυροκοπείται ασταμάτητα εδώ και τρεις εβδομάδες. Τρομακτικές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Οι τραυματίες αποφεύγουν να νοσηλευθούν στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς φοβούνται ότι θα συλληφθούν και θα βασανισθούν από τις Αρχές


Εφιαλτική είναι η κατάσταση του πληθυσμού στη μαρτυρική πόλη Χομς που σφυροκοπείται ανελέητα από τις δυνάμεις του Ασαντ
Εφιαλτική είναι η κατάσταση του πληθυσμού στη μαρτυρική πόλη Χομς που σφυροκοπείται ανελέητα από τις δυνάμεις του Ασαντ

Αντιμέτωπη με ανθρωπιστική κρίση βρίσκεται η Χομς, προπύργιο των αντικαθεστωτικών που σφυροκοπείται ασταμάτητα εδώ και τρεις εβδομάδες από τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Aσαντ. Την ώρα που στην Τύνιδα κορυφωνόταν χθες ο διπλωματικός πυρετός στη διάσκεψη των «Φίλων της Συρίας» με στόχο να ζητηθεί από τον Σύρο πρόεδρο κατάπαυση πυρός, οι κάτοικοι της πόλης υπέφεραν από τρομακτικές ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων, νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.

«Οι μαρτυρίες που φθάνουν σ' εμάς από τη Χομς είναι όλο και πιο φρικιαστικές, οι άνθρωποι εκεί δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις πιο βασικές τους ανάγκες», ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία προσθέτοντας ότι έχει λάβει ονόματα 465 ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στην πόλη από τις αρχές του μήνα.

Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πίλεϊ, οι νεκροί της εξέγερσης από την έναρξή της πριν από σχεδόν έναν χρόνο ανέρχονται σε τουλάχιστον 5.400, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις ανεβάζουν τον τραγικό απολογισμό σε πάνω από 7.500 θύματα.

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ
Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ

Αναφερόμενη στη «συνεχιζόμενη σφαγή» των κατοίκων της Χομς η Πίλεϊ δήλωσε ότι οι περισσότεροι τραυματίες της βίαιης καταστολής του καθεστώτος αποφεύγουν να νοσηλευθούν στα δημόσια νοσοκομεία. Από φόβο ότι θα συλληφθούν και θα βασανισθούν από τις Αρχές καταφεύγουν σε υπόγειες κλινικές με άθλιες συνθήκες υγιεινής και έλλειψη φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού.

Μάλιστα ορισμένοι κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν στη Διεθνή Αμνηστία ότι στη συνοικία Μπάμπα Αμρ υπάρχει πλέον μόνο ένας γιατρός. Η οργάνωση ανέφερε ακόμη σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων και τροφίμων -κυρίως βρεφικού γάλακτος- και κάλεσε τις γειτονικές χώρες να παράσχουν καταφύγιο σε όσους διαφεύγουν από τη χώρα.

«Αυξάνουμε τη χρηματοδότηση σε διεθνείς οργανώσεις και εργαζόμαστε απευθείας με συριακές οργανώσεις για να βοηθήσουμε οικογένειες που δεν έχουν ρεύμα, τρόφιμα ή πόσιμο νερό», δήλωσε η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον, ενώ ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάρτιν Νεσίρσκι, έχει αναφέρει ότι τα Ηνωμένα Εθνη είναι έτοιμα να διανείμουν ανθρωπιστική βοήθεια μόλις επιτραπεί η πρόσβαση στη Χομς.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου