Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Ενισχύσεις από το Ιράκ για τους εξεγερμένους


http://www.tanea.gr

Σουνιτικές ένοπλες ομάδες στο πλευρό του Ελεύθερου Συριακού Στρατού

Ανοιχτό άφησαν και επισήμως χθες το ενδεχόμενο εξοπλισμού της συριακής αντιπολίτευσης αξιωματούχοι του Αραβικού Συνδέσμου, αν το καθεστώς Ασαντ επιμείνει στον δρόμο του αίματος που έχει ήδη κοστίσει περισσότερες από 6.000 ζωές στη Συρία. «Αρχικά θα στηρίξουμε την αντιπολίτευση οικονομικά και διπλωματικά, αν όμως το καθεστώς συνεχίσει να σκοτώνει, πρέπει να βοηθήσουμε τους αμάχους να προστατευτούν», δήλωσε άραβας πρεσβευτής. Σύμφωνα όμως με ιρακινούς αξιωματούχους και εμπόρους όπλων που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, όπλα και σουνίτες μαχητές ήδη περνούν από το Ιράκ στη Συρία. Και το γεγονός αυτό ουδόλως καθησυχάζει όσους φοβούνται μια περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της διαμάχης, έναν συριακό εμφύλιο πόλεμο που θα μπορούσε να προκαλέσει ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή.
Επειτα από την εισβολή στο Ιράκ, το 2003, ξένοι μαχητές περνούσαν λαθραία στη χώρα από τη Συρία προκειμένου να επιτεθούν σε αμερικανικούς και ιρακινούς στόχους. Σήμερα, η ροή έχει αντιστραφεί. Η εξέγερση εναντίον του αλεβίτη Μπασάρ αλ Ασαντ έχει χτυπήσει μια ευαίσθητη χορδή των σουνιτικών φυλών στις ιρακινές μεθοριακές επαρχίες Ανμπαρ και Νινάουα, σε μια περιοχή όπου οι οικογενειακοί δεσμοί διαπερνούν τα σύνορα ευνοώντας από χρόνια λαθρεμπόρια κάθε είδους. Σουνίτες είναι άλλωστε και οι περισσότεροι μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, όπως και το 70% του συριακού πληθυσμού στο σύνολό του. «Πιστεύουμε ότι μαχητές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και κάποιες σουνιτικές ένοπλες δυνάμεις στέλνουν ανθρώπους στη Συρία να συμμετάσχουν στις μάχες εκεί ως ένα είδος ηθικής υποστήριξης», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας στη Βαγδάτη, λίγες ημέρες αφότου ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, εξέφρασε τη στήριξή του στη συριακή αντιπολίτευση.
Εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε προ ημερών ότι οι μεθοριακοί έλεγχοι έχουν ενισχυθεί - η υπό σιιτική ηγεσία κυβέρνηση στη Βαγδάτη, που διατηρεί στενούς πολιτικούς και εμπορικούς δεσμούς με το Ιράν, ανησυχεί για τις πιθανές επιπτώσεις της συριακής κρίσης στις ισορροπίες μεταξύ σουνιτών, σιιτών και Κούρδων στο Ιράκ. Τα σύνορα με τη Συρία, εντούτοις, μήκους 1.114 χιλιομέτρων, είναι δύσκολο να ελεγχθούν. Και ένας έμπορος όπλων στη Μοσούλη που παρουσιάστηκε ως Αμπού Μοχάμεντ είπε στο Reuters πως οι τιμές των όπλων διπλασιάστηκαν τον τελευταίο μήνα καθώς σύροι λαθρέμποροι ζητούν ολοένα και περισσότερα, κυρίως αυτόματα.

ΝΕΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ. Στο μεταξύ, πάντως, τα κυβερνητικά στρατεύματα του Ασαντ συνεχίζουν να σκορπούν τον θάνατο. Τουλάχιστον 40 νεκρούς μέτρησαν χθες ακτιβιστές στην Ιντλίμπ και την πολύπαθη Χομς, που δέχθηκε τον σφοδρότερο βομβαρδισμό των τελευταίων πέντε ημερών. Η ανθρωπιστική κατάσταση στην πολιορκούμενη από τις 3 Φεβρουαρίου πόλη γίνεται όλο και χειρότερη. «Ευχαριστούμε τον Μπασάρ που μας γύρισε πίσω στον Μεσαίωνα», έλεγε ο Ομάρ, ένας ακτιβιστής στην Μπαμπ Αμρο. Αναφερόταν, μεταξύ άλλων, και στη λύση όπου έχουν αναγκαστεί να καταφύγουν κάτοικοι γειτονικών συνοικιών της Χομς προκειμένου να επικοινωνούν: τα ταχυδρομικά περιστέρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου