Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Το Γούντστοκ των αθέων

http://www.tanea.gr
Του Μιχάλη Μητσού

Αυτό πια ήταν άνω ποταμών. Είναι κατανοητό να διαδηλώνουν οι μαύροι επειδή ένας αυτόκλητος φρουρός μιας γειτονιάς της Φλόριδας δολοφόνησε χωρίς λόγο έναν 17χρονο μαύρο και κανείς δεν έκανε τον κόπο να τον συλλάβει. Είναι ανεκτό να διαδηλώνουν οι γκέι ζητώντας να τους μεταχειρίζονται όπως όλους τους ανθρώπους. Αλλά όχι να βγαίνουν από την παρανομία και οι άθεοι! Οχι και να παίρνει δημοσίως τον λόγο δίπλα στο Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο αυτός ο φονταμενταλιστής ο Ρίτσαρντ Ντόκινς για να κηρύξει τα δικαιώματα των αγνωστικιστών!
Οι διοργανωτές είχαν ονομάσει την εκδήλωση Reason Rally, Συγκέντρωση του Ορθού Λόγου. Κάποιοι άλλοι μίλησαν για το Γούντστοκ των αθέων. Η Ουάσιγκτον Ποστ είχε προαναγγείλει τη μεγαλύτερη διαδήλωση των απίστων στην ιστορία. Τελικά το περασμένο Σάββατο εμφανίστηκαν στο National Mall κάπου 10.000 άνθρωποι, ίσως και λίγο περισσότεροι. Το κεντρικό πανό απεικόνιζε ένα σταυρό και έγραφε: «Πετάξτε τις Δέκα Εντολές στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας!». Αλλα πανό έγραφαν: «Είμαι οκέι χωρίς θεό» και «Εϊ, μάνα, είμαι άθεη!».
«Είμαστε πολύ περισσότεροι από ό,τι νομίζουν», δήλωσε ο κεντρικός ομιλητής, που δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον βρετανό γενετιστή Ρίτσαρντ Ντόκινς. Πράγματι, σύμφωνα με την Αμερικανική Ερευνα για τη Θρησκεία ο αριθμός των Αμερικανών που δεν δηλώνουν μέλη καμιάς θρησκείας υπολογίζεται σε 34 εκατομμύρια, δηλαδή το 15% του πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι είναι περισσότεροι από δύο φορές τους Εβραίους, τους Μουσουλμάνους από τους Ινδουιστές και τους Βουδιστές μαζί. Υπολογίζεται δε ότι τα τελευταία 20 χρόνια έχουν διπλασιαστεί. «Πρόκειται πιθανότατα για την ταχύτερα ανερχόμενη θρησκευτική κατηγορία στις Ηνωμένες Πολιτείες», λέει ο κοινωνιολόγος Ντέιβιντ Ρούζεν από το Ινστιτούτο Θρησκευτικών Ερευνών του Κονέτικατ.
Η κατηγορία αυτή του πληθυσμού έχει συγκεκριμένες πολιτικές πεποιθήσεις: το 2008, οι άθεοι, οι αγνωστικιστές και οι άπιστοι ψήφισαν Ομπάμα σε ποσοστό 75%. Παρ' όλα αυτά, οι πολιτικοί της Αριστεράς τούς αγνοούν εντελώς. Εκτός από τους Ρεπουμπλικανούς προέδρους που έχουν στενή σχέση με τη χριστιανική Δεξιά, τους πιστούς τους φλέρταραν ανέκαθεν και οι πρόεδροι από το Δημοκρατικό Κόμμα, είτε επρόκειτο για τον Κάρτερ είτε για τον Κλίντον είτε τον Ομπάμα. Μόλις ένας εκλεγμένος πολιτικός, ο Δημοκρατικός βουλευτής Πιτ Σταρκ από την Καλιφόρνια, τόλμησε να παραστεί στη συγκέντρωση του Σαββάτου. Ηταν εκεί όμως και μίλησε ο Νέιτ Φελπς, γιος του διαβόητου πάστορα της Εκκλησίας των Βαπτιστών Φρεντ Φελπς, ο οποίος πηγαίνει στις κηδείες των στρατιωτών κρατώντας ένα πανό που γράφει: «Ο Θεός τούς ήθελε νεκρούς για να τιμωρήσει την Αμερική για τις αμαρτίες της. Ο Θεός μισεί τις αδερφές».
Πάντως, από το National Mall ο μπαμπάς δεν πέρασε. Τον εκπροσώπησαν κάτι γραφικοί τύποι που καλούσαν τους συγκεντρωμένους να μελετούν και να υπακούουν τη Βίβλο. «Ο Ιησούς είναι η μόνη σας ελπίδα», φώναξε ένας με μια ντουντούκα. Αλλά γρήγορα βαρέθηκαν κι έφυγαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου